16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDebranșări cu scandal de la rețeaua de apă

Debranșări cu scandal de la rețeaua de apă

Romii au blocat accesul la branșament (Foto: Eugen Măruţă)
Romii au blocat accesul la branșament (Foto: Eugen Măruţă)

Romii din cartierul târgujian Meteor au făcut scandal ieri, când o echipă a Aparegio Gorj a mers să debranşeze o gospodărie de la reţeaua de alimenare cu apă.
Nemulţumiţi că s-au trezit la poartă cu angajaţii operatorului de servicii de apă şi canal, romii au blocat, cu ajutorul unei maşini, accesul la branşament. Ulterior, a izbucnit un adevărat scandal, iar la faţa locului a fost chemat un echipaj de la Poliţia Locală, precum şi maşina folosită pentru ridicarea autoturismelor. Cearta între muncitorii Aparegio şi familia de romi s-a accentuat, pe motiv că echipa de la Tractări ar fi avariat maşina parcată peste branşamentul la apă.
Potrivit conducerii operatorului Aparegio, familia nu avea de plătit decât o restanță de 267 de lei dintr-o datorie de 400 de lei. Angajaţii societăţii au mai intervenit în câteva rânduri să debranşeze gospodăria de la reţeaua de apă, însă proprietarul casei a spus că va plăti.

Li se prescriu debitele

Nu nivelul datoriei i-a îngrijorat pe şefii Aparegio, ci faptul că aceasta se apropia de termenul de prescripţie. Multe familii de romi din zonă apelează la acest tertip, astfel încât să consume apă fără să o plătească.
„Am revenit cu programul de debranşări în Meteor, unde mai sunt şi alte familii care nu plătesc. Am avut la finalul anului trecut gospodării cu datorii de 1.500 de lei, 1.700, 1.900 de lei la apă. Nu plătesc. Familia la care am fost să sistăm furnizarea apei şi unde s-a iscat scandal era în situaţia de a li se prescrie debitele. Nu era vorba decât de o restanţă de 267 de lei, dintr-un total de 400. După ce s-au liniştit spiritele, proprietarul a venit şi a mai plătit. Mai sunt situaţii în care se apropie de prescripţie debitele şi trebuie să intervenim. Sunt destul de mulţi care speră să scape astfel de datoriile la apă. Tot joi am mai avut acţiuni similare şi pe bulevardul Ecaterina Teodoroiu“, a declarat Tiberiu Albu, directorul adjunct al Aparegio Gorj.

Datorii de 9,6 milioane de lei

Aparegio va începe de săptămâna viitoare un program de debranşări şi la asociaţiile de proprietari cu datorii. Suma totală pe care Aparegio Gorj o are de recuperat pentru serviciile de furnizare a apei şi canalizare în Târgu Jiu este de 9,6 milioane de lei. Mai mult de jumătate din totalul datoriei aparţine asociaţiilor de proprietari.
„Avem debite foarte mari de recuperat. Este o sumă totală, la Târgu Jiu, de 9,6 milioane de lei. Numai asociaţiile de proprietari au de plătit cinci milioane de lei. Nu ai cum să furnizezi apă de cinci milioane de lei şi servicii de canalizare şi să nu iei nici un ban. Avem o asociaţie de proprietari cu un debit de 220.000 de lei numai la apă. Unele asociaţii nu au mai plătit din septembrie 2014 şi suntem în 2016. De săptămâna viitoare începem programul de debranşări la asociaţiile de proprietari şi vom începe cu opt dintre acestea. Poate îi convingem să mai plătească. Peste două săptămâni avem programate alte 14 asociaţii de proprietari pentru debraşare“, a mai spus directorul adjunct al Aparegio Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS