Universitatea din Craiova: Profesorii care au „girat“ scriitorii din penitenciare vor fi anchetaţi

Senatul Universității din Craiova a decis ieri înfiinţarea unor comisii care să analizeze posibile abateri de la deontologia universitară, săvârșite de cadre didactice ale universității, care au formulat recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de către persoane aflate în executarea unor pedepse penale (FOTO: Lucian Anghel)
Autori


Cadrele didactice din cadrul Universității din Craiova care au emis recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de către persoane condamnate pentru fapte penale vor fi anchetate de comisii interne pentru posibile abateri de la deontologia universitară. Senatul Universității din Craiova a luat ieri decizia, ca urmare a faptului că în ultimele zile a fost pusă sub semnul întrebării explozia de lucrări redactate în penitenciare, dar și faptul că zeci de cadre didactice din Craiova au emis recomandări pentru persoanele private de libertate, prin care le dădeau dreptul să scrie cărți folosite apoi pentru reducerea pedepsei. În acest scandal în care sunt implicați sute de profesori la nivel național, reacții au apărut și din partea altor instituții ale statului. Ministrul justiției a anunțat că va abroga printr-o ordonanță reducerea pedepsei ca urmare a publicării cărților. Pe de altă parte, și DNA-ul a anunțat că va ancheta profesori, editori, dar și personalul din penitenciare.

Scandalul scriitorilor din penitenciare care au scos cărți pe bandă rulantă este urmat de anchetarea cadrelor didactice care au emis recomandări că respectivele persoane pot întocmi lucrările propuse. Potrivit legii, pentru a realiza o astfel de lucrare, persoanele condamnate trebuie să primească recomandarea unui cadru didactic universitar cu grad de conferențiar sau de profesor universitar. Astfel de solicitări au apărut și în rândul cadrelor didactice de la Universitatea din Craiova, iar, din informațiile furnizate de Ministerul Justiției, instituția de învățământ superior ar ocupa chiar primul loc în topul universităților cu cele mai multe recomandări emise pentru persoanele condamnate pentru fapte penale.

„La propunerea rectorului Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, Senatul Universității din Craiova a aprobat astăzi, 12 ianuarie 2016, în conformitate cu art. 312 și art. 314 din Legea nr. 1/2011, comisiile de analiză a unor posibile abateri de la deontologia universitară, săvârșite de cadre didactice ale universității, care au formulat recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de către persoane aflate în executarea unor pedepse penale. Menționăm că în lista anunțată de Ministerul Justiției apar, în mod eronat, patru cadre didactice care nu sunt titulare ale Universității din Craiova și cinci cadre didactice pensionare“, se arată în comunicatul universității. Cadrele didactice care nu sunt titulare ale Universității din Craiova sunt Sorin Ciolca, Viorel Cojocaru, Eliodor Tanislav, Petre Gorun Gigea. În ceea ce privește profesorii pensionari regăsiți pe liste, aceștia sunt: Mircea Victor Bădescu, Iancu Tănăsescu, Gheorghe Pîrvu, Alexandru Tobă și Ion Deaconescu.

Aproximativ 40 de profesori au emis recomandări

Comisiile de analiză vor avea de audiat câteva zeci de cadre didactice de la Universitatea din Craiova care au ajutat prin recomandările făcute diverse persoane private de libertate, cum ar fi Dinel Staicu și Gică Popescu.

„Sunt aproximativ 39 sau 40 de cadre didactice care vor fi întrebate cum au emis recomandările pentru persoanele private de libertate. În acest moment nu știm decât că aceste recomandări erau date personal de profesori. Nu cunoaștem cum se ajungea la dumnealor cu solicitarea de a face o recomandare pentru o persoană condamnată. Nu știm nici dacă respectivele cadre didactice cunoșteau condamnații. Se va face analiză pe fiecare caz în parte. Nu s-a dat un termen de finalizare a analizei, dar cred că în două săptămâni ar putea să apară și primele rezultate. Depinde și dacă respectivele cadre didactice sunt în localitate“, a precizat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector al Universității din Craiova.

De altfel, lista cadrelor didactice care au emis scrisori de recomandare este preluată de Universitatea din Craiova de pe internet. „În acest moment nu a venit de la Ministerul Justiției o listă cu cadrele didactice care au emis recomandări pentru redactarea unor lucrări științifice de persoanele private de libertate. Au apărut însă numele pe diverse site-uri“, a mai spus prorectorul Universității din Craiova.

Prorectori, prodecani și decani – în scandalul recomandărilor

Printre cei care au făcut recomandări pentru persoane private de libertate că pot scrie lucrări cu caracter științific se regăsesc și cadre didactice cu funcții de conducere în cadrul Universității din Craiova. Prorectorul Marin Soare este unul din exemple, care apare cu patru astfel de recomandări, susținând, însă, că numărul lor este, de fapt, doar de două. „Am făcut recomandări pentru două lucrări cu profil agricol. Una a fost pentru Ion Nicolae. A venit o persoană la mine și m-a rugat să mă uit peste o lucrare și să fac o apreciere. Am citit-o și am apreciat că poate fi utilă pentru cei care vor să ia sfaturile în aplicare. Era o lucrare de agricultură cu rezultate obținute în fermele pe care le are. Ion Nicolae deține 50.000 de hectare în sudul județului Teleorman și în Giurgiu, și dacă toată lumea ar face agricultură așa, România ar fi departe. Altă recomandare a fost pentru domnul Ciocan, asociatul Stațiunii Caracal, care avea tot o lucrare despre soluțiile tehnologice care au dat rezultate în fermele dumnealui. Are, la fel, o firmă de zootehnie. Sunt rezultate verificate și verificabile. Eu nu am făcut altceva decât să spun că ar putea fi utile aceste informații. Nu am știut că prin aceste cărți își reduc pedeapsa“, a precizat prorectorul Marin Soare.

Tot funcția de prorector a avut-o și profesorul Marcel Drăcea de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, care acum este la pensie. Sunt însă pe listă și decani și directori de departamente.

Astfel, prof. univ. dr. Marian Dragomir a făcut recomandare pentru Gică Popescu. „Lucrarea scrisă a făcut strict referire la activitatea și experiența dobândită de Gică Popescu în sport. De altfel, nu a scris cărți doar când a fost închis. A publicat lucrări de specialitate chiar și înainte, lansate în prezența mass-media“, a precizat decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din Craiova. De altfel, și de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, prodecanul Dorel Berceanu apare pe lista cadrelor didactice care au făcut recomandări pentru lucrările lui Dinel Staicu. I se alătură directori de departamente din cadrul facultății, cum ar fi prof. univ. dr. Nicolae Schigea, de la Departamentul de Finanțe, Bănci și Analiză Economică.

Universitatea din Craiova a schimbat procedeul de emitere a recomandărilor

Senatul a decis nu numai anchetarea profesorilor implicați în scandalul scriitorilor din penitenciare, ci și schimbarea modalității în care se vor emite astfel de recomandări.

„Senatul Universității din Craiova, în ședința sa din 12.01.2016, a aprobat următoarea hotărâre: «Recomandările în baza Legii nr. 254 din 2013 pot fi formulate de către cadrele didactice ale Universității din Craiova numai după obținerea acordului scris din partea Consiliului de Administrație»“, se arată în comunicatul Universității din Craiova.

DNA s-a autosesizat

DNA s-a autosesizat în cazul zecilor de pușcăriași care au scris cărți în penitenciar și a început cercetări pentru presupuse infracțiuni de favorizare a făptuitorului, potrivit unui comunicat al instituției publicat de Hotnews.

Presupusele infracțiuni ar duce la ajutarea unor condamnați să scape mai repede de pedepse. DNA susține că pentru ajutarea condamnaților „s-ar fi creat un mecanism“ în care sunt implicați profesori universitari, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare.

DNA susține că faptele ar fi fost comise de persoane care au acționat „concertat“ în sprijinul condamnaților și citează o notă a Administrației Naționale a Penitenciarelor. DNA arată că anumiți condamnați vor avea pedepsele reduse cu 300 de zile în urma scrierii de cărți în penitenciar.

Ministrul justiției a cerut abrogarea legii

În urma scandalului, Raluca Prună, ministrul justiției, a anunțat ieri că va propune guvernului ca printr-o ordonanță de urgență să fie abrogată dispoziția din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice în pușcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.

„Constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control, propun guvernului ca printr-o OUG, care să fie promovată în prima ședință din februarie, să fie abrogată această dispoziție“, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă. Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevede, la articolul 96, litera f, că „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate“.

Lista cadrelor didactice de la Universitatea din Craiova care apar că au făcut recomandări pentru diverse persoane private de libertate că pot scrie lucrări științifice:

Prof. univ. dr. ing. Marin Soare – patru recomandări, prorector Universitatea din Craiova

Conf. univ. dr. Buziernescu Raducu Emil – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Conf. univ. dr. Pîrvu Ramona – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Prof. univ. dr. Nicolae Schigea – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Conf. univ. dr. Roxana Badircea (două recomandări)


Prof. univ. dr. Marcel Drăcea – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Conf. univ. dr. Dorel Berceanu- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Prof. univ. dr. Gheorghe Pirvu (trei recomandări) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Prof. univ. dr. Bratu Ștefan (două recomandări)

Conf. univ. dr. Vasile Tomița Constantin (patru recomandări) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Conf. univ. dr. Iancu Anica (de patru ori) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Pr. univ. dr. Iancu Tănăsescu (de două ori) – Facultatea de Drept

Pr. univ. dr. Elena Taina Avramescu (de două ori) – Facultatea de Educație Fizică și Sport

Conf. univ. dr. Puiu Carmen (de două ori) – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Conf. univ. dr. Calina Gelu – Facultatea de Teologie

Conf. univ. dr. Draghici Pompil – Facultatea de Drept

Conf. univ. dr. Eugenia Udangiu – Departamentul de Sociologie

Pr. univ. dr. inginer Bădescu Mircea Victor Vasile- Facultatea de Mecanică

Conf. univ. dr. Eliodor Tanislav (de trei ori – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Viorel Găină – Facultatea de Drept și Științe Sociale

Conf. univ. Dr. Dușcă Anca Ileana – Facultatea de Drept și Științe Sociale

Viorel Găină (de două ori) – Universitatea din Craiova

Doru Stoica – Universitatea din Craiova

Ion Stancu – Universitatea din Craiova

Conf. univ. dr. Barbu Dumitru – Facultatea de Educație Fizică și Sport

Prof. univ. dr. Marian Dragomir – Facultatea de Educație Fizică și Sport

Prof. univ. dr. Ion Deaconescu – Universitatea din Craiova

Lect. univ. dr. Xenia Negrea – Universitatea din Craiova

Lect. univ. dr. Mihai Ghițulescu – Științe Politice

Prof. univ. dr. Ștefan Bratu – Universitatea din CraiovaComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 13 ianuarie 2016

Actualitate

» Noua lege a salarizării bugetare va fi finalizată într-o lună şi va cuprinde criterii de performanţă
» Carmina Burana revine în Bănie
» Elevii de la “Marin Sorescu” susţin familia Bodnariu
» Soldaţii Brigăzii 2 “Rovine” au început instrucţia
» De la Pătulele în toate colțurile lumii
» Șeful Romsilva a fost revocat din Consiliul de Administrație al Regiei
» Prima carte scrisă de Papa Francisc va intra în librăriile din România
» Turcia: Trei ruși arestați în cazul atacului de la Istanbul
» Ministerul Tineretului și Sportului se reorganizează
» Gala excelenței în cercetare la Universitatea din Craiova
» Un minor a fost prins în flagrant, după ce a furat geanta unei craiovence
» Sindicatele vor participa la elaborarea legii salarizării bugetare și a mecanismului de stabilire a salariului minim
» Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale mai transparentă
» Cheltuielile de cazare pentru imobilele cu destinația de locuință de serviciu rămân la nivelul celor din 2015
» Se înființează comisii de insolvență la nivel central și teritorial
» Camerun: Cel puţin 12 persoane au fost omorâte de două femei kamikaze
» INS: 2015, primul an cu inflaţie negativă în România

Dolj

» Spitalul Județean de Urgență Craiova a primit acreditare
» Ce catedre vor fi afectate în acest an de restructurări
» Microferma din curtea Colegiului Național Pedagogic din Craiova
» Craiovenii, prădați pe străzi de minori romi
» Ce riscă universitarii care au ajutat scriitorii din închisori
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Paradoxul majorării impozitelor în Craiova
» Un instructor de educaţie a bătut un copil cu handicap grav
» Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Craiova
» Fac închisoare pentru că au tâlhărit un francez în cimitirul Ungureni
» Craiova: Deflagraţie într-un apartament din cartierul 1 Mai
» Craiova: Poliţia a deschis dosar penal în cazul unui copil agresat în cadrul DGASPC
» Craiova: Prinşi de jandarmi la scurt timp după ce spărseseră un magazin
» Craiovean cercetat penal pentru că a furat legume dintr-un autovehicul

Gorj

» Au furat unei avocate cutia de valori fixată în podea
» Un adolescent luptă pentru viaţă cu o boală gravă
» Sute de târgujieni cu amenzi neplătite vor munci în folosul comunităţii
» Lucrările de modernizare a stadionului din Târgu Jiu continuă şi pe timp de iarnă
» CEO caută şefi pentru Diviziile Energetică şi Dezvoltare

Olt

» Olt: Incendiu puternic la Ipotești

Mehedinţi

» Mehedinţi: Rata şomajului în judeţul Mehedinţi a fost 10,65% la sfârşitul anului 2015

Sport

» Mladen Pantic, noul pivot al Craiovei
» Sârba, Joița, Dragomir şi Pană se vor ocupa de box la SCM
» „Școlarii“ și-au reluat antrenamentele
» Săpunaru îl vrea coleg pe Adrian Mutu
» SCM Craiova şi-a prezentat antrenorii
» Tenis – Meciul dintre Monica Niculescu şi Heather Watson, întrerupt din cauza ploii
» Baschet (m): SCM-U Craiova l-a transferat pe Mladen Pantic
» Box: S-au anunțat antrenorii de la SCM Craiova

Sanatate

» De ce lipsește vaccinul antitetanos?

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Fotbal-business? Nu, mulțumim!

Top