10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii vor „la băi“ cu orice preț

Pensionarii vor „la băi“ cu orice preț

Vara trecută, cele mai mari cozi de la ghișeele Casei de Pensii Dolj erau formate din persoane care încercau să obțină un bilet de tratament de la „refuzuri“, cum se mai numesc acele bilete pe care primii titulari nu și le ridică de la instituție (FOTO: Arhiva GdS)
Vara trecută, cele mai mari cozi de la ghișeele Casei de Pensii Dolj erau formate din persoane care încercau să obțină un bilet de tratament de la „refuzuri“, cum se mai numesc acele bilete pe care primii titulari nu și le ridică de la instituție (FOTO: Arhiva GdS)

Încă din primele zile ale anului, pensionarii au mers la Casa Județeană de Pensii Dolj, inclusiv pe gerurile năpraznice de acum două săptămâni, ca să-și depună cererile pentru bilete de tratament. Directoarea CJP Dolj spune că de câțiva ani nu mai contează ordinea depunerii cererii, iar guvernul abia acum a aprobat procedura de acordare a biletelor.

Biletele de tratament acordate prin intermediul caselor teritoriale de pensii continuă să atragă ca un magnet pensionarii, având în vedere că pentru 16 zile într-o stațiune – însemnând cazare, mâncare și proceduri medicale în funcție de afecțiuni – bătrânii achită doar jumătate din propria pensie pe o lună. „Chiar dacă, după criteriile de acordare a biletelor de tratament, nu mai contează numărul de ordine al cererii, pensionarii vin încă din primele zile ale anului să depună cererile pentru bilete de tratament, dânșii fiind convinși că numărul de înregistrare a cererii prioritar ar avea relevanță pentru obținerea unui astfel de bilet. Și sunt destul de multe persoane care chiar pe gerurile acelea năpraznice au venit la sediul instituției să depună cereri pentru bilete de tratament. Și, în general, toți vor să meargă cam în aceleași stațiuni (…) În același timp, noi avem în Dolj pensionari cam plimbăreți, ca să spun așa, în sensul că nu există bilete rămase nedistribuite în nici un an“, a spus directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV.

Aceleași condiții de acordare

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca pensionarii să beneficieze de bilete de tratament sunt aceleași ca în anii anteriori: să nu fi beneficiat în ultimii doi ani de un bilet de tratament, să aibă pensia cât mai mică pentru a primi un punctaj mai mare, iar prioritate au cei cu afecțiunile cele mai grave care trebuie tratate „la băi“. În urma analizei cererii persoanei asigurate se acordă un punctaj, după care, cu cât punctajul este mai mare, cu atât cresc șansele acelui pensionar de a prinde un bilet de tratament. Criteriile de acordare a biletelor de tratament sunt afișate și la sediul Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, a precizat directoarea instituției, Daniela Licu.
Bătălia cea mai mare este pe biletele refuzate de alții din diverse motive. Redistribuirea lor se face cu câteva zile înainte de a începe seria în stațiunile arondate, iar realocarea se face pe principiul „primul venit, primul servit“. Cu alte cuvinte, orice pensionar care află că se redistribuie bilete refuzate de alții merge la ghișeul nr. 5 de la Casa de Pensii în zilele redistribuirii și poate să prindă un bilet de tratament dacă a depus cerere, dar nu mai este condiționat de criteriile generale de acordare, printre care cel mai important ar fi acela că la redistribuirea celor refuzate nu mai contează dacă pensionarul a mai fost sau nu la tratament în ultimii doi ani, ci se repartizează celor care merg la ghișeu să ceară respectivele bilete, în limita numărului „refuzurilor“.
„În general, vara, aglomerația foarte mare se face la biletele refuzate. Deci sunt persoane cărora li se alocă anumite bilete, dar din motive medicale sau de familie nu vin să și le ridice. Și atunci noi le redistribuim. Este o procedură destul de greu de realizat“, a explicat Daniela Licu.
Într-un an se depun peste 10.000 de cereri de bilete de tratament la Dolj, dar numărul efectiv alocat de la nivelul Casei Naționale de Pensii este undeva la 8.000 pe an pentru Dolj, plus sau minus câteva sute, în funcție de realocări sau diverse ajustări.

Încep procedurile legale pentru biletele de anul acesta

Guvernul a stabilit miercuri, prin hotărâre de guvern, atât numărul biletelor de tratament balnear acordate prin unităţile de tratament balnear care aparțin Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2016, cât și faptul că, pe lângă acestea, se vor contracta locuri la tratament balnear și cu alți operatori economici interesați, se arată pe site-ul guvernului.
De asemenea, actul normativ reglementează modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora.
Astfel, în unităţile de tratament balnear ale Casei Naţionale de Pensii Publice se asigură, pentru anul în curs, 59.641 de locuri pe toată țara.
Biletele de tratament pentru pensionari și asigurații sistemului public de pensii sunt finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat. Locurile vor fi repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Durata unui sejur este de 16 zile. Prețul biletului de tratament balnear include tariful pentru 12 zile de tratament, informează guvernul.
Casa Naţională de Pensii Publice distribuie biletele de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii și decontează costul acestora din fondurile aprobate prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2016.

Urmează licitațiile cu hotelurile

La numărul de bilete de tratament acordate prin unitățile de tratament balnear ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se adaugă numărul de locuri la tratament balnear ce urmează să fie contractate cu alți operatori economici interesați, în limita sumelor prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Cu această destinație, în bugetul asigurărilor pe 2016 au fost alocate peste 318 milioane de lei pentru biletele care se vor acorda pe toată țara.
Urmează licitația cu unitățile hoteliere, altele decât cele din rețeaua CNPP. Numărul total de locuri la tratament balnear se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziție, respectiv după atribuirea contractelor, în funcție de preţurile ofertate pe bilet de operatorii economici interesați. În anul 2015 s-au contractat, în total, 223.592 de bilete de tratament balnear pe țară.
Anul acesta, primele serii de bilete ar putea fi abia în luna martie, după ce se termină licitațiile și se încheie contractele cu unitățile care fac proceduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS