6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSăptămânal, terapie gratuită pentru doljenii cu probleme medicale: O fetiţă de patru ani are nevoie de ajutorul nostru

Săptămânal, terapie gratuită pentru doljenii cu probleme medicale: O fetiţă de patru ani are nevoie de ajutorul nostru

Luiza are patru ani, este imobilizată la pat şi are nevoie de sprijin (FOTO: Arhivă personală)
Luiza are patru ani, este imobilizată la pat şi are nevoie de sprijin (FOTO: Arhivă personală)

Luiza are patru ani, nu vorbește, nu merge, este imobilizată la pat. Locuieşte împreună cu mama sa în comuna doljeană Sadova. A fost diagnosticată încă din primele zile de viaţă cu paralizie cerebrală. Fetiţa are nevoie periodic de investigaţii, de recuperare şi tratament. Mama Luizei nu munceşte, este asistent personal al copilului, iar singurele venituri sunt alocaţia şi indemnizaţia de handicap. De aproape un an, în cadrul DGASPC Dolj funcţionează un Complex de Servicii de Recuperare Echipă Mobilă de intervenţie pentru copilul cu dizabilităţi, iar din luna martie a acestui an serviciul va asigura sprijin şi adulţilor cu probleme de sănătate. Aceste servicii de recuperare sunt gratuite şi se acordă o dată pe săptămână. 

La fel ca multe persoane aflate în nevoie, îngrijorată de soarta copilului său, Lavinia Drăgoi a venit la sediul redacţiei Gazeta de Sud să ne ceară sprijinul. Povestea acestei mame este cutremurătoare. Timp de nouă luni, medicii au asigurat-o că va aduce pe lume un copil perfect sănătos.
„Nu a fost însă aşa. Am născut-o pe Luiza la un spital din Vâlcea, după ce medicii din Drăgăşani au refuzat să mă interneze. Unii susţineau că trebuie să nasc urgent pentru că am depăşit termenul, alţii dimpotrivă, că trebuie să mai aştept. Aveam dureri groaznice. Îmi amintesc că spuneau că există riscul să mor atât eu, cât şi copilul. Au chemat salvarea şi m-au transferat de urgenţă la spitalul din Vâlcea. M-au băgat imediat în sala de naşteri şi de atunci a început calvarul. Aveam dureri groaznice, însă nu m-au băgat la cezariană. M-au apăsat practic pe burtă să îmi scoată copilul. Când l-au scos era negru, nu a plâns, am crezut că e mort. L-au dus de urgenţă în terapie, l-au intubat. Mi-au spus doar că a înghiţit lichid, că a avut cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului şi că exista riscul să moară. Repetau întruna că are nevoie de oxigen, iar primele 24 de ore sunt decisive“, a povestit femeia.
Luiza a trecut de cele 24 de ore critice, însă a început să facă crize de epilepsie. După numai câteva zile, crizele de epilepsie au început să fie din ce în ce mai frecvente. Lavinia a plecat atunci cu fetiţa la Clinica de Neurologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Profesor Dr. Alexandru Obregia“.
„În cei patru ani am fost de nenumărate ori în spital cu Luiza, atât în Craiova, cât şi în Bucureşti, Târgu Mureş. Am mers apoi, trimisă de medici, în numeroase centre de recuperare din ţară. Acum ar trebui să ajung iar într-un astfel de centru, însă nu îmi permit. Tratamentul pentru epilepsie mă costă aproximativ 200 de lei pe lună, apoi vitaminele, mâncarea. Medicii mi-au spus că are nevoie de multe şedinţe de terapie, alt­fel muşchii i se vor atrofia“, a adăugat Lavinia Drăgoi.

Din 2012 este în evidențele DGASPC Dolj

Micuţa Luiza se află în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj din anul 2012. Reprezentanţii Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Dolj susţin că părinţii trebuie să fie extrem de atenţi atunci când decid să meargă cu copilul la recuperare şi înainte de toate să ceară sfatul specialiştilor.
„Este de recomandat să se realizeze şi reevaluarea periodică a copilului atât prin serviciul de evaluare, cât şi prin Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, întrucât anumite tratamente pe care le urmează copilul este posibil să determine o serie de restricţii în ceea ce priveşte recuperarea prin fizio şi kinetoterapie, de care specialiştii trebuie să ţină cont. Minora este în evidenţă cu un diagnostic care face parte din categoria afecţiunilor neuromotorii, afecţiuni tot mai des întâlnite în ultimii ani. Şansele de recuperare în cazul acestor tipuri de afecţiuni sunt date de rapiditatea cu care copilul este diagnosticat corect şi apoi inclus într-un program de recuperare. Intervenţia timpurie este definitorie în evoluţia ulterioară a copilului. În cazul de faţă, părinţii au primit recomandări şi prin planul de recuperare întocmit de specialiştii Serviciului de evaluare complexă a copilului să intre în programe de recuperare neuromotorie în cadrul centrelor de recuperare aflate în subordinea DGASPC Dolj, fapt imposibil de realizat pentru că domiciliul minorei nu se află în Craiova“, a precizat Claudia Măciucă, psiholog principal, şef Serviciu Evaluare Complexă a Copilului, în cadrul DGASPC Dolj.
Pentru astfel de situaţii, când domiciliul copiilor cu afecţiuni neuromotorii nu se află în Craiova sau în alte localităţi din Dolj în care DGASPC are centre de recuperare, serviciile de recuperare se pot acorda doar la solicitarea aparţinătorilor, prin intermediul Complexului de Servicii de Recuperare Echipă Mobilă, care dispune de specialişti ce realizează recuperarea neuromotorie la domiciliul copilului. O dată pe săptămână, echipa mobilă poate face recuperare, gratuit, cu copilul dumneavoastră.

Echipa mobilă face recuperare cu 42 de copii

În judeţul Dolj, sute de familii se află în aceeaşi situaţie ca mama Luizei. În evidenţele DGASPC Dolj sunt 920 de copii cu handicap sever şi alţi 347 de copii cu handicap accentuat. Puţine familii ştiu însă că de aproximativ un an pot solicita recuperare gratuită la domiciliu asigurată de Direcţie pentru copii, indiferent că locuiesc în Craiova sau în mediul rural. În numai câteva luni, reprezentanţii DGASPC susţin că echipa mobilă va interveni şi pentru asigurarea recuperării adulţilor care au probleme medicale grave.
„În 2015, am avut 61 de beneficiari, iar în prezent, la acest început de an, avem deja 42 de beneficiari şi alţi opt au cereri depuse în acest sens. Complexul de Servicii de Recuperare Echipă Mobilă are o echipă formată din medic, kinetoterapeut, fizioterapeut, educator specializat, psiholog. Misiunea Echipei Mobile constă în oferirea de servicii de recuperare copiilor cu dizabilităţi, la domiciliul acestora, în vederea recuperării sau compensării gradului de dizabilitate, creşterii gradului de autonomie individual şi a participării sociale. Iniţial, a fost un proiect, însă după finalizarea perioadei de implementare, Consiliul Judeţean Dolj a asigurat resursele financiare pentru continuarea activităţilor, achiziţionarea de noi echipamente şi creşterea numărului de specialişti, în vederea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor şi a acordării de servicii unui număr cât mai mare de beneficiari. Copiii pot beneficia o dată pe săptămână de serviciile oferite de această echipă mobilă. Încercăm de fiecare dată să cuplăm pe un traseu mai multe cazuri pentru că singura problemă cu care ne confruntăm este faptul că avem lunar doar 100 de litri de combustibil la dispoziţie“, a precizat Mihaela Filip, şef Complex Servicii de Recuperare Echipă Mobilă, din cadrul DGASPC Dolj. Serviciile specializate oferite de Compartimentul Echipa Mobilă de Intervenţie în Regim de Urgenţă pentru Copilul cu Dizabilităţi sunt: fizioterapie, logopedie, kinetoterapie, masaj, terapii prin învăţare, diverse forme de psihoterapie, consiliere psihologică acordată copilului şi familiei.
Cele mai multe cazuri la care merg specialiştii echipei mobile în acest moment sunt la Coţofenii din Dos (nouă cazuri), Valea lui Pătru (şapte cazuri), Coşoveni, Lăcriţa, Filiaşi, Segarcea, Işalniţa, Calopăr.

Cum puteţi beneficia la domiciliu de aceste servicii

Trebuie să depuneţi o cerere la DGASPC Dolj, însoţită de următoarele documente: actul de identitate al copilului, ancheta socială întocmită de primărie, certificatul de încadrare în grad de handicap, planul de recuperare, certificatul medical eliberat de medicul specialist, alte acte medicale doveditoare ale bolii, fişa medicală eliberată de medicul de familie.

Cum o puteți ajuta pe Luiza

Cei care doresc să îi ofere Luizei haine, alimente sau sprijin financiar pentru a beneficia de recuperare complexă pot suna la redacţia Gazetei de Sud, 0251.413.100, pentru a afla cât mai multe informaţii sau numărul de telefon al mamei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS