5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria reține mai întâi amenda, apoi impozitul pe proprietate

Primăria reține mai întâi amenda, apoi impozitul pe proprietate

Printre cei care s-au aflat luni la coadă la Direcția de Impozite și Taxe Craiova erau și cetăţeni care aveau de plată amenzi de circulație. Ei au fost întorși de la ghișee, dacă banii pe care îi aveau la ei pentru impozit nu erau suficienți ca să acopere amenda (FOTO: Claudiu Tudor)
Printre cei care s-au aflat luni la coadă la Direcția de Impozite și Taxe Craiova erau și cetăţeni care aveau de plată amenzi de circulație. Ei au fost întorși de la ghișee, dacă banii pe care îi aveau la ei pentru impozit nu erau suficienți ca să acopere amenda (FOTO: Claudiu Tudor)

Persoanele care au amenzi de circulație neachitate mai mari decât impozitul pe proprietate trebuie să vină la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova cu destui bani ca să le plătească și pe acestea, căci altfel Fiscul local nu le poate încasa impozitul pe proprietate. Situații ieșite din comun vor apărea pentru cei care își plătesc impozitele locale de la distanță și au de achitat amenzi mai mari decât impozitul pe casă.

În cazul în care craiovenii merg la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova pentru a-și achita impozitele pe casă, teren și/sau pe mașină, dar au amenzi de circulație neachitate, trebuie să știe că, de anul acesta, li se vor încasa mai întâi amenzile. Codul de Procedură Fiscală intrat în vigoare în 2016 prevede că se încasează obligațiile fiscale în ordinea constituirii acestora. „Operatorul de la ghișeu este obligat să îi rețină mai întâi amenda. Trebuie să înțelegem că prin modificarea Codului de Procedură Fiscală, la acel articol 165 se spune clar că se vor descărca întâi amenzile. Deci, nu mai este opțiunea contribuabilului să aleagă ce plătește“, a spus Elena Bonescu, directoarea Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV. Înainte, contribuabilii puteau să opteze ce impozite vor să achite către stat.
În cazul în care o persoană are de plată un impozit de 200 de lei pe proprietate, dar și o amendă neachitată de, să zicem, 500 de lei, atunci persoana respectivă trebuie să plătească amenda, integral, altfel nu i se vor încasa banii de impozit. Așadar, persoanele care au amenzi de circulație mai vechi neachitate în termenul de prescripție de cinci ani trebuie să își ia măsuri pentru a evita să stea la cozi imense la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe, iar când le vine rândul să plătească să afle că au amenzi de achitat, în sume mai mari decât impozitul, caz în care nu li se poate reține nici un ban, pentru că amenda trebuie achitată integral.

Persoanele care plătesc prin poștă sau prin bancă trebuie să fie atente

Există persoane care își plătesc impozitele de la distanță. În cazul în care cineva plătește impozitul pe imobil prin mandat poștal sau prin ordin de plată prin bancă, dar are amenzi neîncasate, atunci DIT Craiova va reține contravaloarea amenzilor neachitate la termen, dacă acestea sunt mai mici sau egale cu suma plătită de contribuabili prin mandat poștal sau prin bancă, iar, dacă mai rămâne ceva din suma plătită prin poștă, atunci doar acea sumă se virează în contul impozitului pe proprietate. Persoanele respective vor crede că și-au achitat impozitele pe locuință, pe teren sau casă, dar, de fapt, li s-au reținut banii pentru amenzi. Direcția de Impozite și Taxe este obligată să le trimită acestora înștiințare prin care să le spună că sunt în continuare datori cu impozitul pe proprietate, pentru că li s-au reținut mai întâi amenzile. Elena Bonescu a spus în emisiune că „aceste lucruri se vor întâmpla“ și că respectivele persoane vor fi informate de DIT că li s-au stins mai întâi alte obligații și că datorează impozitul în continuare, dar acele persoane care merg la ghișeele Direcției să își achite impozitele și au amenzi de plată vor afla de la funcționarii primăriei că li se sting mai întâi amenzile și că rămân datori cu impozitul pe proprietate.
În cazul în care amenzile sunt mai mari decât impozitul, iar plata se face de la distanță, atunci lucrurile se complică. Rămâne de văzut cum le va scădea DIT din evidențe acele sume și debite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS