16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe trebuie să știm despre glanda tiroidă

Ce trebuie să știm despre glanda tiroidă

Dr. Iuliana Petrișor, specialist endocrinologie, diabet și boli de nutriție spune că glanda tiroidă este o afecțiuni tot mai des întâlnită (Foto: Claudiu Tudor)
Dr. Iuliana Petrișor, specialist endocrinologie, diabet și boli de nutriție spune că glanda tiroidă este o afecțiuni tot mai des întâlnită (Foto: Claudiu Tudor)

Bolile glandei tiroide afectează aproximativ 12% din populația din țara noastră. Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. Funcționarea anormală a tiroidei poate avea urmări grave, de aceea este important ca problemele să fie depistate din timp și tratate cât mai rapid. Tot mai mulți copii și tineri au probleme cu glanda tiroidă din cauza alimentației nepotrivite sau a stresului.

Schimbări bruşte de greutate corporală, tulburări de ritm cardiac, senzație de nod în gât, dureri de cap, amețeli, furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, cădere mai accentuată a părului, oboseală sunt semne care ar trebui să ne trimită la medic și care pot avea de-a face cu patologia tiroidiană. La femei pot apărea probleme de ciclu menstrual și de tranzit intestinal.
Funcționarea normală a tiroidei este esențială pentru un organism sănătos, asta pentru că hormonii produși de tiroidă controlează metabolismul. Dacă activitatea tiroidei este dezechilibrată, la fel este și metabolismul.
„Este important să ajungem din timp la medic pentru un diagnostic corect. Femeilor care își doresc să facă un copil li se recomandă să facă anumite analize hormonale înainte de a concepție.
De multe ori, ajung la endocrinolog paciente însărcinate care au probleme cu tiroida și în cazul acestora este mai greu să reglăm situația. Este bine ca acestea să rezolve problema înainte“, a atras atenția dr. Iuliana Petrișor, specialist endocrinologie, diabet și boli de nutriție.

Alimentația deficitară și radiațiile, printre cauze

Disfuncționalități ale glandei tiroide apar mai frecvent la femei decât la bărbați. „Înălțimea, greutatea și pulsul pacientului sunt importante. Importantă este și efectuarea unei ecografii tiroidiene, dar și a analizelor hormonale. Ecografia nu doare, nu iradiază. Se poate face și la gravide, și la copiii de câteva luni“, a mai spus medicul.
Chiar și la nou-născuți se poate efectua un screening pentru a se vedea dacă micuțul are probleme cu hipotiroidia, adică dacă are hormoni tiroidieni mai puțini. Dacă cineva din familie suferă de boli ale glandei tiroide, este bine ca glanda tiroidă să fie investigată în perioadele critice, adică la pubertate, înainte ca o femeie să rămână însărcinată, în timpul sarcinii, la menopauză.
Din cauza stresului și a alimentației nesănătoase, disfuncționalități ale glandei tiroide sunt întâlnite la tot mai mulți copii și tineri.
„În urmă cu zeci de ani, dereglări ale glandei tiroide apăreau mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani, dar, din păcate, astăzi problemele sunt frecvente și la adolescenți, și la copii. Principalul motiv pentru care un copil de zece ani poate suferi de această afecțiune este moștenirea genetică. Alimentația deficitară și anumite radiații, precum cele de la Cernobâl, pot să fie alte cauze“, a explicat dr. Iuliana Petrișor.

Când este necesară operația?

Tiroidita cronică autoimună, denumită Hashimoto, este o boală care nu poate fi vindecată prin tratament și poate apărea la orice vârstă. Factorul declanşator poate fi stresul, însă şi o sarcină poate da tulburări endocrine.
„Tiroidită cronică autoimună înseamnă inflamația tiroidei. Este o boală cronică. Dacă trăim cu această boală mai mulți ani, neștiind de existența sa, și dacă nu luăm tratament, se distruge din tiroidă și pot să fie afectate și alte organe“, a adăugat dr. Iuliana Petrișor, specialist endocrinologie, diabet și boli de nutriție.
Tiroida autoimună poate fi declanșată și de virusuri, bacterii sau de unele medicamente. În aceste situații, organismul produce anticorpi care atacă tiroida.
Trebuie știut că inter­venția chirurgicală de îndepărtare a glandei tiroide este necesară atunci când cancerul tiroidian este confirmat sau este suspectat la puncția cu ac fin, dar și când apare mărirea glandei tiroide.
„Dacă apar ganglioni, dacă este o tiroidă mărită cu formațiuni nodulare ce provoacă invazie, dacă este o capsulă invadată, trebuie recurs la operație. Mulți întreabă dacă nodulul văzut la ecografie are suspiciune de cancer. Ca să putem lămuri acest aspect, după ce vedem ecografic formațiunea respectivă, efectuăm anumite analize hormonale și markeri ai cancerului tiroidian. Se fac două analize clare, calcitonina și tiroglobulina. Doar examenul histopatologic sau anatomo-patologic pune diagnosticul de cancer“, a mai explicat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS