22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii nu vor beneficia de reducerea costului gigacaloriei

Craiovenii nu vor beneficia de reducerea costului gigacaloriei

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Costul gigacaloriei furnizate în Craiova nu va scădea după reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. Ba, mai mult, craiovenii vor plăti în plus, indirect, prin subvențiile acordate de primărie SC Termo Craiova SRL, societate care a cerut și obținut ieri votul Consiliului Local pentru creșterea tarifului de distribuție a energiei termice.

Prinși în vârtejul campaniei electorale și al declarațiilor belicoase, consilierii locali din Craiova nu au discutat decât sporadic despre creșterea aproape pe furiș a costurilor cu încălzirea furnizată de falimentara SC Termo Craiova SRL. În loc să beneficieze de reducerea TVA, craiovenii se vor trezi că vor plăti, indirect, mai mult pentru încălzire.
Consiliul Local a aprobat în ședința extraordinară de ieri, cu doar două abțineri, proiectul prin care s-a aprobat tariful la energia termică distribuită prin punctele termice ale Termo Craiova pentru populaţie şi agenţi economici. În aparență, tarifele au rămas la fel ca anul trecut. La o analiză atentă a costurilor care compun prețul aprobat, se vede că Termo, în loc să aplice reducerea TVA, a crescut tariful de distribuție. Și aceasta în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia, furnizorul său de materie primă, a redus atât TVA facturată către Termo, cât și prețul de bază. Cu alte cuvinte, Termo câștigă de pe urma CEO și de pe cea a craiovenilor, care vor suporta, prin taxele și impozitele lor, o subvenție mai mare plătită de primărie falimentarei societăți de termoficare.

Termo ia cu două mâini

Proiectul de hotărâre votat ieri prevede aprobarea unui tarif de 262,27 lei/Gcal, inclusiv TVA la energia termică distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, un tarif de 220,5 lei/Gcal, inclusiv TVA facturat populației și un tarif de 117,28 lei/Gcal, inclusiv TVA perceput de SC Termo Craiova SRL pentru distribuirea și furnizarea energiei termice. Practic, oricât ar fi prețul gigacaloriei, populația va plăti 220,5 lei. Diferența reprezintă subvenții pe care le suportă primăria. Până la 1 ianuarie 2016, prețul de 262,71 lei era compus din următoarele costuri: un preț de 124,71 lei fără TVA facturat de CEO către Termo și tariful de distribuție al Termo de 86,8 lei fără TVA. În sume cu TVA inclusă, CEO factura gigacaloria cu 154,64 de lei, iar Termo cu 107,6 lei. În urma unor negocieri care au avut loc între cei doi furnizori, CEO a fost de acord, printr-un act adițional, să ajute Termo și să reducă prețul facturat la 120,83 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă un preț total de 144,99 de lei, cu zece lei mai puțin. A redus și Termo proporțional prețul de distribuție? Nu. Mai mult, l-a crescut. În loc de 86,8 lei, prețul de distribuție calculat de Termo este din 2016 de 97,73 de lei fără TVA, adică 117,28 de lei. Cu zece lei mai mult pe gigacalorie decât vechiul preț de 107,6 lei. În total, Termo a câștigat dintr-un foc 20 de lei pe gigacalorie: zece lei reducerea de la CEO și încă zece lei preț mărit pe spinarea craiovenilor. Cine va plăti această diferență? Primăria, prin subvențiile pe care le acordă pentru păstrarea neschimbată a prețului facturat craiovenilor. În concluzie, populația nu va simți o creștere directă a prețului la încălzire, dar ea se va regăsi în banii pe care primăria îi va plăti Termo. Reprezentanții Termo au precizat pentru GdS că societatea nu a mărit prețul de trei-patru ani, perioadă în care a suportat toate influențele financiare. Aceștia au spus că este vorba de o creștere minoră.
Gigacaloria s-a scumpit de la 1 ianuarie 2015, tot prin hotărâre a Consiliului Local de la 256,43 de lei la prețul de astăzi de 262,27 de lei. Măsura a fost luată din cauză că prețul agentului termic primar, livrat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA către SC Termo Craiova SRL, a crescut cu circa 6%. Și atunci, ca și acum, diferența a fost suportată prin subvenție de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS