Pensionarii vor „la băi“ cu orice preț

Autori


Încă din primele zile ale anului, pensionarii au mers la Casa Județeană de Pensii Dolj, inclusiv pe gerurile năpraznice de acum două săptămâni, ca să-și depună cererile pentru bilete de tratament. Directoarea CJP Dolj spune că de câțiva ani nu mai contează ordinea depunerii cererii, iar guvernul abia acum a aprobat procedura de acordare a biletelor.

Biletele de tratament acordate prin intermediul caselor teritoriale de pensii continuă să atragă ca un magnet pensionarii, având în vedere că pentru 16 zile într-o stațiune – însemnând cazare, mâncare și proceduri medicale în funcție de afecțiuni – bătrânii achită doar jumătate din propria pensie pe o lună. „Chiar dacă, după criteriile de acordare a biletelor de tratament, nu mai contează numărul de ordine al cererii, pensionarii vin încă din primele zile ale anului să depună cererile pentru bilete de tratament, dânșii fiind convinși că numărul de înregistrare a cererii prioritar ar avea relevanță pentru obținerea unui astfel de bilet. Și sunt destul de multe persoane care chiar pe gerurile acelea năpraznice au venit la sediul instituției să depună cereri pentru bilete de tratament. Și, în general, toți vor să meargă cam în aceleași stațiuni (…) În același timp, noi avem în Dolj pensionari cam plimbăreți, ca să spun așa, în sensul că nu există bilete rămase nedistribuite în nici un an“, a spus directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV.

Aceleași condiții de acordare

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca pensionarii să beneficieze de bilete de tratament sunt aceleași ca în anii anteriori: să nu fi beneficiat în ultimii doi ani de un bilet de tratament, să aibă pensia cât mai mică pentru a primi un punctaj mai mare, iar prioritate au cei cu afecțiunile cele mai grave care trebuie tratate „la băi“. În urma analizei cererii persoanei asigurate se acordă un punctaj, după care, cu cât punctajul este mai mare, cu atât cresc șansele acelui pensionar de a prinde un bilet de tratament. Criteriile de acordare a biletelor de tratament sunt afișate și la sediul Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, a precizat directoarea instituției, Daniela Licu.

Bătălia cea mai mare este pe biletele refuzate de alții din diverse motive. Redistribuirea lor se face cu câteva zile înainte de a începe seria în stațiunile arondate, iar realocarea se face pe principiul „primul venit, primul servit“. Cu alte cuvinte, orice pensionar care află că se redistribuie bilete refuzate de alții merge la ghișeul nr. 5 de la Casa de Pensii în zilele redistribuirii și poate să prindă un bilet de tratament dacă a depus cerere, dar nu mai este condiționat de criteriile generale de acordare, printre care cel mai important ar fi acela că la redistribuirea celor refuzate nu mai contează dacă pensionarul a mai fost sau nu la tratament în ultimii doi ani, ci se repartizează celor care merg la ghișeu să ceară respectivele bilete, în limita numărului „refuzurilor“.

„În general, vara, aglomerația foarte mare se face la biletele refuzate. Deci sunt persoane cărora li se alocă anumite bilete, dar din motive medicale sau de familie nu vin să și le ridice. Și atunci noi le redistribuim. Este o procedură destul de greu de realizat“, a explicat Daniela Licu.

Într-un an se depun peste 10.000 de cereri de bilete de tratament la Dolj, dar numărul efectiv alocat de la nivelul Casei Naționale de Pensii este undeva la 8.000 pe an pentru Dolj, plus sau minus câteva sute, în funcție de realocări sau diverse ajustări.

Încep procedurile legale pentru biletele de anul acesta

Guvernul a stabilit miercuri, prin hotărâre de guvern, atât numărul biletelor de tratament balnear acordate prin unităţile de tratament balnear care aparțin Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2016, cât și faptul că, pe lângă acestea, se vor contracta locuri la tratament balnear și cu alți operatori economici interesați, se arată pe site-ul guvernului.


De asemenea, actul normativ reglementează modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora.

Astfel, în unităţile de tratament balnear ale Casei Naţionale de Pensii Publice se asigură, pentru anul în curs, 59.641 de locuri pe toată țara.

Biletele de tratament pentru pensionari și asigurații sistemului public de pensii sunt finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat. Locurile vor fi repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Durata unui sejur este de 16 zile. Prețul biletului de tratament balnear include tariful pentru 12 zile de tratament, informează guvernul.

Casa Naţională de Pensii Publice distribuie biletele de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii și decontează costul acestora din fondurile aprobate prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2016.

Urmează licitațiile cu hotelurile

La numărul de bilete de tratament acordate prin unitățile de tratament balnear ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se adaugă numărul de locuri la tratament balnear ce urmează să fie contractate cu alți operatori economici interesați, în limita sumelor prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Cu această destinație, în bugetul asigurărilor pe 2016 au fost alocate peste 318 milioane de lei pentru biletele care se vor acorda pe toată țara.

Urmează licitația cu unitățile hoteliere, altele decât cele din rețeaua CNPP. Numărul total de locuri la tratament balnear se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziție, respectiv după atribuirea contractelor, în funcție de preţurile ofertate pe bilet de operatorii economici interesați. În anul 2015 s-au contractat, în total, 223.592 de bilete de tratament balnear pe țară.

Anul acesta, primele serii de bilete ar putea fi abia în luna martie, după ce se termină licitațiile și se încheie contractele cu unitățile care fac proceduri.Comenteaza acum

Alte stiri

22 iunie 2018

Bancul zilei

Doi ardeleni în gară la ghişeul de bilete: – Domnişoară două bilete. – Da sigur, până unde? Gheorghe: – Îi spunem? – Nu. – Domnişoară, două bilete vă rog. – Sigur, dar dacă nu-mi spuneţi unde mergeţi, nu ştiu ...

Sumarul ediției de luni, 1 februarie 2016

Actualitate

» Taximetriști numai cu cazierul curat
» Preşedintele Hollande a graţiat-o pe franţuzoaica Jacqueline Sauvage, care şi-a omorât soţul după ce acesta a maltratat-o toată viaţa
» Klemm: Nu sunt condiții favorabile ca România să devină parte a programului Visa Waiver în 2016
» În Vrancea au fost confirmate 3 cazuri de gripă porcina
» Studenţii de la Medicină ameninţă cu proteste dacă se fac schimbări în bibliografia pentru Rezidenţiat
» Cioloș: Am cerut ministrului Justiției să analizeze condițiile în care, eventual, procurorul general poate fi revocat
» Cioloş: Nu există o majoritate clară pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi
» Craiova Multicultural Day
» O grenadă a explodat în curtea guvernatorului băncii centrale din Republica Moldova
» Deputatul Ion Stan și-a depus demisia din Parlament

Local

» Cod Galben de vânt în Oltenia
» Vreme de primăvară, în perioada 1-14 februarie, în Oltenia

Dolj

» Părinţii cu venituri reduse primesc tichete pentru a-şi duce copiii la grădiniţă
» Bariera Vâlcii – mocirlă multă, puțină muncă
» SJU Craiova, 12.000 de procese pentru victime din accidente
» Fisuri suspecte la unul din pilonii pasajului suprateran
» Cozile umilinței la plata impozitelor locale în Craiovița Nouă
» Sistemul de sănătate, mai bolnav decât pacienții
» Dispare monopolul CEZ – Mai mulți furnizori de electricitate ofertează Oltenia
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fisuri la pasajul suprateran
» Coadă la taxe şi impozite
» Cât va mai dura coşmarul din Bariera Vâlcii?
» Sute de români, la cules de căpşuni în Spania
» Spitalul, un fel de poliţie pentru recuperarea banilor
» Dragoste oltenească pentru muzică
» Studenţii Academiei de Poliţie în practică la IPJ Dolj
» Programul național “Fiecare copil în grădiniță” – în dezbatere la ISJ Dolj
» Zece ani de la înființarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Craiova
» Facultatea de Teologie din Craiova, în haine de sărbătoare
» Craiova: Fisuri la unul din picioarele pasajului suprateran?
» Dolj: Prins beat la volan

Gorj

» CEO le ia banii înapoi angajaţilor care au primit ilegal clase de salarizare
» Platformă on-line pentru citirea apometrelor
» Târgul Apicol de la Târgu Jiu va reuni producători din întreg judeţul
» Prinşi de DIICOT după ce au spart o bijuterie din Slovacia

Olt

» Dotări noi pentru pompierii olteni

Mehedinţi

» Doi studenți se află în stagiul de practică la Jandarmeria Mehedinţi
» Mehedinţi: Reţinut pentru evaziune fiscală

Sport

» Tricolorii întâlnesc Zimbru Chișinău
» Ivan, în Bănie sau în străinătate
» Halep a coborât pe locul trei în clasamentul WTA
» Baschetbaliștii craioveni vor să-și ia revanșa cu Sibiul
» Fotbal – Guardiola o va antrena pe Manchester City
» Atletism / Daniela Stanciu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio

Educatie

» Școlile din Dolj nu vor mai putea ascunde bugetul
» Profesorii titulari la privat nu se mai pot transfera la stat

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Proiectul de ţară al României – stagnarea multilateral dezvoltată

Top