17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii vor să muncească în străinătate

Doljenii vor să muncească în străinătate

Din cele 351 de persoane care au participat la selecţie pentru un loc de muncă în agricultură în Spania, 90 au fost din Dolj (FOTO: Lucian Anghel)
Din cele 351 de persoane care au participat la selecţie pentru un loc de muncă în agricultură în Spania, 90 au fost din Dolj (FOTO: Lucian Anghel)

Peste 300 de femei au obţinut un contract de muncă în Spania, la cules de căpşune, după ce au susţinut la Craiova interviul de angajare. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat, în luna ianuarie anul acesta, la Călărași şi Craiova, selecţii de forţă de muncă în vederea ocupării unui număr de 800 de joburi în domeniul agricol în Spania.
„La Craiova, la finalul evenimentului de recrutare, din cele 351 de persoane care au participat la selecţie, 321 au fost declarate admise. Aproximativ 90 de femei din cele prezente la selecţie au fost din judeţul Dolj. Alte 21 de persoane au fost declarate rezerve şi nouă au fost declarate respinse“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei, anul trecut, peste 1.100 de doljeni s-au adresat consilierului Eures pentru obţinerea de informaţii referitoare la găsirea unui loc de muncă. Ţările cele mai solicitate au fost Spania, Germania, Danemarca, Marea Britanie. Solicitările lor au vizat, mai ales, locuri de muncă în agricultură, construcţii şi servicii.
„De la începutul acestui an am constatat o creştere a numărului solicitanţilor de locuri de muncă în străinătate, care s-au adresat consilierului Eures, în principal pentru ofertele din domeniul agricol. Toţi cei care lucrează legal, cu contract de muncă, în orice stat membru al UE, beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii statului respectiv, inclusiv de dreptul de a primi indemnizaţie de şomaj în situaţia în care îşi pierd locul de muncă. O persoană care a desfăşurat activităţi lucrative şi a fost asigurată pentru şomaj în cel puţin două state membre UE poate beneficia de indemnizaţie de şomaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Conform prevederilor comunitare, acordarea indemnizaţiei de şomaj se solicită în statul în care persoana a avut ultimul loc de muncă şi nu în statul de origine. Cumularea perioadelor de asigurare se poate face numai pe baza formularului E301/U1, certificat care atestă perioadele de asigurare realizate care vor fi luate în considerare pentru acordarea ajutoarelor de şomaj“, a adăugat Alina Ghercioiu.

86 de doljeni au muncit anul trecut în Spania, la cules de căpşune

În cursul anului 2015, AJOFM Dolj a eliberat 81 formulare E301/ U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj: cele mai multe pentru Spania – 46, Germania – 15, Italia – 10, Austria – 4, Franţa – 3, Marea Britanie -1, Belgia – 1, Grecia – 1.
O persoană care beneficiază de indemnizaţie de şomaj într-un stat membru poate solicita menţinerea dreptului la prestații de şomaj pe perioada în care îşi caută loc de muncă într-un alt stat membru. Transferul (exportul) indemnizaţiei de şomaj este posibil numai cu acordul instituţiei care a stabilit dreptul şi numai cu respectarea anumitor condiţii.
Pe parcursul anului trecut, AJOFM Dolj a primit 38 de notificări cu privire la menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj pe perioada în care şomeri ai altor state îşi caută loc de muncă în România şi a emis trei formulare U2 pentru menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj pe perioada în care şomeri români îşi caută loc de muncă în alte state.
Tot în aceeaşi perioadă, 109 doljeni au obţinut contracte de muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei în Spania (86 persoane) ca muncitori necalificaţi în agricultură; opt în Germania (şase persoane în domeniul hotelier – gastronomic şi doi ca factori poştali); trei în Marea Britanie ca îngrijitori persoane/infirmieri, trei în Danemarca, muncitori necalificaţi în agricultură, culegători de mazăre, opt în Israel în construcţii şi o persoană în Suedia ca dulgher.
Astă-seară, de la ora 21.30, la Alege TV, urmăriţi emisiunea „Povestea lor, lecţia noastră“ pentru a afla informaţii utile despre munca în străinătate de la reprezentantul Eures România, dar şi de la reprezentanţii AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS