10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnchetă în cazul femeii înmormântate într-o grădină

Anchetă în cazul femeii înmormântate într-o grădină

Femeia de 63 de ani a fost înmormântată într-o grădină, unde urmează să fie amenajat cimitirul baptist (FOTO: GdS)
Femeia de 63 de ani a fost înmormântată într-o grădină, unde urmează să fie amenajat cimitirul baptist (FOTO: GdS)

Avocatul Poporului a anunțat ieri că va începe o anchetă în cazul femeii din localitatea doljeană Tălpaș, înmormântată în grădina unei rude după ce preotul a refuzat să-i ofere un loc de veci în cimitirul bisericii din comună.

Înhumarea unei femei baptiste din comuna Tălpaș într-o grădină a ajuns la urechile Avocatului Poporului, care a anunțat că acesta este al doilea astfel de caz, dar și că va începe o anchetă. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autorităților de a lua atitudine în cazul opoziției preoților care administrează cimitirele din localitățile Cocorăștii Colț, județul Prahova, și Tălpaș, județul Dolj, de a permite înhumarea unor persoane aparținând Bisericii Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România în locul de veci, proprietatea familiilor rudelor decedate“.
Mai exact, Avocatul Poporului vrea să stabilească dacă nu cumva a fost vorba de o formă de discriminare din partea celor doi preoți, dar și dacă aceștia din urmă au încălcat articolele din Constituție care se referă la libertatea de conștiință și restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți.
Pe 22 ianuarie, o femeie de 63 de ani, baptistă, a fost înmormântată de familie în grădina unei rude, unde urmează să fie amenajat cimitirul baptist din Tălpaș. Fiica femeii a susținut că nu a avut încotro, pentru că preotul din comună a refuzat ca decedata să fie înmormântată în cimitirul bisericii, motivul fiind că era baptistă.
„Am mers la preot, așa cum se face la noi, pentru a-i cere un loc de veci în cimitirul unde este înmormântat tatăl meu și toată familia. A spus că îi pare rău, dar nu are ce să ne facă, pentru că mama este baptisă, iar acel cimitir este ortodox. I-am explicat că nu aveam unde să o îngropăm, pentru că nu am făcut cimitirul nostru încă, dar răspunsul a fost tot nu“, a povestit Tanța Năsturică, fiica femeii decedate.
Întrebat despre această situație, preotul Constantin Boiangiu a răspuns că dă declarații numai în schimbul unei pompe de apă pentru o fântână publică din comună.

Biserica nu vede nici o problemă

După ce a ieșit la lumină această situație, Arhiepiscopia Craiovei a comunicat că în comuna Tălpaș nu există nici un conflict între comunitatea baptistă și biserică, dar și că „în cimitirul ortodox au mai fost înmormântaţi cetăţeni de alte confesiuni, preotul Boiangiu participând în calitate de consătean la astfel de evenimente din viaţa comunităţii“. Reprezentanții Arhiepiscopiei Craiovei nu au explicat însă de ce nu a fost înmormântată și mama Tanței Năsturică în cimitirul ortodox. De asemenea, reprezentanții Bisericii au mai precizat că există o inițiativă comună a preotului Boiangiu şi pastorului baptist din Tălpaș pentru înfiinţarea unui cimitir baptist, dar și că „persoana decedată este prima înmormântată în acest cimitir, care aparţine comunităţii baptiste, având avizul primăriei pentru înhumare“. Chestionat de GdS, primarul din Tălpaș a explicat că nu a acordat nici un fel de aviz pentru înhumarea femeii, ci doar a aprobat înființarea unui cimitir baptist în comună. „Având în vedere cererea dumneavoastră din data de 21.01.2016, vă comunicăm că suntem de acord cu înființarea unui cimitir pentru credincioșii cultului baptist pe raza comunei Tălpaș, Dolj. Urmează ca în termenul legal, reprezentanții cultului baptist să obțină avizele legale în vederea emiterii autorizației“, a răspuns Primăria Tălpaș la cererea pastorului baptist.
În ceea ce priveşte cererea de către preotul Boiangiu a unei pompe de apă în schimbul unui punct de vedere, Arhiepiscopia Craiovei a explicat că o socotește „a fi neinspirată şi nepotrivită contextului discuţiei în care a fost antrenat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS