Secţiile de Urgență ale spitalelor orășenești au nevoie de susținere

Urgențele spitalelor mici din județ au nevoie de susținere financiară, având în vedere că numărul de pacienți este tot mai mare (FOTO: arhiva GdS)


Persoanele cu probleme de sănătate apelează de cele mai multe ori la urgențele spitalelor. În aceste zone ale spitalului este aglomerație, iar oamenii se plâng că așteaptă mult până să fie preluați de medic. Fiecare spital are un spațiu mai mic sau mai mare în care sunt primite cazurile de urgență. Spitalele orășenești din județ se descurcă greu când vine vorba de finanțarea acestor compartimente. Nu primesc bani de la Ministerul Sănătății așa cum se întâmplă în cazul unităților ce aparțin spitalelor județene. 

Cei mai mulți oameni care au o problemă de sănătate merg la urgența spitalului din zona în care locuiesc. Fie că este vorba de o durere de cap sau de alte probleme minore, majoritatea pacienților doljeni sunt obișnuiți să meargă la spital și nu mai întâi la medicul de familie. Din această cauză Urgențele se aglomerează și cei cu probleme nu atât de grave de sănătate se plâng că sunt lăsați să aștepte în detrimentul persoanelor, considerate de medici „cazuri de cod roșu“. Denumirile și compartimentările urgențelor diferă în funcție de gradele spitalelor. Adică, în structura unui spital judeţean, așa cum este situația Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, există unitate de primire urgenţe (UPU). Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din toată Oltenia. În medie, 350 de bolnavi ajung zilnic aici. Spitalele orășenești din județ, cum este cazul unităților medicale din Filiași și Segarcea, au în structură compartiment de primire urgenţe (CPU), iar spitalele mai mici care au o singură linie de gardă precum cel din Dăbuleni au Cameră de Gardă.

Nevoile sunt multe, banii sunt puțini

Problema unităților care au CPU sau Cameră de Gardă este că nu primesc finanțare de la MS pentru urgență, așa cum se întâmplă în cazul SJU. La Spitalul din Filiași în 2015 au venit în Urgență peste 15.000 de pacienți. Cei 600.000 de lei pe care spitalul îi primește lunar din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate nu reușesc să acopere toate nevoile. Pentru a degreva situația, dr. Ioana Dumitru, managerul unității medicale din Filiași, spune că a făcut adresă către MS, dar situația a rămas nerezolvată.

„Problema este că în Urgență sunt aduse și persoane care nu reprezintă urgențe, sunt aduși oameni găsiți în gară sau pe stradă, iar acest lucru nu este normal pentru că se aglomerează și cresc cheltuielile. În 2014, cheltuielile pentru CPU au fost de un milion de lei. În 2015, situația a fost cam la fel, dar încă nu am realizat raportul final. Am făcut adresă către MS prin care solicitam să ne ajute în privința cheltuielilor din CPU, dar am primit răspuns după un an că nu se poate pentru că nu avem încadrarea corespunzătoare. Nu știu ce încadrare se vrea. Probabil, vor să avem și brancardier, dar, dacă nu avem bani, cum putem angaja? Încadrarea corespunzătoare o faci când ai bani ca să poți plăti ce este nevoie. Dacă am primi finanțare de la MS, am putea să mai angajăm trei îngrijitori, trei infirmiere pentru că nu avem, doi medici pentru că schema prevede cinci și noi avem doar doi. Și pe parte de aparatură este loc de mai bine. Am avea mare nevoie de un ecograf performant, se tot dau cazuri de malpraxis, dar nimeni nu se gândește că lucrăm pe ecografe de 2.000 de euro și nu pe cele de 80.000 de euro, care sunt performante. Experiența doctorului trebuie să fie completată și de aparatură. Nu se poate cere performanță atâta timp cât se lucrează pe un aparat depășit sau care este făcut să spună în mare date despre diagnostic“, a spus dr. Ioana Dumitru.

Pacienți mulți, finanțare mică

Și Compartimentul de Primire Urgenţe al Spitalului din Segarcea este solicitat. În jur de 700 de persoane vin lunar aici. Mare parte dintre pacienți nu au asigurare medicală. Pentru cazurile care fac spitalizare de zi spitalul primește bani de la CAS. Banii veniți din contract sunt însă mai puțini decât numărul de pacienți care trec lunar prin CPU.

„Ministerul finanțează doar Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor mari. Noi susținem cheltuielile din CPU doar din banii veniți de la CAS. În mare parte cei care vin la Urgență nu au asigurare medicală. Noi trebuie să asigurăm în primul rând salariile celor care lucrează aici, adică șase asistenți, un medic, doi brancardieri. Avem un medic pe urgență și în rest coboară medici de pe secție în funcție de pacient. Noi primim de la CAS și pentru CPU bani pe caz, o sumă fixă, de exemplu, toate camerele de primiri urgențe primesc 250 de lei pentru un caz. Dar banii vin doar pentru cazurile care fac spitalizare de zi. Pentru cei care nu sunt spitalizați nu primim nici un ban, se face tratament de urgență, se dă rețetă, dar nu primim bani. De exemplu, eu am contract pentru 300 de cazuri lunar, dar în Urgență vin 700. Ministerul Sănătății susține UPU, de la spitalele mari și cu alți bani pe lângă cei care vin de la CAS“, a explicat dr. Doru Gofiţă, managerul Spitalului din Segarcea.


Spitalul din Caracal, exemplu că se poate

Spitalul din Dăbuleni are Cameră de Gardă. În jur de 40 de pacienți vin zilnic aici pentru îngrijiri. De la CAS se primesc bani doar pentru o parte din cazurile rezolvate, iar suma este mică. Transformarea Camerei de Gardă în Compartiment de Primiri Urgențe (CPU) ar aduce mai mulți bani pe caz rezolvat de la Casa de Asigurări.

„De la CAS pe Camera de Gardă ne sunt decontate o parte din cazuri. Primim 95 de lei pentru pacient, ceea ce este foarte puțin. Lunar, ni se decontează cam 3.000 de lei pentru urgențe. Pacienți sunt mulți. Suntem în tratative și cu Consiliul Județean Dolj să încercăm să devenim CPU, astfel încât să primim mai mult bani. Noi având Cameră de Gardă este exclusă finanțare de la bugetul de stat, de aceea ne dorim să devenim altă structură. Acum ne descurcăm din finanțare de la CAS, dar suma este mică“, a spus Ileana Măricuţoiu, managerul Spitalului din Dăbuleni.

Există însă și excepții de la regulă.

De curând, reprezentan­ții Spitalului din Caracal au anunțat că, începând din această lună, Ministerul Sănătăţii va prelua cheltuielile de la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Degrevarea de aceste cheltuieli va permite investiții în aparatură necesară spitalului.

Dr. Ioana Dumitru, managerul Spitalului din Filiași, susține că atenția Ministerul Sănătății este îndreptată către unitatea din Caracal datorită americanilor de la baza militară de la Deveselu. „La spitalul din Caracal se dau banii odată cu venirea americanilor la Deveselu“, a susținut dr. Dumitru.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Actualitate

» Sute de britanici, prinși în timp ce încercau să se alature Statului Islamic
» Manifestații in Chișinău: Platforma DA, dar și partidele lui Dodon si Usatii se opun propunerii de premier și cer alegeri anticipate
» Seara filmului suedez la Craiova
» Burkina Faso: Masacrul din hotelul de lux s-a încheiat. Patru teroristi şi 27 de ostatici au murit. 150 de persoane au fost salvate
» Compania Turkish Airlines a anulat 95 de zboruri din cauza vântului puternic
» A fost aleasă prima femeie președinte a Taiwanului
» Cinci români, arestaţi în Spania pentru exploatarea unor conaţionali
» Gheorghe Grigurcu a primit Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2015
» Grecia: Grevă a transportatorilor maritimi
» Bulgaria: Cod Portocaliu de ninsori, polei și vânt
» Avertizare Infotrafic:Nu porniți la drum decât dacă este necesar
» Se schimbă legea insolvenței personale
» MoonWalker. Au apărut pantofii zburători!
» Romania vrea o flotă NATO în Marea Neagră
» Atac armat într-un hotel din capitala Burkinei Faso soldat cu 20 de morţi
» Prognoza meteo pentru weekend. Ninsori şi vînt puternic
» Fabrica de prelucrare a lemnului din oraşul Roznov, distrusă total de un incendiu
» Un grup de 60 de imigranţi, prinşi când intrau în România dinspre Serbia
» Iris şi Magda Puskas, la Craiova
» „Son of Saul“, cu românul Levente Molnár, nominalizat la cel mai bun film străin
» „Wedding Monochrome“ – expoziţie de fotografie
» Comedia vine de la București la Craiova

Dolj

» Dolj: O mașină de poliție, implicată într-un accident rutier la Podari
» Craioveancă cercetată pentru contrabandă ţigări
» Seara Filmului Suedez la Craiova
» Un craiovean s-a omorât intrând cu mașina într-un copac
» Gală a Excelenței la Universitatea din Craiova
» Nepoata scriitorului Marin Sorescu s-a stins din viaţă
» Salonul Artiştilor Fotografi din Bănie
» Conacele din Sălcuța înfruntă timpul
» Secţiile de Urgență ale spitalelor orășenești au nevoie de susținere
» Vrea o viaţă normală după 20 de ani în centre de plasament
» Percheziții la traficanții de persoane
» Craiova găzduieşte selecţie pentru 800 de căpşunari
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Utilajele de deszăpezire, pregătite intervină în zonele cu probleme
» Studenţi gorjeni, la schimburi de experienţă în Polonia, Cehia, Turcia şi Grecia

Olt

» Peste 130 de utilaje de deszăpezire sunt pregătite să acţioneze în judeţul Olt

Vâlcea

» Conflict între doi chirurgi la Spitalul de Urgență din Râmnicu Vâlcea. Unul este reanimat, altul interogat

Sport

» Fotbal – Bancu se gândeşte la performanţe cu CSU
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la Ljubljana
» Fotbal – CSU Craiova, victorioasă în faţa lui FC Hallescher
» Simona Halep şi Shuai Zhang în primul tur la Melbourne
» Tenis: Mergea și Bopanna, învinși în finala de dublu la Sydney
» SCM atacă „sferturile“ Cupei Cupelor
» Am pierdut calificarea, dar am câștigat o echipă
» „Vânătoarea“ de fotbaliști liberi poate începe pentru CSU

Educatie

» Platformă on-line de interacţiune între profesori, elevi şi părinţi

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Omul cu masca de fier

Top