În ultimii cinci ani: Peste 80 de angajaţi ai Direcţiei Copilului au fost sancţionaţi

Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj (FOTO: Traian Mitrache)
Autori


Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a fost, în ultimele luni, în atenţia tuturor. Doi tineri instituţionalizaţi şi-au pus capăt zilelor, Cristina Drodar – 14 ani şi Nicolae Cristea – 19 ani, apoi un tânăr aflat sub plasament a acuzat că reprezentanţii casei de tip familial în care stă i-ar fi cerut să părăsească locuinţa, în ciuda faptului că este student şi are dreptul să locuiască în acest centru până la terminarea studiilor, respectiv împlinirea vârstei de 26 de ani. În urmă cu aproximativ o săptămână, un băieţel de şase ani, cu handicap grav, internat la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Handicap „Noricel“, a fost lovit de un instructor de educaţie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj are 1.350 de salariaţi activi, din cele 1.500 de posturi normate de consiliul judeţean. Am dorit să aflăm câte sancţiuni au fost aplicate angajaţilor, de-a lungul anilor, şi la câţi dintre ei le-a fost desfăcut contractul de muncă.

„Din păcate, aproape în fiecare an se întâmplă abateri de la disciplina muncii. În ultimii cinci ani, au fost sancţionaţi disciplinar peste 80 de salariaţi, câte 15 – 20 în fiecare an, sancţiuni mai mici, unele de natura avertismentului, altele care au ajuns până la desfacerea contractului de muncă. O parte dintre ele au fost contestate în instanţă, altele nu. Dintre cele contestate în instanţă, am avut şi situaţii în care a trebuit să dispunem reîncadrarea persoanelor respective, deşi vorbeam de abateri grave de la disciplina muncii, care au fost constatate şi de instanţa de judecată, doar că instanţa a considerat sancţiunea aplicată de noi mult prea gravă în raport cu consecinţele acelei abateri disciplinare. Am avut zece desfaceri ale contractului de muncă. Pentru jumătate dintre ele, instanţa a decis însă ca persoanele respective să se întoarcă în activitate“, a precizat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

„A venit sub influenţa băuturilor alcoolice şi la cercetările disciplinare“

Cele mai multe cazuri de desfacere a contractului de muncă au ajuns în instanţă, la Tribunalul Dolj, la secţia Conflicte de muncă şi asigurări sociale. Motivele invocate de reprezentanţii DGASPC Dolj sunt variate: neîndeplinirea obligaţiei de a asigura copilului o igienă corespunzătoare; nerespectarea obligaţiei de a preveni îmbolnăvirea copilului prin asigurarea unor condiţii corespunzătoare dezvoltării psihice şi fizice; nerespectarea prevederilor cu privire la accesul persoanelor străine în incinta apartamentului; nerespectarea dreptului copilului la educaţie, până la faptul că, pe parcursul efectuării cercetării disciplinare, s-a constatat că angajaţii care aveau în îngrijire minori consumaseră alcool sau că minorii ar fi fost luaţi din centre de angajaţi fără acceptul şefilor acestor apartamente. În unul dintre cazuri, în urma efectuării testului de alcoolemie cu aparatul de testare care se găseşte în dotarea DGASPC Dolj, s-a constatat că o angajată ar fi avut „o alcoolemie de 0,80 mg/l per alcool pur în aerul respirat“. Salariata a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice, însă s-ar fi scuzat că ultimele pahare ar fi fost băute la ora 6.00, 7.00 dimineaţa, având un sărbătorit în familie.

„Abaterile la disciplina în muncă sunt diverse, de la lipsa în gestiune, la comportamentul neadecvat faţă de copii, până la situaţii foarte grave. În acest sens, avem exemplul unei angajate care a fost găsită la vizitele inopinate făcute de inspectorii noştri sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceasta a fost testată cu etilotestul, instanţa a constatat că există această abatere şi aşa s-a întâmplat, dar constatând că încă nu s-au produs consecinţe destul de grave a dispus reintegrarea în muncă şi sancţionarea cu 10% pe o perioadă de o lună. Această persoană a venit sub influenţa băuturilor alcoolice şi la cercetările disciplinare. Alt caz extrem de grav, pentru care s-a dispus desfacerea contractului de muncă, este al unei angajate care a decis să îi facă un program independent de programul centrului unui copil aflat sub măsură de plasament. Este vorba de o tânără de aproximativ 15 ani pe care a luat-o într-o excursie, cel puţin aşa susţine dumneaei, la un penitenciar din alt judeţ pentru a o prezenta fiului său. Ni s-a părut un lucru foarte grav pentru că nu a respectat sarcinile de serviciu şi a încercat să facă un program independent de programul centrului unui minor, mai ales că ceruse voie şefului de centru să facă acest gest, iar acesta îi interzisese. În ciuda acestei interdicţii, a făcut-o, totuşi, şi sigur ca urmare a cercetării disciplinare s-a constatat starea de vinovăţie şi s-a dispus desfacerea contractului de muncă. În primă instanţă, Tribunalul Dolj a spus că, nefiind produse nişte consecinţe deosebit de grave, sancţiunea este prea mare pentru fapta pe care a săvârşit-o şi a dispus sancţiunea de reținere a 10% din salariu pentru o perioadă de trei luni. Sancţiunile sunt de obicei graduale, dar în situații mai speciale, când considerăm că este pusă în pericol sănătatea copiilor, sigur se ajunge la înlăturarea acelor salariaţi imediat“, a adăugat Florin Stancu.


„Nu întotdeauna se găsesc soluţii la neconcordanţele dintre deciziile noastre şi cele ale instanţei“

Ce se întâmplă cu angajaţii pentru care comisia de disciplină din cadrul DGASPC Dolj a dispus desfacerea contractelor de muncă, iar instanţa le-a dat dreptul să revină la muncă? Este foarte simplu, se întorc la serviciu şi lucrează, în cele mai multe cazuri, din nou cu copiii. „Am încercat să identificăm alte soluţii şi acești angajaţi să lucreze pe alte componente ale activităţii de la nivelul instituţiei noastre pentru a nu relua acele practici. Dar nu de fiecare dată este posibil. Dacă vorbim de un asistent maternal, acesta îşi continuă activitatea la domiciliul său, având grijă de alt copil. Încercăm să îi dăm copii mari, care să sesizeze anumite aspecte în cazul în care este ceva în neregulă. Nu întotdeauna, însă, se găsesc soluţii la neconcordanţele dintre deciziile noastre şi cele ale instanţei. Uneori, aceşti angajaţi îşi reiau activitatea în acelaşi loc. Toţi angajaţii sunt evaluaţi de psiholog, însă nu vorbim de nişte evaluări specializate, ci de evaluarea psihologică care se desfăşoară conform legislaţiei muncii. Sunt evaluări care se fac în funcţie de natura meseriei, la şase luni, la un an sau mai mult de un an“, a completat directorul DGASPC Dolj.

Toate aceste perioade tensionate din ultimul timp din cadrul DGASPC Dolj au şi o explicaţie, susţine Florin Stancu. „Vorbim aici de ultimii cinci, şase ani, de o perioadă în care posturile au fost blocate, salariile au fost la un nivel foarte scăzut, a fost o presiune mare pe angajaţii noştri. Din fericire, în ultimul an, am reuşit să completăm numărul salariaţilor, iar din ianuarie salariile au mai crescut. Din păcate, această presiune s-a acumulat, iar tragedia care s-a întâmplat în decembrie a provocat o tensiune foarte mare şi în rândul copiilor, şi al salariaţilor. Este nevoie de o atenţie suplimentară, de o implicare adecvată şi de suportul specialiştilor care ştiu să gestioneze lucrurile în acest moment“, a mai precizat Florin Stancu

Reprezentanţii sindicatului: „Multe din faptele incriminate nu au putut fi dovedite“

Am vrut să aflăm şi punctul de vedere al reprezentanţilor Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii“, despre toate cazurile de concedieri sau sancţiuni ce au avut loc în ultimii ani. Claudia Epure, consilier juridic în cadrul Sindicatului, a precizat următoarele: „Vin foarte mulţi angajaţi la sindicat să ne ceară sprijinul, având în vedere că cei mai mulţi salariaţi ai DGASPC Dolj sunt şi membri de sindicat. În cele mai multe situaţii, ei ne anunţă când au probleme fie de salarizare, fie au primit diferite sancţiuni disciplinare sau au fost concediaţi. În prima fază mergem la cercetarea disciplinară şi îi asistăm (un consilier juridic al sindicatului, n.r.), apoi îi reprezentăm gratuit în instanţă, le facem constestaţiile şi îi reprezentăm până la soluţionarea definitivă a speţei, pe baza unei împuterniciri din partea lor. În multe din cazurile care au ajuns în instanţă, multe din faptele incriminate nu au putut fi dovedite, iar angajaţii s-au reintegrat, s-au întors la muncă primind şi drepturile salariale pentru perioada suspendării din activitate. Rolul nostru este să apărăm drepturile salariaţilor pe toate căile legale, conform legii“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 27 ianuarie 2016

Actualitate

» Guvernul a stabilit numărul biletelor de tratament balnear pentru anul 2016
» Guvernul a dispus noi măsuri pentru o mai bună protecție a consumatorilor
» CSM: Raportul MCV evidențiază progresele realizate cu privire la independența sistemului judiciar și reforma judiciară
» Prognoza meteo pentru februarie, martie şi aprilie
» Cererile de plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorină se depun până la 1 februarie
» Iohannis: Raportul MCV confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România
» Gabriel Oprea solicită să îi fie ridicată imunitatea parlamentară

Dolj

» Vaccinul pentru bebeluși, șir de promisiuni
» Primăria Craiova a cumpărat panouri rutiere cu nemiluita
» Cei cu grupa I și a II-a de muncă, prin „jungla“ birocrației
» Sute de românce vor la cules de căpșune în Spania
» Craiovean judecat pentru părăsirea locului accidentului
» Povestea femeii îngropate în grădină
» Consiliul Județean Dolj investește pentru comunitate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Jandarmii au prezentat bilanţul pe 2015
» CJ Dolj investeşte în sănătate
» Reducerea normei didactice, în mai multe etape
» La Craiova, se caută 800 de căpşunari
» Craiova: “Voluntariat prin Artă” pentru persoanele cu autism
» Craiova: Se întrerupe funcționarea Stației de tratare a apei Işalniţa
» Dolj: Un preot a refuzat să îngroape în cimitir o femeie care renunţase la ortodoxie
» Craiova: Se schimbă locaţia unor staţii de autobuz
» Consiliul Judeţean Dolj investeşte în Sănătate

Gorj

» Referendum pentru ca orașele Tismana și Țicleni să redevină comune
» Edilul din Prigoria renunţă la primărie pentru a se ocupa de oierit
» Oile beneficiază de condiţii europene la stânele din Runcu
» Scutiri de taxe pentru cetăţenii săraci
» Plata cu cardul pentru solicitanţii de permise auto
» Drum de 28 de kilometri între Runcu şi Straja
» Lucrări de extindere la canalizarea din Târgu Jiu
» Calea Eroilor, aproape de finalizare

Mehedinţi

» Accident cu victimă pe o stradă din Drobeta Turnu Severin
» S-a aprobat bugetul judeţului Mehedinţi pentru 2016
» Accident cu victimă pe o stradă din Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: Peste 600 m.c. de material lemnos, furaţi în doar şase luni
» Vâlcea: Un copil de 10 ani, accidentat grav
» Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 18%, la 167 milioane de euro

Sport

» Gorjenii au remizat cu Sparta Praga
» Andrei Preda, ultimul venit la CSO Filiași
» Silvian Cristescu: Avem un lot bine închegat
» Halep s-a răzgândit și va evolua împotriva Cehiei
» Lică: Îmi doresc să jucăm finala anul acesta
» Fotbal – Preşedintele CSM Vâlcea, Bogdan Medrea, s-a stins din viaţă la 44 ani
» Fotbal – Chivu: Cantonamentul naţionalei a fost organizat pe genunchi

Educatie

» Tichete sociale pentru mii de copii de grădiniţă
» Revoltă la Băilești – Părinții, puși să gireze admiterea la liceu cu date personale

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» O prăpastie uriaşă între miturile interne şi realităţile văzute de la Bruxelles

Top