Ce cărți mai scriu condamnații în pușcărie

Autori


Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut publică lista lucrărilor științifice scrise din pușcărie în ultimii trei ani, pe aceasta aflându-se, printre alții, Dinel Staicu, Gică Popescu, Antonie Solomon și foștii judecători Laurențiu Anghel și Bogdan Diaconescu. De altfel, Dinel Staicu ocupă primul loc la numărul cărților scrise din pușcărie (zece), alături de Dan Voiculescu.

Potrivit documentului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), publicat de Hotnews, aproape 200 de persoane condamnate au publicat peste 400 de lucrări științifice în ultimii trei ani (ianuarie 2013-decembrie 2015). Unul dintre cei mai inspirați condamnați este omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, fost preşedinte al SIF Oltenia.

Acesta a fost condamnat în iunie, anul trecut, la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării SC Transgaz SA Mediaş cu aproximativ 11 milioane de euro. Staicu a mai fost condamnat definitiv, în septembrie 2014, la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat că a mituit un complet de judecată de la Curtea de Apel București cu peste 600.000 de euro pentru a-l scăpa de o pedeapsă de șapte ani de pușcărie. Este vorba de pedeapsa primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. Dinel a reușit să scape de cei șapte ani de pușcărie, însă s-a ales cu cinci ani de închisoare într-un dosar de dare de mită. Înainte să fie condamnat definitiv, Dinel Staicu a stat în arest preventiv mai bine de doi ani.

Se pare că detenția l-a inspirat pe fostul președinte SIF Oltenia, pentru că acesta a reușit să scrie în aproape doi ani nu mai puțin de zece lucrări științifice, printre care se numără „Reforma bancară și fiscală“, „Creditul social fiscalizat“, „Noul bon fiscal – etalon“, „Barterul fiscal“ și „Economia fiscală de piață“. Mai trebuie spus că Dinel Staicu și-a luat examenul de broker și doctoratul în economie în 1994, tema fiind… „Economia subterană“.

Și economista Ioana Carmen Popescu, fost director economic al BDJ SA Craiova, condamnată și la cinci ani de închisoare în dosarul Transgaz, a avut inspirație și putere de concentrare după gratii. Aceeași Ioana Carmen Popescu a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare și în dosarul în care Dinel Staicu a fost condamnat pentru dare de mită. Femeia a fost încarcerată în Penitenciarul Craiova, de unde a scris cinci cărți, dintre care amintim „Evaziunea Fiscală“ și „Majorarea capitalului social al societăților comerciale“. În prezent, atât Dinel Staicu, cât și Ioana Carmen Popescu sunt după gratii.

Alți condamnați cu inspirație

Condamnat la patru ani de închisoare, în octombrie 2013, în dosarul „Ziariștilor TVA“, Constantin Pătru a scris și el șase lucrări științifice din închisoare. Amintim „Povestea presei“, „Evoluția tehnologică și involuție deontologică în televiziune“ sau lucrarea „A patra putere și impactul ei asupra democrației în România postdecembristă“.

Nici Gică Popescu, condamnat la trei ani și o lună de închisoare în „Dosarul Transferurilor“, nu au pierdut vremea în detenție. Acesta a scris patru cărți, una dintre ele purtând titlul „Fotbal pentru viitori fotbaliști profesioniști“. Gică Popescu a fost eliberat condiționat din penitenciar în noiembrie, anul trecut.

Condamnat în același dosar la trei ani și patru luni de pușcărie, Gigi Nețoiu și-a „descoperit“ în închisoare pasiunea pentru agricultură, acesta fiind autorul a patru lucrări științifice care tratează acest subiect. Dintre cele patru lucrări amintim „Finanțarea agriculturii românești înainte și după aderarea României la Uniunea Europeană“ și „Economia agricolă a Olteniei. Prezent și viitor“.

Nețoiu a fost eliberat condiționat pe 23 decembrie, anul trecut, printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinți.

Pe aceeași listă făcută publică de ANP îi regăsim și pe foștii magistrați de la Tribunalul Dolj, Laurențiu Anghel și Bogdan Diaconescu. Cei doi au fost condamnați în ianuarie 2014 la câte patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție (luare de mită şi trafic de influenţă). După ce a fost încarcerat, Laurențiu Anghel a scris o singură lucrare – „Răspunderea civilă delictuală“. În schimb, Diaconescu, fostul său coleg, a reușit să scrie cinci cărți, una dintre ele purtând titlul… „Combaterea și sancționarea faptelor de corupție“. Cei doi foști magistrați sunt încă după gratii, însă fac demersuri pentru a fi eliberați condiționat.

Dosarul „Mita de la PIC“ – opt cărți

Condamnați la închisoare în dosarul „Mita de la PIC“, Antonie Solomon, fostul primar al municipiului Craiova, și Cornel Penescu, patronul PIC, au scris și ei mai multe lucrări științifice în penitenciar. Solomon a primit în septembrie 2013 o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru luare de mită și fals intelectual.

După ce a fost condamnat definitiv, Solomon a scris în penitenciar trei cărți – „Considerații privind comerțul exterior al României în a doua jumătate a sec. XX“, „Principii europene în administrația publică“ și „Politica comercială a României ca țară membră a Uniunii Europene“.


A fost eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava pe 10 decembrie 2014, după ce a executat 20 de luni de detenție din pedeapsă (șase luni de arest preventiv, plus alte 14 luni petrecute în penitenciar).

Cât despre Penescu, condamnat tot la trei ani de închisoare, însă pentru luare de mită, acesta a scris cu două cărți mai mult decât Solomon. Numele lui Penescu apare pe lucrări cum ar fi „Managementul mass-media. Ședința de redacție în presa locală“, „Presa online din Argeș – pași timizi spre o presă modernă“ sau „Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual“.

„Lucrările științifice“ te scapă de pușcărie

Potrivit Legii privind executarea pedepselor (nr. 254/2013), dacă persoanele con­damnate fac o muncă plătită se consideră cinci zile executate pentru patru zile de muncă. În cazul muncii neremunerate, se calculează patru zile executate pentru trei zile de muncă, iar dacă deținuții muncesc noaptea, se consideră trei zile executate pentru două nopți de muncă.

Dacă un deținut se înscrie la cursurile de școlarizare, se consideră 30 de zile executate pentru absolvirea unui an școlar, iar la absolvirea unui curs de calificare, deținuții scapă de 20 de zile de pușcărie. De asemenea, pentru elaborarea de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se calculează câte 30 de zile de închisoare executate pentru fiecare.

Prin lucrări ştiinţifice, se înţelege lucrări publicate în reviste recunoscute de CNCSIS, la edituri recunoscute de CNCSIS sau comunicări ştiinţifice susţinute la o conferinţă naţională sau internaţională şi publicate în analele acestora.

Dar cine spune dacă o carte scrisă de un deținut poate fi considerată „lucrare științifică“? Potrivit ANP, penitenciarele nu au competenţa legală pentru a se pronunţa cu privire la caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate şi publicate de deţinuţi. Cererile de eliberare condiționată formulate de deținuți ajung în instanță, însă nici magistrații nu sunt calificați pentru a stabili dacă lucrarea unui deținut este științifică sau nu. În aceste condiții, potrivit gandul.info, responsabilitatea faţă de „caracterul ştiinţific“ al lucrării o poartă un cadru didactic universitar, specializat în domeniul abordat de lucrarea respectivă, care trebuie să depună o hârtie semnată la penitenciar prin care atestă că a coordonat lucrarea unui deţinut şi că aceasta îndeplineşte rigorile ştiinţifice. Cadrul didactic trebuie crezut însă pe cuvânt, pentru că nu există nici un filtru de control. Profesorii coordonatori ai lucrărilor deţinuţilor se regăsesc în dosarele personale ale deţinuţilor, așa că nu pot fi făcuți publici. Aceste nume pot fi aflate odată cu publicarea cărților, însă acestea sunt tipărite în tiraje de câteva zeci de exemplare, care sunt cumpărate integral de deţinuţi.

Alții scriitori de după gratii

Pe aceeași listă regăsim alți condamnați pentru fapte de corupție. De exemplu, Khalil Barham, un ginecolog din Segarcea condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită, a scris în detenție lucrarea „Sănătate și boală“. Khalil a fost eliberat condiționat în octombrie, anul trecut.

Iacob Niculăiță, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, a scris din pușcărie cartea „Cauzele justificative în dreptul penal românesc“. De asemenea, Ștefan Cătălin Bănică, un fost ofițer din cadrul IPJ Dolj, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare într-un dosar de corupție, a scris trei lucrări: „Contractul administrativ“, „Procedura încheierii și executării contractelor administrative“ și „Contenciosul administrativ“.

Se cere modificarea legii

Săptămâna aceasta, un grup de parlamentari au depus la Senat o propunere legislativă care vizează scoaterea din Legea nr. 254/2013 a articolului care face referire la elaborarea de lucrări științifice publicate. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului în sesiunea care începe în februarie. Camera Deputaţilor este camera decizională.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Actualitate

» Sediul Guvernului din Kosovo, incendiat de protestatari
» Iohannis a promulgat legea: defrișările ilegale, considerate amenințări la securitatea națională
» Primarul din Fărcăşeşti vrea să pună lacătul pe singurul liceu din localitate
» Şoferii care conduc maşini cu volanul pe partea dreaptă ar putea fi obligaţi să facă cursuri suplimentare
» Dacia va fi primul constructor auto ce va da numele noului stadion al lui Udinese, care se va numi Dacia Arena
» ANM a emis o informare meteorologică privind cantități importante de precipitații în regiunile vestice, nordice și centrale
» Premierul a convocat miniştrii la o sedinţă informală la sfârşit de săptămână
» Proprietarii de apartamente pot să ceară în scris o adeverinţă cu situaţia defalcată a cheltuielilor de întreţinere
» Discuţii între conducerea MAE şi ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre cazul Bodnariu
» O parte din tinerii din TARGU-JIU ar putea pierde terenurile primite de la Primarie pentru case
» ANPC a amendat CFR şi RADET pentru frigul din trenuri şi locuinţe

Dolj

» Şedinţă cu tupeu şi nesimţire la Craiova
» Ce cărți mai scriu condamnații în pușcărie
» Premieră la Teatrul Național din Craiova: „Exploziv“ – la propriu și la figurat
» Întreruperi energie electrică de luni
» Prins cu „pisicuța“ la bancomat
» Un important eveniment al anului 2015: Centenarul Vintilă Horia în România și Spania

Olt

» Olt: Vânătorul care l-a împușcat pe primarul Istrate, tatăl unui copil împușcat accidental în 2009
» Olt: Primarul din Tătulești a murit împușcat la o partidă de vânătoare

Sport

» Djokovic a câştigat turneul de la Doha. L-a surclasat pe Nadal cu 6-1, 6-2
» Handbal (f): SCM Craiova a învins Krim Ljubljana, scor 30-29, în Cupa Cupelor (galerie foto)
» Halep va juca direct în turul doi la Sydney, cu Kristina Mladenovic sau Caroline Garcia
» Tenis – Agnieszka Radwanska a câştigat turneul de la Shenzhen, al 18-lea titlu al carierei
» Echipele de la SCM joacă în cupe
» Alb-albaștrii au demarat pregătirile îngândurați

Sanatate

» Importanța vitaminelor pentru organism

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Lara Croft: Tomb Raider
» Bancul zilei
» Ceasul deşteptător care te trezeşte cu aromă de cafea şi croissant

Top