6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBibliotecile școlare pierd teren în fața internetului

Bibliotecile școlare pierd teren în fața internetului

Dotate cu mii de volume, bibliotecile școlare din Craiova nu mai sunt populate de elevi care să acorde câteva ore lecturii în spațiile special amenajate. Bibliotecarii spun că actuala generație preferă să împrumute cărțile acasă, dar  spun că sunt și mulți elevi care încearcă să înlocuiască orele de lectură cu citirea unor rezumate. Ministerul Educației nu a mai alocat bani pentru achiziționarea de noi volume încă din 2009, așa că fondul de carte este îmbunătățit doar din donații.

Bibliotecar cu peste 30 de ani de experiență, Alexandra Gherghinescu își împarte norma între două biblioteci din Craiova, una la Școala Gimnazială „Elena Farago“ și alta la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu“. Zilnic stă la dispoziția elevilor pentru a-i îndruma să citească. Nu mai sunt însă atât de mulți cei care trec pragul bibliotecii și a observat că numărul copiilor a scăzut de când internetul a început să le pună la dispoziție rezumate ale lecturilor, caracterizări de personaje sau texte comentate.
„Cel mai mult se citea până în 2006, când nu era internetul atât de utilizat de elevi. Zilnic veneau 50-60 de elevi. Acum, numărul lor a mai scăzut. Acum sunt 100 de elevi care ne trec pragul lunar. Această scădere este explicabilă prin faptul că a apărut internetul, de unde iau comentariile, rezumatul poveștilor“, spus bibliotecarul. Cel mai des trec pragul bibliotecii elevii de la învățământul primar.
„La gimnaziu sunt elevi care mai citesc, dar nu atât de mulți. Vin pentru că le cer profesorii de limba română să mai citească și accentul se pune pe cărțile de beletristică“, a povestit bibliotecarul. Cu toate că are în gestiune mii de volume, Alexandra Gherghinescu spune că biblioteca școlară nu are un fond de carte suficient.
„Avem 8.000 de volume, beletristică și culegeri. Nu este o bibliotecă cu un fond de carte suficient. Ar mai fi nevoie de operele care au fost scoase din biblioteci înainte de 1990 și pe care nu le-am mai primit. În plus, la volumele care există trebuie să fie în mai multe exemplare. Sunt și multe cărți vechi. Nu sunt bani pentru achiziții. De la minister nu au mai fost alocați bani și s-au cumpărat cărți de la comitetul de părinți“, a mai spus bibliotecara Alexandra Gherghinescu.

Sunt și zile când nu vin elevi

Nici bibliotecile liceelor nu mai sunt vizitate de cititori. La Colegiul Tehnic „George Bibescu“ din Craiova, bibliotecarul spune că sunt zile în care pragul bibliotecii este trecut de cinci-șase elevi, dar și zile când nu vine nici un elev.
„Biblioteca are 6.140 de volume pe diferite domenii, beletristică, istorie, fizică, geografie, chimie, informatică, discipline tehnice pentru elevii de la școala profesională care le folosesc pentru proiectele la clasă. Mai vin elevi care cer și cărți de fizică pentru că se organizează olimpiadă de fizică. În general, elevii sunt interesați de beletristică. Lunar, 60-70 de elevi împrumută cărți, dar pe zi sunt cam cinci-șase elevi. Sunt zile în care nu vine nici un elev“, a precizat bibliotecara Ana Maria Dumitrașcu. Biblioteca nu are însă abonamente la reviste școlare și nici bani pentru a îmbunătăți fondul de carte.
„Nu sunt alocați bani pentru reviste. Așteptăm să fim finanțați. Fondul de carte s-a mai îmbunătățit doar prin donații care se fac în Săptămâna Școala Altfel. Sunt donații ale elevilor și ale profesorilor. De la minister au fost și bani alocați până în anul 2009 și s-au achiziționat câteva volume. Aveam 2.000-3.000 de lei pe an, dar contau. Atunci am luat cam 200 de titluri“, a mai spus Ana Maria Dumitrașcu, bibliotecar la Colegiul Tehnic „George Bibescu“ din Craiova. Elevii spun că citesc doar atunci când trebuie să facă referate sau când le rămâne timp liber.
„Vin la bibliotecă odată la două săptămâni să iau altă carte. Citesc ce îmi recomandă profesorii la clasă. Ultima dată am citit «La țigănci» de Mircea Eliade, pentru că am avut de făcut un referat“, a spus Ana Irina Drănici, elevă în clasa a IX-a. În cursul unui an școlar, elevii care frecventează bibliotecile spun că reușesc să citească șapte-opt cărți.
„Vin la bibliotecă atunci când timpul îmi permite. De o săptămână am împrumutat romanul «Maitreyi» de Mircea Eliade și citesc când am timp. Cred că anual reușesc să citesc vreo șapte-opt cărți“, a spus Valentina Văduva, elevă la Colegiul Tehnic „George Bibescu“ din Craiova.

Colegiul Național „Carol I“ are cea mai valoroasă bibliotecă

Cea mai bogată și impunătoare bibliotecă se găsește la Colegiul Național Carol I“ din Craiova, care are 85.000 de volume și 300 de titluri de carte de patrimoniu.
„Biblioteca a fost înființată la 18 octombrie 1836, iar în bibliotecă sunt peste 85.000 de volume și 300 de titluri de carte de patrimoniu. Avem volume din opera lu Lamartine cu semnătura poetului, scrieri ale gânditorului Erasmus din Rotterdam și alte cărți umaniste. Cel mai vechi volum datează din 1514, fiind un tratat de agricultură, scris de un agricultor italian care a călătorit pe meleagurile românești. Numele bibliotecii este Mihail Strajan, un excelent profesor care a întocmit primul catalog sistematic al acestei biblioteci, care are un fond de carte bogat. Elevii sunt interesați în general de lecturile cerute la clasă. Cei mai mulți care ne trec pragul sunt liceeni. Pe semestru sunt 1.000 de elevi, din cei 1.900 cât există înscriși la colegiu, care cer cărți cu împrumut. Cărțile bibliotecii pot fi accesate de studenți și de alte persoane cu acordul directorului colegiului“, a spus bibliotecara Elena Șircă.
Sala de lectură a bibliotecii colegiului este folosită mai mult pentru pregătirea elevilor pentru diferite olimpiade. De altfel, elevii se strâng în bibliotecă atunci când la nivelul colegiului se desfășoară diverse activități culturale sau când se fac schimburi de experiență. Chiar dacă este o bibliotecă recunoscută pentru valoarea fondului de carte, nu face excepție de la regula lipsei de finanțare. Nu sunt bani pentru a actualiza fondul de carte cu titlurile în vogă. Există însă oameni care donează cărți din bibliotecile proprii și, potrivit bibliotecarului, aceștia sunt în general absolvenți ai colegiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS