18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrins cu „pisicuța“ la bancomat

Prins cu „pisicuța“ la bancomat

Bărbatul de 25 de ani este acuzat că a montat pe mai multe bancomate din Craiova dispozitive pentru copierea datelor și capturarea cardurilor bancare
Bărbatul de 25 de ani este acuzat că a montat pe mai multe bancomate din Craiova dispozitive pentru copierea datelor și capturarea cardurilor bancare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să prelungească mandatul de arestare emis pe numele unui hunedorean de 25 de ani, acuzat că a montat aparatură pentru copierea datelor cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova. Suspectul a fost condamnat în mai multe rânduri și în Marea Britanie, unde a comis același fel de fapte.

Hunedoreanul Cătălin Abunei, de 25 de ani, a fost prins în Craiova pe 14 decembrie, anul trecut, după ce montase aparatură pentru copierea datelor cardurilor bancare pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac. Nu a fost prins de polițiști, ci de un craiovean alertat de o femeie care văzuse că tânărul monta aparatura pe bancomat. Ulterior, suspectul a fost preluat de polițiștii de la Secția 4, iar cercetările au fost preluate de un procuror DIICOT. În urma anchetei s-a stabilit că bărbatul, care nu se obosea să folosească aparatură pentru copierea datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare, folosea o metodă destul de simplă pentu a pune mâna pe banii din conturile victimelor. Acesta monta în fanta bancomatelor un dispozitiv mecanic, iar pe plafonul aparatului aplica cu ajutorul unor magneți un profil PVC în care era ascuns un iPod. „Practic, după efectuarea unei retrageri de către un client al băncii de la unul din ATM-urile pe care se montau astfel de dispozitive, acesta constata că instrumentul bancar (cardul) nu îi mai era restituit, fără a-şi da însă seama că era reţinut într-un dispozitiv artizanal. După reţinerea cardului, clientul părăsea zona (fiind grăbit sau pentru a reclama incidentul), moment în care inculpatul A.C. se apropia, recuperând atât dispozitivul mecanic ce conţinea cardul capturat, cât şi profilul PVC ce conţinea iPod-ul care filmase momentul folosirii codului PIN, respectiv combinaţia de cifre“, au reținut procurorii DIICOT. Ulterior, de la un alt bancomat, de pe cardul capturat erau scose diferite sume de bani.
În martie 2015, Cătălin Abunei a fost expulzat din Marea Britanie și s-a întors acasă, la Lupeni, Hunedoara. Anchetatorii au stabilit că bărbatul a stat departe de bancomate numai câteva luni, pentru că în august s-a apucat din nou de „treabă“.

Arestat preventiv în Craiova

Începând cu luna august a anului trecut, suspectul a achiziționat de pe internet aparatură pe care a montat-o pe bancomate din Timişoara, Arad, Sibiu, Alba Iulia, Cluj Napoca, Braşov şi Craiova. La sfârșitul lunii noiembrie, Abunei a venit la Craiova și s-a cazat la o pensiune, iar în numai trei zile, între 23 și 26 noiembrie, a pus mâna pe patru carduri bancare de pe care a scos aproape 5.000 de lei.
În urma anchetei s-a mai stabilit că acesta monta dispozitivele dimineața devreme, în jurul orei 6.00, când băncile erau încă închise. Făcea asta din două motive: la această oră nu era văzut de personalul băncilor, care încă nu ajunsese la serviciu, iar clienții care rămâneau fără carduri nu aveau cui să se plângă. În fața procurorilor, bărbatul a explicat că monta aparatură numai pe bancomatele unei banci, care avea mai mulți clienți, iar posibilitatea să apară o victimă era mai mare, „lucru necesar întrucât iPod-ul avea un acumulator cu o durată de maximum 40-45 minute“. Norocul i s-a terminat lui Abunei pe 14 decembrie, când a fost prins după ce montase aparatura pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac.
A doua zi, bărbatul a fost dus la Tribunalul Dolj, instanță care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunilor de furt, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic. Vineri, pe 8 ianuarie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să prelungească mandatul de arestare emis în decembrie pe numele lui Cătălin Abunei.

Infracțiuni în Marea Britanie

De asemenea, în urma anchetei s-a stabilit că Abunei nu este la prima faptă de acest fel, el fiind condamnat în mai multe rânduri în Marea Britanie pentru fapte asemănătoare.
Într-adevăr, thefreelibrary.com scrie că, în iulie 2013, Cătălin Abunei a fost reținut după ce cardul unei femei a fost blocat într-un bancomat de la un magazin din Normanby. După câteva minute, Abunei a fost susprins de camerele de supraveghere retrăgând bani de pe cardul furat. De asemenea, pe un dispozitiv montat pe un alt bancomat, anchetatorii au găsit amprentele românului. În octombrie 2013, Abunei a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare, instanța reținând că partenera sa era însărcinată, dar și că stătuse deja 11 săptămâni în arest preventiv. Avocatul care l-a reprezentat pe Abunei, Andrew Turton, a explicat că s-a implicat în astfel de fapte pentru că avea dificultăți fianciare, dar și că regretă faptele comise și dorește să îndrepte lucrurile.
Un an mai târziu, barkinganddagenhampost.co.uk scria că același Abunei a fost arestat în Oxford, la aproape 400 de kilometri de Normanby, după ce s-a stabilit că montase aparatură pe un bancomat dintr-un centru comercial. Abunei a pledat vinovat și a susținut că avea nevoie de bani ca să înceapă o viață nouă în România, împreună cu iubita sa și copilul lor de șase luni. În schimb, avocata românului a arătat că acesta a lucrat în industria IT în Germania înainte să ajungă în Marea Britanie, dar și că a intrat intr-un anturaj nepotrivit când a început să practice kick-boxing în timpul liber. De data aceasta, Abunei a fost condamnat la 14 luni de închisoare. Ulterior, bărbatul a fost expulzat în România și i s-a interzis să intre în Marea Britanie până în decembrie 2015. Nu a mai apucat să se întoarcă în Anglia pentru că, pe 15 decembrie, a fost arestat în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS