14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIlegalităţi de 15.000 de euro pe lună la Târgul din Craiova

Ilegalităţi de 15.000 de euro pe lună la Târgul din Craiova

Deşi târgul de pe strada Caracal funcţonează ilegal, iar o parte din el s-a făcut scrum, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL continuă să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro şi doar încearcă să rezilieze contractul. Dacă ar vrea cu adevărat, ar putea-o face în 30 de zile. (Foto: arhiva personală)
Deşi târgul de pe strada Caracal funcţonează ilegal, iar o parte din el s-a făcut scrum, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL continuă să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro şi doar încearcă să rezilieze contractul. Dacă ar vrea cu adevărat, ar putea-o face în 30 de zile. (Foto: arhiva personală)

Situația Târgului Municipal Craiova de pe strada Caracal rămâne sub semnul întrebării după incendiul care a distrus construcția provizorie din lemn unde se vindeau haine second-hand. În mod normal, SC Piețe și Târguri Craiova SRL ar trebui să plătească o chirie mult mai mică pe luna în curs și jumătate din luna decembrie 2015 firmei Texind, proprietara terenului, deoarece s-a redus și suprafața închiriată. Piețele pot, de asemenea, rezilia contractul, cu o notificare prealabilă de 30 de zile, lucru pe care l-au tergiversat inexplicabil. Probleme ar putea avea și noul spațiu amenajat pentru comercianții de haine vechi pe strada Dimitrie Gerota.

Circa 700.000 de euro, aceasta este suma plătită de SC Piețe și Târguri Craiova SRL până acum firmei Texind SA pentru închirierea terenului de pe strada Caracal din Craiova, unde a fost amenajat Târgul Municipal, care a funcționat ilegal încă de la început: fără autorizație de securitate la incendiu și fără să fie recepționat. Conform contractului semnat între Texind și SC Piețe și Târguri SRL pe 8 ianuarie 2013, chiria lunară a fost stabilită la 15.000 de euro fără TVA, iar de acești bani firma primăriei putea folosi terenul în suprafață de 30.000 de metri pătrați și construcțiile aferente, anume construcția din lemn unde au fost amplasate cele 600 de mese pentru comercianții de haine vechi. Între Piețe și Texind a apărut o stare conflictuală după ce GdS a relatat în nenumărate rânduri problemele legale din târg și nemulțumirile comercianților legate de condițiile în care își desfășurau activitatea. Cele două părți au ajuns la un compromis și Texind a acceptat să reducă prețul chiriei la 15.000 de euro cu TVA inclusă. După incendiul din 11 decembrie 2015 provocat de sistemele de încălzire improvizate ale  comercianților în care au ars integral construcțiile din lemn și marfa acestora, suprafața închiriată a scăzut, și, în consecință, ar fi trebuit să se reducă și prețul chiriei, proporțional cu suprafața. Nu s-a întâmplat acest lucru, deși, de la incendiu și până acum a trecut mai bine de o lună. Între timp, comercianții de haine vechi au fost mutați pe amplasamentul vechiului târg de pe strada Dimitrie Gerota, acolo unde Piețele și-au deschis punct de lucru cu circa 800 de locuri pentru măsuțe.

Contractul de închiriere – ușor de reziliat. Dacă se dorește…

GdS a întrebat SC Piețe și Târguri Craiova SRL dacă mai este în vigoare contractul de închiriere și dacă mai este justificată plata chiriei de 15.000 de euro? Răspunsul a fost scurt: da – la prima întrebare, nu –  la a doua. Ulterior, administratorul firmei, Claudiu Neagoe, cel care a demisionat acum o săptămână, dar care asigură încă managementul societății, a precizat pentru GdS că societatea nu va mai plăti 15.000 de euro firmei Texind pe luna ianuarie, ci o chirie diminuată în urma calculelor pe care le va face. Neagoe a declarat că așteaptă termenul de 14 ianuarie, impus de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj firmei Texind pentru remedierea deficiențelor la sistemul de hidranți care nu au funcționat corespunzător, după cum s-a descoperit cu ocazia incendiului. După această dată, spune el, Piețele vor încerca să rezilieze contractul. Rezilierea de care vorbește acum Neagoe se putea face în orice moment al derulării contractului, dar Piețele, cu acordul primăriei, au tăcut și au plătit o chirie consistentă, deși știau că târgul de pe strada Caracal funcționează ilegal. Conform capitolului IX, articolul 12 din contractul de închiriere privind clauzele rezolutorii, Piețele aveau la îndemână metode simple de reziliere. Cea mai simplă consta într-o solicitare pe care trebuia să o adreseze Texind, cu o notificare prealabilă de 30 de zile. O altă variantă era rezilierea de drept, „fără punere în întârziere și fără notificare prealabilă și fără intervenția instanței de judecată (pact comisoriu de grad IV) în caz de neexecutare sau executare necorespunzătoare de către locator (Texind – n.r.) a obligațiilor contractuale“. Cea de-a treia variantă a apărut după incendiul din 11 decembrie: „Pieirea sau avarierea spațiului închiriat de așa manieră încât acesta nu mai poate fi întrebuințat conform destinației“. Singura construcție edificată de Texind au fost mesele din lemn cu acoperiș, iar ele au ars integral. În rest, este numai teren, iar pieirea lui putea să intervină doar dacă se căsca o gaură uriașă în urma unui cutremur. Practic, târgul de pe strada Caracal funcționează în continuare în ilegalitate, fără autorizație de securitate la incendiu, iar Piețele plătesc chirie. Acești bani ar putea fi imputați de Curtea de Conturi, cea care a publicat în februarie anul trecut raportul de control la SC Piețe și Târguri și care descoperise un prejudiciu de o sută de mii de euro, practic chiria plătită nelegal către Texind, fără ca târgul să fi fost amenajat. Banii au fost achitați începând cu luna februarie 2013, iar târgul a fost amenajat abia în vară. GdS a încercat să obțină un punct de vedere și de la reprezentantul Texind, Andi Gaiu, dar acesta nu a răspuns solicitării.

Noul târg, în pericol de ilegalitate

Piețele ar putea avea probleme de legalitate și în noul punct de lucru deschis pe strada Dimitrie Gerota, acolo unde i-a mutat pe comercianții de haine vechi cărora le-a turnat asfalt proaspăt în preajma Crăciunului și cărora le-a înjumătățit taxa zilnică de un leu pe zi pe metrul pătrat. SC Piețe și Târguri a obținut, la sfârșitul anului trecut, autorizația de securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj. Este vorba despre o autorizație de amenajare în aer liber pe strada Dimitrie Gerota nr. 7 în care ISU precizează că valabilitatea ei se pierde în cazul în care construcția nu mai corespunde condițiilor pentru care a fost autorizată. Acest lucru s-ar putea întâmpla însă foarte repede, în condițiile în care comercianții au început să-și aducă mesele pe care își vor amplasa marfa. Numai că, unii dintre ei își construiesc și acoperiș la mese, din cauza condițiilor meteo, iar acest lucru contravine legislației. În atare condiții, ar putea fi obligați să obțină autorizație de construire, iar dacă nu o fac, autorizația de securitate la incendiu nu mai este valabilă, iar Piețele pot primi altă amendă, pe lângă cea de 50.000 de lei acordată deja de ISU din cauza incendiului din decembrie. Într-un răspuns trimis la solicitare GdS, ISU spune că actele care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu pentru punctul de lucru din strada Dimitrie Gerota sunt scenariul de securitate la incendiu, referatul verificatorului de proiect pentru cerința esențială „securitate la incendiu“, memoriul general, planul de situație, planul amenajării, planul de evacuare a persoanelor, memoriu instalații electrice iluminat incintă și memoriul instalații sanitare – instalație de hidranți exteriori existenți. ISU mai spune că în noul spațiu amenajat, hidranții trebuie menținuți în stare de funcționare, că trebuie asigurată stingerea cu mijloace de primă intervenție (stingătoare), iar marcajele de delimitare a suprafețelor pentru expunerea mărfii trebuie menținute, astfel încât să se asigure spațiile de circulație/evacuare. ISU avertizează că autorizația de securitate la incendiu își va pierde valabilitatea și dacă se vor realiza construcții de orice tip pe platforma betonată care modifică condițiile pentru care „amenajarea“ a fost autorizată. „În documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de securitate la incendiu se precizează că activitatea de vânzare în aer liber se desfășoară cu expunere la nivelul solului sau pe mese amplasate provizoriu (mesele nu constituie construcții)“, se arată în răspunsul ISU.
Și, totuși, comercianții au tendința de a acoperi mesele pe care este expusă marfa, iar Legea construcțiilor nr. 50/1991 spune că este nevoie de autorizație de construire dacă ele depășesc cinci metri pătrați. În atare situație, este de ajuns ca doi – trei comercianți să construiască acoperiș pe mesele lor și să depășească această suprafață, pentru ca și noul târg să intre în ilegalitate. Iată ce spune articolul 11, alineatul 2: „Se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice“. Normele de aplicare a legii detaliază: Potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din lege, nu este necesară emiterea autorizaţiei de construire pentru amplasarea pe sol a obiectelor de mobilier urban destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor, florilor şi altele asemenea – tonete, pupitre acoperite sau închise (chioşcuri) cu suprafaţa construită de maximum cinci metri pătrați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS