16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCEZ Vânzare, amendată de Protecția Consumatorului

CEZ Vânzare, amendată de Protecția Consumatorului

CEZ a fost amendată pentru mai multe abateri în ultima perioadă (FOTO: Bogdan Grosu)
CEZ a fost amendată pentru mai multe abateri
în ultima perioadă (FOTO: Bogdan Grosu)

Doljenii au reclamat la Protecția Consumatorului furnizorii de utilități. Cele mai multe reclamații au fost la adresa furnizorului de energie electrică. Acesta a fost amendat pentru nerespectarea clauzelor din contractul încheiat cu un craiovean. CEZ a fost amendată recent și de ANRE, pentru facturarea în avans a energiei. Concret, compania se folosea de banii populației, cu dobândă zero.

Doljenii reclamă adesea furnizorii de utilități la Protecția Consumatorilor, dar cele mai multe sesizări în 2015 și perioada scursă din 2016 s-au făcut la adresa furnizorului de energie electrică. Un reprezentant al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Sud-Vest Oltenia a precizat că deși multe dintre reclamațiile doljenilor către furnizorii de utilități nu se susțin, au existat cazuri în care aceștia au fost amendați. CEZ Vânzare a primit două amenzi, dintre care una pentru nerespectarea contractului încheiat cu consumatorul.
„La modul general, pot să vă spun cu certitudine că prestatorii de servicii de utilități publice au avut cele mai multe reclamații la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Dolj. Din păcate, cam 50% dintre ele sau chiar ceva mai puțin se dovedesc întemeiate. Consumatorii nu au răbdare să se stabilească termenele stabilite prin contract. Nu au reclamat temperatura agentului termic până acum, ci mai mult și mai mult au reclamat furnizarea de energie electrică, și anul trecut, dar și anul acesta“, a precizat Dan Vasile, comisar superior în cadrul CRPC Dolj. El a mai declarat că doljenii care s-au adresat instituției cu probleme legate de operatorul economic care furnizează energia electrică în zona de sud a țării erau nemulțumiți de faptul că facturile nu sunt în concordanță cu consumul efectiv realizat de ei la locul de consum respectiv.
Au mai reclamat că respectivul contor pe care îl au la domiciliu ar fi defect sau că s-a încălcat contractul de furnizare pe care compania l-a încheiat cu consumatorul.

Amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea contrac­tului de către CEZ

Furnizorul de energie electrică a fost amendat pentru două abateri de la legislația privind drepturile consumatorului, iar una dintre amenzi a fost aplicată pentru nerespectarea unor clauze din contractul încheiat cu un consumator.
„În cursul anului 2015, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Dolj a aplicat două sancțiuni furnizorului de energie electrică. Una pentru deficiențe de informare a consumatorilor – de 4.000 de lei, și cea de-a doua amendă a fost pentru nerespectarea unor clauze din contractul încheiat cu consumatorul, amendă care a fost de 10.000 de lei“, a declarat comisarul Dan Vasile. Întrebat ce clauze contractuale a încălcat CEZ, din moment ce a primit amendă de 10.000 de lei, acesta a răspuns că „pentru orice clauză contractuală care nu este respectată de prestator, acea firmă este pasibilă de sancțiune, indiferent ce clauză nu ar respecta“.
GdS a solicitat încă de miercuri un punct de vedere de la CEZ referitor la amenda primită de companie pentru nerespectarea contractului de furnizare a energiei către un consumator, dar până la închiderea ediției CEZ nu a transmis un răspuns la redacție.

CEZ a fost amendată și de ANRE cu 500.000 de lei

Furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei CEZ Vânzare a primit o amendă de 500.000 de lei de la Agenţia Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru nerespectarea regulamentului de vânzare a energiei către clienţii săi casnici în perioada 2014-2015, inclusiv pentru practica facturării în avans a consumurilor de energie, potrivit Economica.net. CEZ factura în avans consumul estimat pe trei luni.

Populația credita CEZ cu dobândă zero

Odată cu încasarea în avans a sumelor pentru presupusa energie ce urma a fi consumată de populația și firmele din mediul urban, CEZ încasa în avans și taxele aferente, existente pe facturile consumatorilor. Practic, CEZ se folosea, în avans, de banii clienților. Cu alte cuvinte, compania s-ar fi folosit de credite cu dobândă zero de la populație.
CEZ operează în partea de sud a țării și are aproximativ 1,4 milioane de abonați. Potrivit ultimelor date din bilanț date publicității, cifra de afaceri anuală a companiei a fost de 1,336 miliarde de lei, iar profitul realizat a ajuns la 75 de milioane de lei, pe 2014. Afacerea CEZ în Oltenia, în condiții de monopol indus, este una dintre cele mai profitabile și mai avantajoase pentru companie, activitatea principală a operatorului fiind aceea de a emite facturi pentru energia furnizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS