Vrea o viaţă normală după 20 de ani în centre de plasament

Florin Dincă - povestea tânărului crescut de stat (FOTO: Lucian Anghel)
Autori


Tot mai mulţi tineri crescuţi în centrele de plasament ale statului reclamă comportamentul angajaţilor plătiţi să îi supravegheze pe perioda instituţionalizării, dar şi modalitatea prin care reprezentanţii acestor instituţii ar încerca să se debaraseze de ei. Florin Dincă este unul din aceşti tineri. Susţine că a fost obligat să părăsească centrul de plasament în care stătea, deşi nu avea locuință, nici loc de muncă, şi nu avea o familie la care să meargă.

Florin Dincă are 21 de ani. S-a hotărât să-şi facă publică povestea din dorinţa de a-i ajuta pe tinerii care se află în continuare în sistem. Din cele povestite, în situaţia lui se află foarte mulţi, inclusiv tineri cu dizabilităţi care ar trebui ocrotiţi toată viaţa. Nu cerşeşte mila nimănui, dimpotrivă, îşi doreşte cu tărie să-şi găsească un loc de muncă stabil, să ducă o viaţă normală, să îi ajute pe cei care părăsesc sistemul.

„Am crescut în orfelinat de la doar câteva zile de viaţă. Am fost mutat de-a lungul timpului dintr-un centru în altul, au fost ani grei, care m-au marcat. La un moment dat, m-au transferat la un asistent maternal profesionist, la o femeie în casa căreia nu am rezistat mult timp. Am preferat să mă întorc în centru din cauza comportamentului îngrozitor al acelei femei. Am întâlnit-o peste ani şi i-am mărturisit că perioada petrecută la ea a fost un coşmar. A realizat că m-a durut şi mi-a mărturisit că aşa erau sfătuiţi să se poarte: cât mai rece. Pentru ei nu eram copii, eram obiecte…“, a povestit Florin.

„Este foarte dificil atunci când se apropie vârsta să ieşi din sistem. există riscul să clachezi“

La câţiva ani de viaţă, tânărul a aflat că are o mamă care suferă de oligofrenie şi surdomutitate şi încă cinci fraţi. El şi cu una dintre surori au fost abandonaţi şi crescuţi în centre de plasament. Cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt au decis, pe când Florin avea opt ani, să îl ducă să îşi cunoască mama, deşi aceasta, potrivit tânărului, nu-şi exprimase dorinţa în acest sens. „Îmi amintesc prima întâlnire cu mama, plângea şi îngâna într-una «pepi, pepi»… Târziu, am aflat că acest «pepi» însemna «copilul meu»… Au mai încercat să mă ducă la mama în urmă cu trei ani, însă concubinul ei m-a luat la goană cu parul. Cam asta a fost întâlnirea cu familia mea. M-a măcinat mult acest lucru, însă până la urmă m-am gândit că nu trebuie să judec pe nimeni, că trebuie să încerc să mă descurc singur. Este foarte dificil atunci când se apropie vârsta să ieşi din sistem. Există riscul să clachezi. 95% dintre copiii instituţionalizaţi ajung oameni ai străzii. Pe sora mea, Oana, de exemplu, au dus-o la poartă la mama fără să ţină cont că nu era dorită. A stat acolo doar câteva zile, după care a fost nevoită să plece. A ajuns în Italia. A avut noroc că şi-a găsit un loc de muncă. S-a căsătorit şi locuieşte cu cei doi copii, la care nu ar renunţa pentru nimic în lume, indiferent cât îi este de greu“, a adăugat Florin.

„M-am gândit să dau Direcţia în judecată“


Cu aproximativ cinci luni înainte să termine cursurile Şcolii Speciale Profesionale de Arte şi Meserii, Florin a primit vestea că trebuie să părăsească sistemul. „Toate actele erau pregătite. Mi-au spus să fac cerere, că o să mă dea afară, că aşa e legea. Am fost apoi şocat de faptul că au dat afară şi alţi doi colegi cu dizabilităţi care nu au părinţi, nu sunt în stare să muncească, nu au un acoperiş deasupra capului. Nu i-a interesat că nu am unde să mă duc. Cinci dintre noi am fost aruncaţi cu nepăsare din centre, primind promisiuni că vom fi sprijiniţi de diverse fundaţii. Am început să îmi caut de muncă, dar şi o locuinţă cu chirie mică. Mi-au dat cei 1.000 de lei pe care sunt obligaţi să ni-i dea la ieşirea din sistem. Am găsit o cameră pe care am închiriat-o, mi-am plătit chiria şi am dat garanţia cerută de proprietar. Le-am cerut celor de la Direcţie să îmi dea măcar o saltea. Mi-au dat una mucegăită, din podul în care se aflau obiecte casate. M-am gândit să dau Direcţia în judecată, dar mi-am dat seama că nu am nici o şansă să lupt cu acest sistem. Este crunt ce se întâmplă, este îngrozitor că ajung în stradă tineri cu dizabilităţi, care nu au nici o şansă să răzbată“, a spus Florin. Acesta are probleme de vedere, are strabism, şi a fost operat în urmă cu mulţi ani de o fundaţie din Italia. Acum însă trebuie să repete intervenţia, altfel riscurile sunt mari. Ca orice tânăr care a părăsit sistemul, Florin a cerut sprijinul Primăriei Balş. A depus dosarul pentru o locuinţă socială, însă nu a primit nici un răspuns, din câte povesteşte.

Reprezentanţii DGASPC Olt susţin contrariul

Am încercat să afăm punctul de vedere al reprezentanţilor DGASPC Olt, care au precizat că au procedat conform legii în vigoare. „Tânărul Dincă Florin a absolvit cursurile şcolare în luna mai 2015 şi a beneficiat, conform legii, de măsura de protecţie specială până la finalizarea studiilor, respectiv până la data de 5 august, când i-a încetat măsura de protecţie, conform Tribunalului Olt. În vederea integrării socio-profesionale a tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecţie, DGASPC Olt a derulat, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, un proiect al cărui obiectiv a fost facilitarea accesului pe piaţa muncii şi promovarea incluziunii sociale pentru 580 de persoane vulnerabile. În grupul-ţintă a fost şi Dincă Florin, fiind recrutat ca beneficiar pentru a participa la cursurile de lucrător finisor în construcţii, în vederea angajării într-una dintre cele cinci structuri de economie socială care urmau să fie înfiinţate, însă nu a frecventat cursurile şi nu a absolvit“, se menţionează în răspunsul primit de la DGASPC Olt, semnat de Piroşca Rădiţă, director general. În ceea ce priveşte tinerii cu dizabilităţi, reprezentanţii DGASPC Olt susţin că „asigură preluarea acestora în sistemul de protecţie al persoanelor adulte“, iar referitor la asigurarea unei locuinţe au menţionat doar că instituţia nu are atribuţii în acest sens.

Primarul din Balş susţine că Florin va primi o locuinţă

Am vrut să aflăm şi punctul de vedere al reprezentanţilor Primăriei Balş, instituţie la care Florin a depus dosar pentru obținerea unei locuinţe sociale. Am aflat astfel că autorităţile locale cunosc cazul acestui tânăr. „Are o cerere depusă pentru solicitarea unei locuinţe sociale. Fiind vorba de un tânăr care a părăsit sistemul instituționalizat, are prioritate. În acest moment se află în curs de finalizare două blocuri de locuințe sociale, T7 și T8, cu 60 de camere. După recepția finală, vom începe repartizarea acestora conform Legii nr. 114/1996. Mai avem de montat rețelele de gaze și curent electric, cred că la sfârşitul lunii martie vor fi gata. Florin Dincă nu este singurul aflat în această situație. În Balș avem patru școli speciale în care învață tineri cu dizabilități care au nevoie de locuinţe sociale, la care se adaugă, anual, tinerii care părăsesc sistemul instituţionalizat. Avem peste 700 de cereri depuse de persoane care solicită o locuință socială“, a precizat ing. Mădălin Teodosescu, primarul orașului Balș.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Actualitate

» Sute de britanici, prinși în timp ce încercau să se alature Statului Islamic
» Manifestații in Chișinău: Platforma DA, dar și partidele lui Dodon si Usatii se opun propunerii de premier și cer alegeri anticipate
» Seara filmului suedez la Craiova
» Burkina Faso: Masacrul din hotelul de lux s-a încheiat. Patru teroristi şi 27 de ostatici au murit. 150 de persoane au fost salvate
» Compania Turkish Airlines a anulat 95 de zboruri din cauza vântului puternic
» A fost aleasă prima femeie președinte a Taiwanului
» Cinci români, arestaţi în Spania pentru exploatarea unor conaţionali
» Gheorghe Grigurcu a primit Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2015
» Grecia: Grevă a transportatorilor maritimi
» Bulgaria: Cod Portocaliu de ninsori, polei și vânt
» Avertizare Infotrafic:Nu porniți la drum decât dacă este necesar
» Se schimbă legea insolvenței personale
» MoonWalker. Au apărut pantofii zburători!
» Romania vrea o flotă NATO în Marea Neagră
» Atac armat într-un hotel din capitala Burkinei Faso soldat cu 20 de morţi
» Prognoza meteo pentru weekend. Ninsori şi vînt puternic
» Fabrica de prelucrare a lemnului din oraşul Roznov, distrusă total de un incendiu
» Un grup de 60 de imigranţi, prinşi când intrau în România dinspre Serbia
» Iris şi Magda Puskas, la Craiova
» „Son of Saul“, cu românul Levente Molnár, nominalizat la cel mai bun film străin
» „Wedding Monochrome“ – expoziţie de fotografie
» Comedia vine de la București la Craiova

Dolj

» Dolj: O mașină de poliție, implicată într-un accident rutier la Podari
» Craioveancă cercetată pentru contrabandă ţigări
» Seara Filmului Suedez la Craiova
» Un craiovean s-a omorât intrând cu mașina într-un copac
» Gală a Excelenței la Universitatea din Craiova
» Nepoata scriitorului Marin Sorescu s-a stins din viaţă
» Salonul Artiştilor Fotografi din Bănie
» Conacele din Sălcuța înfruntă timpul
» Secţiile de Urgență ale spitalelor orășenești au nevoie de susținere
» Vrea o viaţă normală după 20 de ani în centre de plasament
» Percheziții la traficanții de persoane
» Craiova găzduieşte selecţie pentru 800 de căpşunari
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Utilajele de deszăpezire, pregătite intervină în zonele cu probleme
» Studenţi gorjeni, la schimburi de experienţă în Polonia, Cehia, Turcia şi Grecia

Olt

» Peste 130 de utilaje de deszăpezire sunt pregătite să acţioneze în judeţul Olt

Vâlcea

» Conflict între doi chirurgi la Spitalul de Urgență din Râmnicu Vâlcea. Unul este reanimat, altul interogat

Sport

» Fotbal – Bancu se gândeşte la performanţe cu CSU
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Ljubljana
» Fotbal – CSU Craiova, victorioasă în faţa lui FC Hallescher
» Simona Halep şi Shuai Zhang în primul tur la Melbourne
» Tenis: Mergea și Bopanna, învinși în finala de dublu la Sydney
» SCM atacă „sferturile“ Cupei Cupelor
» Am pierdut calificarea, dar am câștigat o echipă
» „Vânătoarea“ de fotbaliști liberi poate începe pentru CSU

Educatie

» Platformă on-line de interacţiune între profesori, elevi şi părinţi

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omul cu masca de fier

Top