16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe comisioane percep băncile de la posesorii de carduri

Ce comisioane percep băncile de la posesorii de carduri

Nu vă amăgiți cu promisiuni de la bănci de genul „comision 0%“. În spatele unei astfel  de sintagme se află alte comisioane, fie ascunse, fie la vedere. Băncile din așa ceva câștigă (FOTO: economica.net)
Nu vă amăgiți cu promisiuni de la bănci de genul „comision 0%“. În spatele unei astfel
de sintagme se află alte comisioane, fie ascunse, fie la vedere. Băncile din așa ceva câștigă
(FOTO: economica.net)

O lege intrată în vigoare în 2016 plafonează comisioanele percepute de bănci pentru plățile cu cardurile de debit și de credit. Dacă nu respectă legislația, băncile și IFN-urile emitente de carduri riscă amenzi de până la 200.000 de lei. Vă arătăm și ce comisioane sunt percepute în 2016 de către bănci de la posesorii de carduri și la ce costuri trebuie să fie atenți clienții băncilor.

Instituțiile de credit nu mai pot majora oricum comisioanele percepute de la comercianții care acceptă plata cu cardul, pentru operațiunile cu cardurile de debit și nici pentru cele de credit emise de bănci.
Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată prevede măsuri stricte pentru bănci și instituții financiare nebancare (IFN-uri) care emit carduri, atât în ceea ce privește cardurile de debit, cât și pe cele de credit. Legea spune că în OUG nr. 193/2002 se introduce un nou articol ce limitează comisioanele pe care le percep băncile firmelor care acceptă plata cu cardul, astfel: „Art. 2^1
Instituțiile emitente nu pot aplica instituțiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operațiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit“. Potrivit aceleiași legi, prevederile articolului de mai sus se aplică instituțiilor emitente de carduri și instituțiilor din România care acceptă să se achite cu cardul în incinta lor. De asemenea, actul normativ arată că prevederile respective referitoare la limitarea comisioanelor nu se aplică operațiunilor cu carduri comerciale, retragerilor de numerar de la bancomate și operațiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plată cu cardul“. Băncile sau IFN-urile care nu se conformează și nu limitează comisioanele percepute acceptatorilor de plăți cu cardul la limitele maxime stabilite de Legea nr. 20/2015 sunt pasibile de amenzi usturătoare, ce pornesc de la 10.000 de lei și pot ajunge până la 200.000 de lei.

Atenție la comisioanele de administrare a cardurilor!

Persoanele fizice care dețin carduri trebuie să fie foarte atente la contractele pe care le semnează cu băncile. Posesorii de carduri nu trebuie să se uite doar la comisioanele de zero lei mult-trâmbițate de instituțiile de credit, ci trebuie să vadă toate costurile unui card. Dacă la plățile cu cardul la comercianți comisioanele percepute de bănci firmelor acceptatoare sunt limitate prin lege, nu același lucru se poate întâmpla cu comisioanele percepute de bănci posesorilor de carduri și operațiunilor la bancomat pe care le fac aceștia. GdS a analizat câteva comisioane practicate de bănci în 2016. Dacă unele instituții de credit se laudă că pentru interogarea soldului nu percep nici un ban, trebuie să fiți cu băgare de seamă la comisioanele de administrare a conturilor curente la care aveți atașate cardurile.
Iată câteva exemple. Comisioane mari anuale de administrare sunt practicate de UniCredit Bank și variază între zero lei (dacă încasezi alte venituri prin intermediul băncii), 25 de lei pentru un card clasic și până la sume cuprinse între 200 și 500 de lei pentru cei cu carduri Gold sau Platinum.
Raiffeisen Bank anunță pe site că interogarea soldului la ATM (bancomat) este de 0,3 lei sau zero lei, dacă se fac tranzacții lunare de minimum 1.000 de lei prin acel cont. Dacă retrageți numerar de la ATM, comisionul este de 0,2% din sumă, dar nu mai puțin de 0,2 lei. Banca se laudă că practică un comision inițial de emitere a cardului de debit (de salariu) de zero lei, precum și un comision de emitere a cardului de zero lei pe lună, dar, de fapt, percepe un comision lunar de administrare a contului pachetului de card, de 4,9 lei.

Renunțarea la serviciile unei bănci vă poate costa chiar și 15 euro

La BRD, comisionul de administrare a contului la care este atașat un card este de 4,2 lei pe lună, portivit datelor de pe site-ul băncii. Dacă doriți să primiți lunar un extras de cont acasă, ca să vedeți ce operațiuni se fac prin contul dumneavoastră, atunci trebuie să plătiți trei lei pe lună. Dacă întâmplător doriți un extras de cont pe luna trecută, acesta nu costă nimic. Este o obligație prin lege ca băncile să vă elibereze gratuit primul extras de cont. După acest prim extras pe luna anterioră, dacă mai solicitați încă unul, BRD vă percepe un euro. Aceeași bancă percepe un comision de gestionare a pachetului de produse (adică pentru un cont curent, la care s-a adăugat un card) de 6,5 lei pe lună la pachetele în lei și de 1,2 euro pe lună, la cele în valută. Atenție! Dacă ați primit un astfel de pachet de servicii de la BRD și vreți să îl închideți, atunci banca vă taxează cu 15 euro.
La BCR, emiterea unui card costă zece lei. Dacă doriți să ridicați de pe card veți fi taxat în mod diferențiat. La bancomatele BCR nu vi se percepe comision, dar, dacă doriți să retrageți de la ATM-ul altei bănci bani în numerar și aveți un card emis de BCR, atunci costurile sunt usturătoare. Banca vă percepe comision de 1% din suma retrasă, dar nu mai puțin de 15 lei. În cazul în care aveți card BCR în valută, retragerea de numerar chiar de la ATM-urile băncii este costisitoare: 1,75% din sumă, dar cinci euro la o singură retragere de numerar.
ING Bank percepe comision de administrare anuală a cardului de 28 de lei pentru un card de debit și de 35 de lei pentru un card de credit. Retragerea de numerar de la bancomatele băncii este taxată cu zero sau 1,5 lei, pentru cardurile de debit simple, în funcție de banii pe care îi rulează persoana fizică prin acele conturi și cu sume mai mari de 0,2-0,5% din suma retrasă, dacă acel client al băncii are card „de top“ sau card de credit. Retragerea de numerar de la ghișeele altor bănci este taxată de ING cu cinci lei, pentru astfel de operațiuni efectuate cu card de debit și cu 1% din sumă, plus cinci lei, dacă sumele sunt retrase cu card de credit de la bancomatele altor bănci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS