13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCEO, producţii record determinate de ger

CEO, producţii record determinate de ger

Complexul Energetic Oltenia doboară noi recorduri  de producţie (Foto: Eugen Măruţă)
Complexul Energetic Oltenia doboară noi recorduri
de producţie (Foto: Eugen Măruţă)

Complexul Energetic Oltenia doboară record după record în această perioadă prin cantitatea crescută de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Naţional. Potrivit reprezentanţilor companiei, au existat intervale orare, în ultimele zile geroase, în care producţia a depăşit 3.000 MW. Prin urmare, Complexul Energetic Oltenia şi energia pe cărbune au devenit lideri de piaţă, înaintea Hidroelectrica şi a celorlalţi producători. În condiţii de vreme deosebit de grea cu zile şi nopţi geroase, cota de producţie a Complexului Energetic Naţional la nivelul Sistemului Energetic Naţional depăşeşte 35% şi s-a apropiat în anumite intervale orare şi de aproape 40%. Acest lucru este fără precedent în istoria existenţei Complexului Energetic Oltenia. De asemenea, la fiecare sucursală au fost doborâte de la o lună la alta recorduri în ceea ce priveşte funcţionarea continuă şi fără avarii a grupurilor energetice de la termocentralele Rovinari şi Turceni.

Gerul favorizează CEO

Gerul din ultimele zile favorizează producţia de energie pe cărbune, iar Complexul Energetic Oltenia se află într-o poziţie privilegiată faţă de ceilalţi competitori de pe piaţă, respectiv producătorii de energie în sistem hidro, nuclear, eolian şi solar.
„Începând cu 1 ianuarie 2016, electrocentralele aferente Complexului Energetic Oltenia funcţionează cu 10 – 12 grupuri energetice, cu o putere medie orară între 2.000 şi 2.900 MW, cu valori instantanee de peste 3.000 MW, acoperind o cotă de până la 35% din producţia de energie din SEN şi asigurând servicii de sistem orare de circa 220 MW. Pe fondul cererii crescute de energie din această perioadă, cărbunele demonstrează încă o dată că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice, capabil să menţină echilibrul şi siguranţa unui sistem energetic“, conform Complexului Energetic Oltenia.

Au pus tot în funcţiune

Datorită cererii crescute de energie electrică, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au fost solicitaţi să pună în funcţiune chiar şi grupul energetic numărul 7 de la Sucursala Electrocentrale Turceni, care nici măcar nu a finalizat perioada de probe, în urma racordării la instalaţiile de desulfurare de la grupul energetic numărul 6.
„În actualele condiţii, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.019/2015 şi în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, completată cu Legea nr. 2/2016, a fost pus în funcţiune şi grupul energetic nr. 7 de la Turceni, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. La acest grup au fost efectuate lucrări de modernizare şi reabilitare, inclusiv pentru instalaţiile de desprăfuire a gazelor de ardere, fiind racordat şi la instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere construită iniţial pentru grupul energetic nr. 6. Conform Deciziei etapei de încadrare nr. 142/27.06.2014 emisă de APM Gorj pentru proiectul «Modernizare instalații de desprafuire gaze de ardere – ESP la grupul energetic nr. 7 în vederea reducerii emisiilor de praf la coș sub 50 mg/Nmc. Racordare canale de gaze de ardere de la grupul energetic nr. 7 la instalaţia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6», la pct. II, lit. u, este precizat faptul ca «la punerea în funcțiune a instalațiilor modernizate se va solicita revizuirea Autorizației integrate de mediu nr. 1 din 10.03.2014». SE Turceni a solicitat la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea în funcţiune a blocului, la APM Gorj, revizuirea AIM nr. 1/10.03.2014 prin adresa nr. 22537/17.12.2015. Acesta este un proces de durată, deoarece revizuirea unei autorizaţii are aceeaşi procedură ca şi obţinerea unei autorizaţii integrate de mediu. De asemenea, menţionăm că pentru revizuirea autorizaţiei este necesară monitorizarea parametrilor de funcţionare, ceea ce nu se poate realiza decât cu grupul în funcţiune, efectuându-se, etapizat, probe tehnologice cu agregatele de bază, cu electrofiltrele şi cu instalaţia de desulfurare“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.
Paradoxal, deşi funcţionează cu unele grupuri fără întrerupere de şapte luni, Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul trecut cu pierderi de aproape 900 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS