12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCEO nu dorește ștergerea datoriilor Termo Craiova SRL

CEO nu dorește ștergerea datoriilor Termo Craiova SRL

CEO încă mai speră la creanţele de la Termo Craiova, deşi şansele de recuperare sunt infime
CEO încă mai speră la creanţele de la Termo Craiova, deşi şansele de recuperare sunt infime

Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai speră că Termo Craiova SRL nu va intra în faliment şi va mai putea recupera măcar o parte din creanţele furnizorului de servicii. În ciuda faptului că administraţia Complexului Energetic Oltenia a admis faptul că şansele de recuperare a debitelor sunt aproape nule, societatea s-a înscris la masa credală şi a încercat suspendarea provizorie a sentinţei, înainte ca magistraţii să analizeze intrarea în faliment a Termo Craiova SRL. „CE Oltenia nu doreşte ştergerea datoriilor Termo Craiova SRL, în condiţiile în care compania s-a înscris la masa credală. CE Oltenia a declarat apel împotriva sentinţei 969/21.10.2015 prin care s-a dispus intrarea în faliment a Termo Craiova SRL, solicitând totodată şi suspendarea provizorie a sentinţei. În şedinţa din 28.10.2015, Curtea de Apel Craiova a dispus suspendarea provizorie a sentinţei până la soluţionarea apelului. Apelul are termen data de 17.02.2016, dată la care CE Oltenia va susţine admiterea şi respectiv continuarea procedurii generale de insolvenţă a Termo Craiova prin plan de reorganizare judiciară şi nu falimentul acesteia. Menţionăm că, încă din noiembrie 2012, a existat un titlu executoriu care obligă Termo Craiova SRL la plata penalităţilor de întârziere în valoare de 31 de milioane de lei, care nu a fost pus în executare până în decembrie 2013, deoarece în acea perioadă a existat intenţia preluării, prin fuziune, a transportatorului şi distribuitorului de agent termic de către CE Oltenia“, potrivit unui comunicat de presă al CEO.

Debite de aproape 300 de milioane de lei

Compania producătoare de energie electrică, termică şi lignit are de recuperat de la Termo Craiova aproape 300 de milioane de lei. Din acest motiv, Complexul Energetic Oltenia a constituit, la sfârşitul anului trecut, provizioane de risc. Vizată a fost societatea din Craiova, precum şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, de la care Complexul Energetic Oltenia are şanse reduse să mai primească vreun leu pentru cărbunele livrat.
„Având în vedere că aceste societăţi erau în procedură de insolvenţă, CE Oltenia a constituit provizioane pentru risc de încasare, respectiv: pentru creanţa RAAN în valoare totală de 383 de milioane de lei, provizionul de risc constituit a fost de 345 de milioane de lei; pentru creanţa Termo Craiova în valoare totală de 299 de milioane de lei, provizionul de risc constituit a fost de 269 de milioane de lei. Prin intrarea în faliment a celor două societăţi, şansele CE Oltenia de a recupera aceste sume devin zero, fapt ce va influenţa în mod negativ rezultatul estimat al anului 2015, astfel încât pierderea calculată va creşte cu încă 68 de milioane de lei (diferenţa de 38 de milioane de lei aferentă creanţei RAAN + diferenţa de 30 de milioane de lei aferentă creanţei Termo Craiova)“, conform administraţiei Complexului Energetic Oltenia care a trecut deja la pierderi creanţele nerecuperate de la cei doi beneficiari ai săi.
De altfel, compania cu sediul la Târgu Jiu a încheiat anul trecut cu pierderi de aproape 900 de milioane de lei, iar în 2014 cu pierderi de 700 de milioane de lei. CEO încearcă de ani de zile să recupereze de la beneficiari banii pe cărbunele livrat. În mare parte este vorba de CET-uri care au asigurat agent termic populaţiei din mai multe oraşe ale ţării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS