Patinoar pe străzile și trotuarele CraioveiMulte străzi și trotuare din oraș sunt acoperite cu zăpadă și gheață. În ultimele zile, 110 craioveni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din această cauză. Oamenii se văd nevoiți să facă echilibristică pe trotuarele orașului sau să se deplaseze pe carosabil. Nu doar gheața de pe trotuar reprezintă un pericol pentru craioveni, ci și țurțurii care atârnă la streșinile multor clădiri.

Bulevardul Știrbei Vodă este o arteră principală de circulație, care ajunge chiar în centrul Craiovei. Cu toate acestea, trotuarul care pleacă de la intersecția cu bulevardul 1 Mai și până la intersecția cu strada Unirii este acoperit de gheață. Pe partea stângă, pe direcția de mers spre Calea Unirii, trotuarul a fost, însă, curățat. De cealaltă parte, stratul gros de gheață este neatins.

Oamenii merg cu teamă, în șir indian sau ținându-se unul de celălalt, de frică să nu alunece. Mulți dintre ei preferă să meargă direct pe carosabil, pentru că acolo zăpada a fost înlăturată. Zona este intens circulată, mai ales că este frecventată de elevii care se deplasează către Colegiul Național „Frații Buzești“. Noroc că în dreptul unității școlare, trotuarele au fost curățate.

Nici pe bulevardul Carol I nu a dispărut gheața de pe trotuare. Fiind o zonă cu case și sedii de societăți, acestea sunt ca o tablă de șah. Unii au înlăturat gheața, alții nu s-au deranjat să facă acest lucru. Marea problemă începe de la sensul giratoriu, pe sensul de mers înspre gară. Aici este o zonă de blocuri, iar trotuarele nu au fost eliberate de stratul de zăpadă și gheață.

„Se merge greu, mai ales pentru noi, vârstnicii. Lumea trebuie să ajungă la piață, la gară. Cred că primăria nu și-a făcut treaba“, a spus un bătrân care se deplasa cu greutate pe gheață.

Potrivit dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova, „în ultimele zile s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, 110 persoane cu fracturi ale membrelor survenite ca urmare a căderilor pe gheață“.

Nici la poarta școlii nu au curățat

Strada Horia nu este, ce-i drept, un mare bulevard, dar este, de asemenea, o stradă intens circulată, iar pe trotuare s-a format un strat gros de gheaţă. „Este gheață pe jos. Firma de deszăpezire nu a făcut nimic. Am auzit că a primit și amendă, dar tot nu se conformează. Așa este peste tot“, a declarat Marin Maria. Dacă te încumeți să intri printre blocurile de pe Calea București, te trezești în mijlocul unui patinoar cu denivelări. Pe strada care duce la una dintre ieșirile din Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“, elevii, dar și părinții și bunicii care îi însoțesc, merg cu mare greutate. Abia își pot ține echilibrul, nu au unde să pună piciorul, fiindcă și strada, și trotuarul sunt acoperite cu gheață. Un bunic care tocmai și-a luat nepoțelul de la cursuri alunecă și cade. Băiatul îl întreabă: „Ai găsit ceva?“. Alt părinte ripostează: „Uitați-vă ce este aici! Îți spargi capul. Nici aici, lângă școală, nu au fost în stare să debaraseze zăpada, iar acum nu poți să te miști. Vin părinți cu copii, vin bunici. Alunecă un copil de-și rupe picioarele. Școala nu face, primăria nu face!“.


Lista cu străzile ale căror trotuare nu sunt curățate de zăpadă și gheață este cu siguranță mult mai mare.

Întrebați despre această situație, reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL au declarat că se intervine zilnic pe străzi, începând din 17 ianuarie. „Aproape 500 de lucrători din cadrul regiilor și societăților subordonate Primăriei Craiova intervin zilnic, începând din 17 ianuarie, pentru curățarea trotuarelor, a trecerilor pietonale, a căilor de acces către instituții publice, unități sanitare și școli, precum și în stațiile de autobuz. Zonele destinate circulației pietonale incluse în Programul comun de acțiune pentru deszăpezirea, prevenirea și combaterea poleiului în municipiul Craiova, în iarna 2015-2016, au fost curățate în întregime. În cazuri izolate, acolo unde există arbori, zăpada căzută din aceștia a înghețat pe trotuare, formându-se poduri de gheață din cauza temperaturilor care au scăzut până la -19 grade Celsius.

În toată această perioadă, pentru combaterea poleiului de pe trotuare s-a folosit în special clorura de calciu, material antiderapant eficient la -15, -20 de grade Celsius, însă spargerea gheții este îngreunată de temperaturile extrem de scăzute înregistrate inclusiv în timpul zilei. Craiova este sub atenționare de cod galben de ger până pe 25 ianuarie. Din păcate, mai sunt și persoane fizice și juridice care nu și-au îndeplinit obligația legală de a curăța zăpada și gheața din fața imobilelor deținute, punând în pericol trecătorii, însă Poliția Locală Craiova ia măsuri constante în vederea remedierii acestor situații“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Amenințarea țurțurilor

Alte pericole care îi pândesc pe cetățeni în această perioadă sunt țurțurii și zăpada de pe acoperișurile clădirilor și blocurilor. Aici, în mare parte, vina o poartă proprietarii și asociațiile de proprietari care au obligația să înlăture atât țurțurii, cât și zăpada care sunt un pericol în momentul în care temperaturile cresc. Cu toate că sunt conștienți de pericol, proprietarii tratează cu superficialitate această problemă, de cele mai multe ori. La blocul 21-23 de pe strada Maramureș, cartier Rovine, locatarii s-au mulțumit să pună un afiș pe ușa blocului: „Atenție! Cade zăpada!“. Nimeni nu a încercat să doboare țurțurii care atârnă chiar deasupra ușii de la intrarea în bloc sau măcar să contacteze o firmă specializată.

Țurțuri lungi de zeci de centimetri și zăpadă cu gheață atârnă amenințător și pe marginea multor acoperișuri din cartierul 1 Mai. Pesemne nici aici proprietarii și asociația nu se tem că, prin cădere, acestea ar putea provoca daune sau incidente destul de grave.

Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 319/2009, care a fost modificată în anul 2015, spune la art. 4, pct. 1, că pot fi amendate, cu sume între 500 și 2.500 de lei persoanele fizice, și cu sume între 1.000 și 2.500 de lei persoanele juridice, dacă nu înlătură sloiurile de gheață și țurțurii de pe acoperișurile clădirilor pe care le dețin. În plus, în art. 33, lit. k, se spune că neîndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuarele aflate în fața imobilelor deținute cu orice titlu (depozitarea se va face în grămezi amplasate la marginea trotuarului, fără să fie împiedicată circulația pietonală), precum și degajarea zăpezii sau a gheții pe partea carosabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

 


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 ianuarie 2016

Actualitate

» Filmul „Brâncuşi din eternitate“, pe marile ecrane din Anglia
» Adela Liculescu, de la Craiova la Viena – Cucerește inimi cu acorduri de pian
» Gazeta de Sud, acasă la regele caricaturii, Ştefan Popa – Popa’S
» Temperaturile – pozitive din februarie, dar precipitațiile vor fi excedentare, în următoarele trei luni
» Un oltean în Antarctica
» SUA: Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord – Est și Est, Washinhton DC și metropola New York
» Circulaţia trenurilor CFR Călători – pentru perioada 23-25 ianuarie
» Şoferul care a intrat cu mașina în gardul Guvernului s-a ales cu dosar penal
» Dan Șova, plasat în arest la domiciliu. Decizia este definitivă
» Centru de îngrijire paliativă la Craiova
» Cu Magda Puşkaş la o cană cu vin
» Unirea Principatelor, sărbătorită la grădiniţă
» Investiţii la Mîrşani
» Belgia: Doi muncitori români au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon
» Cum va fi modificată legea dării în plată
» Experții Consiliului Europei critică Parlamentul pentru lipsa de transparență
» Facebook va lansa o platformă dedicată actualităţilor sportive
» Report de peste 1,2 milioane de euro la categoria I a jocului Joker
» Telecabina de la Bâlea Lac a fost repusă în funcţiune după trei zile
» ANM: Prognoza meteo pentru următoarele trei luni
» Un bărbat a intrat cu maşina în gardul Guvernului, în semn de protest
» Preţul petrolului a crescut cu 5%, la peste 30 dolari/baril, ca urmare a temperaturilor scăzute

Dolj

» „Ursul păcălit de vulpe“ și „Rățușca cea urâtă“, la Colibri
» Regizorul Bogdan Cristian-Drăgan propune „Revolta Evei Braun“
» CJ Gorj a mijlocit înființarea Serviciului de Evidență a Persoanelor Bustuchin
» Percheziții și al treilea dosar penal la Primăria Filiași
» Seminar de fiscalitate, în Bănie
» Craiova – bună de plată pentru concertele lui Antonie Solomon
» Profesorii din Dolj optează pentru mai multe ore de științe
» Întreruperi energie electrică de luni
» Dezbatere privind noile standarde implementate în chirurgia cardiovasculară și neurochirurgie
» Săptămâna portugheză la Filarmonica “Oltenia”
» Craiova: Expoziţie de fotografie la Biblioteca Judeţeană
» Seminarul Teologic din Craiova se pregăteşte de hram

Gorj

» Gorj: Apel pentru protejarea branşamentelor de apă
» „Nunta de Aur” la Târgu Jiu
» Gorj: A schimbat bani falşi
» Gorj: Audieri maraton în dosarul evazioniştilor de etnie romă
» Gorj: Înşelăciune pe seama victimelor din Clubul „Colectiv”
» Gorj: Trei persoane, reținute pentru înșelăciune, după ce i-au furat bijuteriile unei femei

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 5.000 de şomeri au fost încadraţi în muncă ăn 2015
» Biletul câştigător la Loto 6/49, cu premiu de peste 1,8 milioane de lei, jucat la Drobeta Turnu Severin

Vâlcea

» Vâlcea: Medicul care şi-a tăiat un coleg în zona gâtului, suspendat de conducerea Spitalului Judeţean Vâlcea

Sport

» Derbi oltean la handbal
» Craiova luptă cu Dinamo la volei și baschet

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omu’ de la Zoo
» Bancul zilei
» Locuri fascinante pe care oamenii nu le-au vizitat
» Maşina Aston Martin şi alte obiecte a lui James Bond, scoase la licitație. Banii vor fi donaţi unor cauze caritabile

Top