11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilierul Sas către Olguța Vasilescu, într-o ședință cu scântei: „Sunteți cel mai slab primar din istoria Craiovei!“

Consilierul Sas către Olguța Vasilescu, într-o ședință cu scântei: „Sunteți cel mai slab primar din istoria Craiovei!“

Război total între consilierii locali ai opoziției și reprezentanții Primăriei Craiova în ședința extraordinară de ieri în care s-au votat bugetele orașului și instituțiilor din subordine. Teodor Sas, consilier UNPR, a acuzat-o pe Olguța Vasilescu că este cel mai slab primar din istoria Craiovei, iar Marian Vasile, consilier PNL, i-a cerut să nu mai trăiască într-un univers roz și să coboare cu picioarele pe pământ. Sătul de cearta dintre cele două tabere și de unele interpelări pe lângă subiect, consilierul independent Ionel Pană a strigat, în plină ședință, spre amuzamentul tuturor: „Eu i-am cerut primul demisia primarului. Așa că mucles!“.

Actuala administrație nu a făcut nici un proiect nou, bugetul actual este unul de campanie electorală croit pe ambițiile primarului, iar Olguța Vasilescu este cel mai slab primar din istoria Craiovei. Sunt cele mai grave acuzații aduse de consilierii opoziției în ședința în care s-au votat bugetele de venituri și cheltuieli pe anul în curs.
Tonul l-a dat consilierul PNL Marinel Florescu. „Este un buget de campanie electorală al doamnei primar, un cadou otrăvit pentru noul primar și noul consiliu local, dar și pentru craioveni. Dacă vom fi obligați să plătim o sumă mare pe proiectele europene nefinalizate la termen, o mare parte dintre proiectele noastre nu se vor mai realiza. Începem foarte multe lucruri, studii de fezabilitate și proiecte tehnice și nu finalizăm mai nimic. Îi facem pe craioveni să viseze frumos“, a spus el. I-a ținut isonul colegul de partid, Marian Vasile. „Am constatat cu tristețe că bugetul nu se bazează pe nevoile craiovenilor, ci pe ambițiile personale ale doamnei primar și pe nepăsarea față de banii cetățenilor. Și mă refer la cele peste opt milioane de euro pentru Parcul «Romanescu», care de la o cofinanțare de 60% din fonduri europene a ajuns la 20% (…) Mi-aș dori ca doamna primar să stea mai mult pe șantiere și s-o lase mai ușor cu prezența la televiziunile naționale (…) În ceasul al doisprezecelea, doamna primar, discutați cu cetățenii! Dacă vom merge să întrebăm orice cetățean, de la copil până la bătrân, craioveanule, ce preferi să facem cu aproape două milioane de euro? Să reabilităm cantonamentul din Lunca Jiului sau să reabilităm mare parte din grădinițe și licee? Ce preferați, să punem panseluțe în parc sau să achiziționăm aparatură medicală pentru părinții noștri, copiii noștri? Actul medical se reflectă în calitatea medicilor și a aparaturii medicale care costă milioane de euro, nu în gresia și faianța schimbată. Nu era necesar să vă scrieți numele acolo. Dacă noi vă simțeam aproape, numele dumneavoastră era pe buzele noastre și în sufletul nostru. Nu trebuia să vă scrieți numele pe garduri, prin spitale, pe locuri de joacă“, a spus Vasile.

Sas către Vasilescu: „Ați muncit pe proiectele fostei administrații“

Acuzațiile i-au dat prilejul primarului să repete, timp de o jumătate de oră, toate investițiile pe care le-a început și să prezinte situația moștenită de la fosta administrație. Printre altele, Vasilescu a precizat că primăria își făcuse un plan de 36 – 50 de proiecte din fonduri europene, dar între timp și-a dat seama că ele nu pot fi finanțate. „Din păcate, pe măsură ce s-au deschis axele, necesitățile Craiovei nu coincid cu ceea ce au gândit cei care au negociat cu UE. Dacă ne gândeam la clădiri monument, cu o valoare mai mare de cinci milioane de euro, cei care au negociat s-au gândit la maximum cinci milioane cu tot cu cheltuieli neeligibile. Ne gândeam la pasajele Gârlești, Bordei, Electroputere, podul de la ieșirea dinspre Consul, însă nu sunt pe fonduri UE. Proiecția noastră nu prea are legătură cu ceea ce am văzut când s-au deschis axele. Asta nu înseamnă că nu vom căuta finanțare pentru ele“, a declarat Vasilescu. Primarul a vorbit despre cele zece milioane de euro cheltuite pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor, despre construirea pavilionului de la Spitalul „Filantropia“ pe scheletul de beton de lângă Spitalul de Boli Infecțioase, despre locul întâi al Craiovei la absorbția fondurilor europene și despre Parcul „Romanescu“. La acest din urmă capitol, primarul a spus că el costă la jumătate față de Parcul Tineretului, construit de fosta administrație. Asta l-a scos din sărite pe consilierul UNPR, Teodor Sas, fost viceprimar. „Valoarea proiectelor nefinalizate la timp și prevăzute în buget este mai mare decât tot programul de investiții publice pe 2016. Ca să dau un singur exemplu, valoarea ce va fi suportată pentru Parcul „Romanescu“ este de 12 ori mai mare decât investiția în învățământ și de trei ori mai mare decât investiția în străzi. Există o strategie de dezvoltare a orașului?“, și-a început el seria de întrebări către primar. „Dumneavoastră erați viceprimar când s-a făcut investiția din Fața Luncii, Parcul Tineretului. A fost o investiție dublă, cu bani de la municipalitate, cu bani împrumutați pe care îi plătim și acum. Din păcate, parcul nu este la fel de populat, așa cum este Parcul «Romanescu»“, a răspuns Vasilescu. „Parcul din Luncă a avut o valoare mai mică decât Parcul «Romanescu». Susțin finalizarea acestuia, dar nu din fonduri de la buget. Ați avut destul timp anul trecut. Nu mai aruncați vina pe fosta administrație că au trecut patru ani de mandat (…) Doamna primar, să știți că trăiți în altă realitate! Reveniți cu picioarele pe pământ. În actualul mandat nu ați făcut nici un proiect nou, ați muncit pe proiectele fostei administrații așa cum au fost ele, bune sau rele. Nu ați făcut nici o strategie de dezvoltare a acestui oraș. Și, dacă ați demonstrat ceva, vă spun eu ce: că sunteți cel mai slab primar din istoria Craiovei“, a izbucnit Sas.

Din ciclul „Dragă Stolo!“

Acuzațiile sale i-au tulburat pe cei din jurul primarului. Consilierul Răzvan Socoteanu a îndemnat la calm, iar viceprimarul Dan Dașoveanu l-a apostrofat pe Sas. „Din păcate, asistăm din nou la o ședință la care bunul-simț lipsește. Mi se pare intolerabil, dragă Teo, colegul meu, să te adresezi astfel primarului Craiovei. Din păcate, tu astăzi ai jignit-o. Înțeleg, suntem în campanie. Realitatea va fi constatată de cetățeni pe 5 iunie. Astăzi ai greșit. Îmi pare rău!“, a spus el. În discuție a intervenit Marinel Florescu. „Văd că unii colegi sunt iritați de faptul că există opoziție în consiliul local, că se pun întrebări, că doamna primar trebuie să răspundă la interpelările firești ale consilierilor locali. Este a doua oară când domnul Dașoveanu le comandă colegilor un anumit comportament“, a spus el.
Ultimul punct de pe ordinea de zi, legat de prețul gigacaloriei la întreținere, i-a dat prilejul consilierului independent să răspundă unor acuzații fără nominalizare făcute de opoziție în legătură cu anumite mingi la fileu ridicate primarului pentru a se lăuda cu realizările sale. „Am votat proiectele pe care le-am considerat necesare, dar le-am amendat pe cele pe care nu le-am considerat corecte. Colegii consilieri sunt în campanie electorală. Sunt singurul consilier municipal care i-a cerut demisia doamnei primar. Așa că mucles!“, a răspuns Ionel Pană, care a avertizat apoi plenul că există posibilitatea ca prețul gigacaloriei să crească în viitor. „Ce facem cu încălzirea? Aceasta este întrebarea care ar trebui să ne ardă. Trebuie să fim foarte atenți pentru că în ceea ce privește Complexul Energetic Oltenia, există, prin ordin al ANRE, o anumită viziune privind reducerea subvențiilor date de stat către CEO. Asta înseamnă creșterea prețului la gigacalorie“, a explicat el.

Construcțiile ilegale, depistate cu drona

Consilierii locali au votat un amendament depus de consilierul PNL Emilian Ștefârță, acceptat și de primărie, prin care Poliția Locală ar urma să primească fonduri pentru achiziționarea uneia sau mai multor drone. Rolul lor este de a-i ajuta pe polițiști să depisteze construcțiile ilegale atunci când nu au acces la respectivele adrese. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS