22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNou-născutul mort la Târgu Jiu ar fi trăit dacă era monitorizat

Nou-născutul mort la Târgu Jiu ar fi trăit dacă era monitorizat

Viaţa nou-născutului mort, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, ar fi putut fi salvată dacă micuţul era monitorizat.
Medicii legişti au tras câteva concluzii, în urma efectuării necropsiei cadavrului, şi au stabilit că astfel de decese ar putea fi evitate dacă mamele ar fi monitorizate cu echipamente moderne, astfel încât să se intervină printr-o operaţie de cezariană. Pentru un rezultat exact al necropsiei, medicii Serviciului de Medicină Legală Gorj au prelevat probe pentru a fi expertizate suplimentar. Medicul legist Florin Dijmărescu a spus că bebeluşul s-a născut mort.
Familia Bădoiu acuză însă cadrele medicale că nu au intervenit la timp pentru a salva nou-născutul: „S-a născut mort. Plămânii erau nerespirați. Nu avea malformații. Era la termen fătul. Avea cam 3 kg și lungimea cam 51 de centimetri. De ce s-a produs decesul intrauterin o să stabilim după ce ne vine rezultatul. Au fost luate probe care au fost trimise la Craiova, mai ales din plămâni. Ei au zis că a fost un hematom în spatele placentei. Rămâne să vedem. În rest, nu am găsit nimic deosebit la autopsie. Sufocat poate să moară când se asfixiază cu lichidul acela amiotic din burta mamei; e posibil să fi intrat, dar nu se poate vedea decât la examenul microscopic. De aceea am luat probe din plămâni și, dacă se confirmă, asta a fost cauza. O cezariană ar fi putut ajuta, dar numai să o faci atunci când fătul intră în suferință. La noi și în multe spitale din țară nu se face monitorizare, că nu avem dotări. Fiecare mamă ar trebui să aibă niște electrozi cu care se vede în timp real situația fătului și a mamei și, când vezi că se întâmplă ceva, să intervii, dar nu există la noi așa ceva. Este foarte greu să monitorizezi dacă sunt 20 de mame care nasc. Dacă se intervenea, poate scăpa“, a declarat medicul Florin Dijmărescu. Ramona Bădoiu Oiță, în vârstă de 36 de ani, din comuna Fărcășești, a fost anunțată luni dimineaţă, după nouă luni de sarcină, că bebelușul său a murit înainte să-l aducă pe lume. Femeia acuză asistentele că nu au anunțat medicii atunci când i s-a făcut rău. Soțul său a formulat plângere la poliție pentru neglijență în serviciu și ucidere din culpă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS