6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFrații Mihăilescu au scăpat de pușcărie

Frații Mihăilescu au scăpat de pușcărie

Cei doi inculpați au ieșit din penitenciar printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Cei doi inculpați au ieșit din penitenciar printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii mehedințeni au hotărât să-i elibereze condiționat din penitenciar pe oamenii de afaceri craioveni Ion și Nicolae Mihăilescu, condamnați în martie 2014 la câte patru ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.

Doi ani și opt luni. Atât au stat în penitenciar oamenii de afaceri craioveni Nicolae şi Ion Mihăilescu, condamnați definitiv în primăvara anului 2014 într-un amplu dosar privind returnări ilegale de TVA de 20 de milioane de lei.
În acest dosar, procurorii DIICOT au reţinut că frații Nicolae şi Ion Mihăilescu, cu ajutorul inculpaților Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană, au derulat, în perioada 2001-2002, o serie de tranzacţii comerciale fictive, prin care au păgubit bugetul de stat cu sume importante de bani. Cei şase inculpaţi, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC Extensiv Com SRL, SC Exterra SRL, SC Zahărul SA Calafat, SC Exerv SRL, SC Exalcom SRL şi SC Dongen Com SRL, au fost acuzaţi că au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei, în baza cărora au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.
Inculpații au fost trimiși în judecată în iulie 2006, iar, în octombrie 2012, la aproape şase ani de judecată, magistrații Tribunalului Dolj s-au pronunţat. Fraţii Mihăilescu au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare pentru infracţiunile comise, Dan Stoica – la şase ani, Vasile David – la trei ani, iar Stela Băeţică – la doi ani.
Faţă de Cristina Coţofană s-a dispus încetarea procesului penal. A urmat apelul, iar, în martie 2014, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Atunci, instanţa a admis apelurile formulate de cei cinci inculpaţi condamnaţi şi a hotărât să le reducă pedepsele. Nicolae şi Ion Mihăilescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, Stoica – la doi ani, iar Vasile David – la un an de închisoare. De data aceasta și Stela Băeţică a fost achitată. În februarie 2015, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj a cerut și obținut instituirea sechestrului pe bunurile inculpaților, statul urmând să recupereze de la aceștia suma totală de 23.338.050 de lei.

Eliberați din Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin

După ce au fost condamnați definitiv, Nicolae şi Ion Mihăilescu au ajuns la Penitenciarul Pelendava Craiova. În octombrie, anul trecut, după ce au executat aproximativ un an și jumătate din pedepse, Penitenciarul Pelendava a cerut instanței de judecată eliberarea condiționată a celor doi inculpați, însă Judecătoria Craiova a respins acțiunea. Au urmat alte cereri respinse, iar norocul fraților Mihăilescu s-a schimbat la instanțele din Drobeta Turnu Severin. Pe 27 noiembrie, pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin au fost înregistrate alte două cereri de eliberare condiționată formulate de cei doi condamnați. Ambele au fost respinse de instanță și ambele au fost contestate la Tribunalul Mehedinți.
Pe 13 ianuarie, Tribunalul Mehedinți a admis contestația lui Ion Mihăilescu și a dispus „punerea în libertate condiţionată de îndată a acestuia de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.496/2012/2014, emis de Tribunalul Dolj“.
O săptămână mai târziu, pe 22 ianuarie, aceeași instanță de judecată a admis și acțiunea lui Nicolae Mihăilescu, dispunând eliberarea condiționată a acestuia.
Din pedeapsa de patru ani de închisoare, oamenii de afaceri Nicolae şi Ion Mihăilescu au executat în total aproximativ doi ani și opt luni (un an și zece luni de închisoare, plus zece luni de arest preventiv, de pe 20 februarie 2006 până pe 22 decembrie 2006).

Eliberarea condiționată

Potrivit Codului Penal, eliberarea condiţionată poate fi dispusă în anumite situații: când condamnatul a executat cel puţin două treimi din pedeapsă, condiția fiind să fie mai mică de zece ani. În cazul pedepselor mai mari de zece ani, condamnatul trebuie să execute trei pătrimi. În cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă atunci când nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii mai mari de zece ani. Altă condiție este ca persoana condamnată să execute pedeapsa în regim semideschis sau deschis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS