16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai mulţi bani la ajutorul de deces

Mai mulţi bani la ajutorul de deces

A crescut salariul mediu brut pe țară la 2.681 de lei și tot la acest nivel se situează și ajutorul de deces în 2016 (Foto: Lucian Anghel)
A crescut salariul mediu brut pe țară la 2.681 de lei și tot la acest nivel se situează și ajutorul de deces în 2016 (Foto: Lucian Anghel)

De la 1 ianuarie 2016, valoarea ajutorului de deces pe care îl plătește statul rudelor în cazul decesului unei persoane asigurate a crescut de la 2.415 lei anul trecut, la 2.681 de lei în acest an. Potrivit legii, valoarea ajutorului de deces este egală cu salariul mediu brut pe economie în anul anterior în care s-a fundamentat bugetul asigurărilor sociale. În cazul de față, este valoarea salariului mediu brut stabilit în 2015. Potrivit directoarei Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, în cazul decesului soțului sau soției persoanei asigurate, moștenitorii vor primi 1.340 de lei drept ajutor de înmormântare.
Pot ridica ajutorul de deces rudele decedatului, soț, soție, copii, dar și nepoți și alte rude, dacă se prezintă cu certificatul de deces în orginal, plus alte acte. În plus, ultimii enumerați trebuie să facă dovada că au achitat cheltuielile de înmormântare ale rudei decedate, adică să aducă un document autentificat la notar prin care să declare că au suportat respectivele cheltuieli. În ultima perioadă au fost foarte multe solicitări de plată a ajutorului de deces. Directoarea CJP Dolj spunea recent că în luna decembrie au fost și 80-100 de cereri pe zi. Ajutorul de deces se plătește, de regulă, în aceeași zi în care este solicitat, dar mai sunt cazuri în care oamenii vin și a doua zi să ridice ajutorul de înmormântare, în cazul în care au fost prea multe solicitări și s-au terminat fondurile în ziua respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS