3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurtea de Apel Craiova suspendă temporar falimentul RAAN

Curtea de Apel Craiova suspendă temporar falimentul RAAN

raan2511

Curtea de Apel Craiova a hotărât miercuri, 3 februarie, suspendarea temporară a falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). A admis cererea formulată în acest sens de RAAN, prin administratorul judiciar Tudor&Asociaţii şi administratorul special Ion Sârbulescu (membru ALDE), împotriva deciziei Tribunalului Mehedinţi din 28 ianuarie, de intrare a RAAN în faliment, ca urmare a respingerii planului de reorganizare în Adunarea Creditorilor. RAAN se întoarce practic în situaţia de insolvenţă, cu datorii de circa 1,5 miliarde de lei. Mai mult, administratorii RAAN cer guvernului noi ajutoare de stat.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este fără cale de atac. Decizia instanţei nu face altceva decât să prelungească agonia unei companii aflate într-o situaţie financiară dezastruoasă. RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, din cauză că ajunsese în incapacitate de plată. RAAN producea apă grea pentru Centrala Nuclearelectrică din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din Drobeta Turnu Severin. În acest moment, mai funcţionează doar termocentrala. Producţia de apă grea de pe platforma Romag Prod a fost oprită încă din vara anului trecut.
Din momentul intrării în insolvenţă, guvernul a ţinut în viaţă, în mod artificial, RAAN. O modalitate de sprijin a fost alocarea repetată a zeci de milioane de lei pentru achiziţia de apă grea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Asta în condiţiile în care RAAN producea pe stoc apă grea de mai mulţi ani. De altfel, se ajunsese în situaţia în care stocurile să acopere necesarul pe aproape 60 de ani de acum înainte pentru cele două reactoare de la Cernavodă.

Administratorii RAAN vor noi ajutoare de la stat

Administratorul special Ion Sârbulescu a anunţat încă de săptămâna trecută că va cere împreună cu administratorul judiciar suspendarea deciziei de intrare în faliment. „Nu o facem de dragul hârtiilor. Este o situaţie clară de nerezolvare a unor probleme care ţineau până la urmă de atribuţiile Guvernului României“, a spus Sârbulescu pentru Mediafax. Acesta a mai afirmat că aşteaptă de la guvern o hotărâre prin care să se achite contravaloarea apei grele aflată pe stoc la RAAN, din contravaloarea acesteia urmând să se plătească alte obligaţii ale companiei. Adică vrea noi ajutoare de la stat.
Ion Sârbulescu este politician, membru ALDE, şi a fost numit administrator special la RAAN de către fostul ministru al energiei, Andrei Gerea. De altfel, este unul dintre membrii ALDE care au intrat în cursa pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. În trecut, a fost membru PNL, senator în perioada 2000 – 2004 şi director general al RAAN în perioada 2005 – 2007. În calitate de administrator special al RAAN, reprezintă interesele acţionarilor, adică ale Ministerului Energiei în acest caz.
După deschiderea procedurii de insolvenţă, în tabelul creanţelor, calculate la peste 1,5 miliarde de lei, au fost înregistraţi peste 300 de creditori, dintre care cel mai mare este Confort SA Timişoara, firma controlată de Georgică Cornu, supranumit şi „regele asfaltului din Banat“. Confort SA a fost înregistrat în tabelul creanţelor cu circa 664 de milioane de lei.
În aprilie 2014, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, spunea că această creanţă este ilegală. Între asociaţia Confort SA Timişoara-Hydrosistem Project AS şi RAAN a fost încheiat în mai 2009 un contract în valoare de 165 de milioane de lei, fără TVA, pentru o investiţie legată de „instalaţia de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii“. Grupul de firme a fost selectat în urma unei licitaţii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost încheiate acte adiţionale care au mărit valoarea la 341,2 milioane de lei. În martie 2014, procurorii DIICOT l-au reţinut pe Georgică Cornu, cu acuzaţia de evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat. Judecătorii au decis însă ca omul de afaceri Georgică Cornu să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS