8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrupul „Vişinarii“ - 16 ani de cântec autentic oltenesc

Grupul „Vişinarii“ – 16 ani de cântec autentic oltenesc

Grupul „Vişinarii“, în studioul Alege TV (Foto: GdS)
Grupul „Vişinarii“, în studioul Alege TV (Foto: GdS)

Ionel Marcu şi Grupul „Vişinarii“ din Vişina Veche, judeţul Olt, bucură cu melodiilor lor toţi iubitorii de folclor, căci au în repertoriu doar cântece autentice olteneşti. I-am cunoscut şi noi, iar ei ne-au împărtăşit din tradiţiile zonei din care vin, dar mai ales povestea grupului lor. Aceştia sunt mari iubitori ai folclorului, lucru pe care îl transmit şi celor din jurul lor.
Cu multă veselie de fiecare dată când urcă pe scenă, alături de Grupul „Vişinarii“, Ionel Marcu, cel care a pus bazele acestui proiect, este totdeauna atent la detalii. Aşa că mereu le dă sfaturi colegilor săi, deoarece consideră că doar prin ajutor reciproc şi prin comunicare grupul poate avea succes. „Mă ocup de la Revoluţie de activitatea culturală din comuna Vişina. M-am ocupat şi de grupuri de copii care dansau pentru că la noi se pune mult accent pe jocuri populare. Grupul l-am înfiinţat în 2004, iar de atunci mă bucur de activitatea noastră şi sunt mândru de colegii mei“, a spus Ionel Marcu, coordonatorul Grupului „Vişinarii“ din judeţul Olt.
Doar opt dintre cei 25 de participanți la preselecţia organizată, în 2004, de Ionel Marcu, au reuşit să intre în singurul grup de bărbaţi din zona lor, care bucură oamenii prin cântecul popular autentic. „Suntem opt persoane în formula de bază, pentru că mai sunt şi alţi membri, care momentan sunt plecaţi la muncă în străinătate“, a adăugat coordonatorul grupului.
Florin Tănase, unul dintre membrii grupului, a spus că se bucură de spectacolele pe care le are, de 16 ani, împreună cu grupul: „Sunt membru al grupului încă de când acesta s-a înfiinţat. Ne-a ales domnul director pe sprânceană şi pe calităţile vocale. Chiar dacă la început nu am avut susţinere din partea primarului de atunci, mai apoi ne-am bucurat de sprijinul primarului Constantin Stănescu, care ne ajută în continuare, ne sponsorizează şi ne promovează şi căruia îi mulţumim“.

„Venim de acolo, din ţărână, şi am crescut cu folclorul oltenesc“

Ionel Marcu merge împreună cu grupul „Vișinarii“ la evenimentele la care sunt invitaţi. Sărbători câmpeneşti sau zile ale comunelor, ei merg cu drag să îi facă fericiţi pe cei care apreciază folclorul autentic. „Chiar dacă noi nu suntem profesionişti, ci amatori, iubim foarte mult cântecul popular. Suntem de la ţară, venim de acolo, din ţărână, şi am crescut cu folclorul oltenesc pe care vrem să îl ducem  mai departe“, a spus Ionel Marcu.
Ionel Marcu  a absolvit Şcoala Populară de Artă din Craiova în urmă cu aproape 35 de ani. Încă de atunci, la îndemnul unui profesor, s-a gândit să înfiinţeze un grup de bărbaţi care să ducă mai departe cântecul popular. Au trecut anii, iar Ionel Marcu a înfiinţat şi alte grupuri, fie de dansatori, fie de interpreţi. „Mi-a plăcut mult mai mult să organizez decât să mă afirm. Acum am ceva regrete că nu am făcut mai multe pentru mine, pentru cariera mea, însă îmi găsesc mulţumirea în succesul pe care îl am cu acest grup şi cu tinerii din Vişina care se îndreaptă către folclor“, a spus Ionel Marcu.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS