8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova, prinsă cu minciuna în scandalul „Cupa Davis“

Primăria Craiova, prinsă cu minciuna în scandalul „Cupa Davis“

Sala Polivalentă din Craiova putea găzdui organizarea Cupei Davis,  potrivit Federaţiei Române de Tenis (FOTO: Arhiva GdS)
Sala Polivalentă din Craiova putea găzdui organizarea Cupei Davis,
potrivit Federaţiei Române de Tenis (FOTO: Arhiva GdS)

Craiova putea organiza fără probleme, în Sala Polivalentă, meciul de Cupa Davis dintre România și Slovenia, dar primăria nu a dorit acest lucru, motivând ba că suma de 40.000 de euro e prea mare, ba că Polivalenta nu este omologată. Federația Română de Tenis demontează ambele scuze și spune într-un răspuns trimis GdS că meciul putea avea loc la Craiova fără probleme.

GdS a dezvăluit acum două săptămâni că Primăria Craiova a tratat cu indiferență și cu impolitețe oferta pe care Federația Română de Tenis i-a făcut-o de a organiza în premieră în Bănie o astfel de competiție care i-ar fi adus, printre alții, pe numărul unu mondial la dublu, Horia Tecău, și pe craioveanul Florin Mergea, finalist al Turneului Campionilor de la Londra de anul trecut. Refuzul inexplicabil al primăriei vine în contextul în care tenisul a devenit un sport foarte îndrăgit de public datorită evoluțiilor jucătorilor români în competițiile internaționale. Inițiativa de a organiza partida la Craiova a venit din partea Federației Române de Tenis (FRT) care a trimis municipalității, pe 14 decembrie anul trecut, o scrisoare de intenție în care îi prezenta avantajele pe care le-ar aduce evenimentul orașului. Primăria nici măcar nu s-a deranjat să-i răspundă.
Iată ce îi scria FRT primăriei: „Federația Română de Tenis vă propune un parteneriat pentru organizarea meciului România – Slovenia în Sala Polivalentă din Craiova, având în vedere beneficiile de imagine și economice care vor fi generate de găzduirea unui astfel de eveniment sportiv major în orașul dumneavoastră. Ținând cont de interesul major al publicului pentru acest meci, Sala Polivalentă din Craiova, cu o capacitate de peste 4.000 de spectatori, reprezintă un loc foarte bun pentru găzduirea acestui eveniment sportiv în perioada 26.02.2016 – 6.03.2016, Federația Română de Tenis obținând acordul Federației Internaționale de Tenis în acest sens. În acest an, contând pe jucători ca Adrian Ungur (ginerele lui Ilie Balaci – n.r.), Marius Copil, Florin Mergea (finalist al Turneului Campionilor de la Londra și reprezentant al Olteniei) și Horia Tecău (câștigător în anul 2015 al Turneului de mare șlem de la Wimbledon și al Turneului Campionilor de la Londra, parte a echipei care ocupă, în prezent, locul I în clasamentul mondial al probei de dublu), conduși din teren de căpitanul nejucător Andrei Pavel, echipa de Cupa Davis a României are ca obiectiv revenirea în grupa mondială a acestei competiții (…). În speranța unui parteneriat de succes, vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră și vă așteptăm alături de echipa reprezentativă de Cupa Davis a României“.
Ce nu știa FRT era că primăria nu era deloc interesată de un astfel de eveniment, ea preferând sporturile „sângeroase“, gen K1 sau box.
Primăria nu a dat nici un semn de interes, nici măcar un refuz politicos, deși scrisoarea FRT fusese înregistrată la Registratura primăriei pe 18 decembrie.

Craiova refuză, Aradul jubilează

Sala Sporturilor din Arad are o capacitate de trei ori mai mică decât cea din Craiova
Sala Sporturilor din Arad are o capacitate de trei ori mai mică decât cea din Craiova

După câteva zile, Federația a revenit cu o adresă în care comunica primăriei, pe un ton politicos, că regretă că nu a primit nici un răspuns, dar că meciurile nu se vor mai putea disputa la Craiova.
„Având în vedere faptul că Federația Română de Tenis nu a primit un răspuns din partea Primăriei Craiova referitor la propunerea de parteneriat în vederea organizării meciului de Cupa Davis România – Slovenia (…) vă informăm, cu părere de rău, că acest eveniment nu va putea fi organizat la Sala Polivalentă din Craiova“, se arătă în adresa semnată de președintele FRT, fostul tenismen George Cosac. Acesta preciza pentru GdS acum două săptămâni de ce a retras oferta într-un timp atât de scurt.
„Trebuie să prezentăm la Federația Internațională locul până pe 4 ianuarie. Am înțeles că oamenii nu sunt convinși să se implice într-un eveniment de acest gen. Intenția mea a fost încă de la început să organizez în toate zonele din țară. În Craiova nu s-a organizat o competiție majoră, era o oportunitate acum. Acum încercăm în alte zone, și la alte date. Intenția mea este să promovăm tenisul de valoare în toate zonele țării. Eu nu am purtat nici un dialog cu cei de la primărie. Asta e, mergem în altă parte și încercăm în viitorul apropiat din nou la Craiova. Nu este ușor să te implici într-o treabă din aceasta, să organizezi o competiție internațională de tenis care ține mai multe zile. Nu mi-ar plăcea să iasă un scandal pe această temă, pentru că, dacă nu putem face acum, vom face în vară, toamnă sau anul viitor“, spune Cosac. Dacă nu au găsit interes la Primăria Craiova, oficialii Federației s-au îndreptat către Arad, care i-a primit cu brațele deschise. Sala Sporturilor din Arad are o capacitate de trei ori mai mică decât cea din Craiova și este mult mai veche. O delegație a FRT a inspectat deja sala, potrivit presei din Arad.

Olguţa Vasilescu: Este o cheltuială prea mare

Întrebat de ce a refuzat organizarea Cupei Davis la Craiova, primarul Olguța Vasilescu a precizat inițial că era vorba despre o cheltuială prea mare, fără să spună exact care este suma.
„Le-am transmis demult că nu suntem interesați. Este o cheltuială prea mare și nu avem nici baze sportive adecvate unei asemenea competiții (…). Am refuzat foarte multe competiții sportive în ultimul an. Dacă le adunam pe toate era vorba de câteva milioane de euro. Dacă facem, de ce facem, dacă nu facem, de ce nu facem. Am preferat să strângem toți banii pe care îi aveam ca să finalizăm proiectele europene“, a explicat primarul. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Ionuț Pârvulescu, a precizat că municipalitatea ar fi trebuit să contribuie cu 40.000 de euro, sumă confirmată de persoane din domeniul tenisului. Pe de altă parte, directorul general al Federației, Maria Tudor, a explicat pentru GdS că Federația dorea doar asigurarea cazării și sala pentru meciuri. „Noi am trimis o scrisoare de intenție la Craiova, dar nu am avut un dialog cu cei de acolo. Dacă răspunsul era pozitiv, avansam discuția legată de costuri. În principiu, noi doream să se asigure cazare și să se pună la dispoziție o sală“, a spus ea.

Președintele FRT, George Cosac: Unde se încadrează un teren de handbal, există fără îndoială un teren de tenis care poate fi amenajat

Scandalul legat de refuzul primăriei a ajuns și în ședința extraordinară de Consiliu Local Craiova din 8 ianuarie, atunci când consilierii opoziției i-au cerut socoteală primarului pentru acest lucru.
„Am rămas surprins și eu, și mulți prieteni, de ce nu am putut să avem o activitate de tenis, de Cupa Davis. Știu că de fiecare dată, pe anumite probleme, ne consultați. Era normal ca pentru o asemenea competiție să ne consultați dacă ne permitem să le punem sala la dispoziție“, a ridicat atunci problema consilierul independent Ionel Pană. „Nu există în Craiova nici o sală omologată. Stăm foarte prost la baze sportive. Sala Polivalentă nu se pretează la astfel de competiții. De altfel, cred că și-au dat seama și cei de la Cupa Davis pentru că, pe 14 decembie, au făcut o solicitare pentru ca pe 18 să revină să spună că nu sunt interesați. Deci e logic, e clar, e la mintea cocoșului“, a răspuns primarul. Pentru ca această idee a lipsei omologării să capete greutate, mai multe site-uri on-line, inclusiv primarul, au distribuit pe Facebook declarația trunchiată a unui oficial din sportul doljean care nu este specialist în tenis. Pentru a elucida misterul obligativității omologării Sălii Polivalente pentru meciuri de tenis, GdS a cerut un punct de vedere de la cei în măsură să spună acest lucru, adică Federația Română de Tenis. Răspunsul este clar: sala se omologhează din mers. Singura condiție era disponibilitatea autorităților și o suprafață minimă, pe care Polivalenta din Craiova o avea fără probleme.
„În România nu este o sală care să aibă o suprafață de tenis specială. Are doar Federația una de antrenament la București, dar nu este de competiții internaționale. Unde se încadrează un teren de handbal, care măsoară 40 de metri, există fără îndoială un teren de tenis de 23,77 metri, care poate fi amenajat cu suprafața pe care o dorește țara organizatoare. Dacă doream să jucăm pe zgură, aduceam zgură sau dacă era vorba de altă suprafață, o aduceam și pe aceea. În nici un caz acest lucru nu intra în atribuțiile primăriei. Ne-am dus în altă parte, la Arad, unde am găsit înțelegere. Îmi pare rău că nu am apucat să vorbesc cu doamna primar, precis aș fi convins-o. Data viitoare le voi trimite toate detaliile, să nu se mai sperie. Poate îi invităm și la meciurile organizate în celelalte orașe, să vadă că la Craiova sunt condiții mult mai bune. Condiții existau, ele puteau fi ameliorate. Cupa Davis se joacă de zeci de ani și nu s-a întâmplat nimic cu parchetul din sălile respective. Era sarcina noastră să nu se zgârie un milimetru din podea. Asta nu poate exista ca scuză. Noi colaborăm cu o firmă din Germania care amenajează terenul și montează terenuri peste tot. Dacă se întâmpla ceva cu o suprafață de joc se știa și nu ne mai lăsa nimeni să jucăm. Treaba este foarte simplă“, a explicat pentru GdS, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS