24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Municipal, incendiat de sobele comercianților?

Târgul Municipal, incendiat de sobele comercianților?

În urma incendiului izbucnit în Târgul Municipal au ars 600 de standuri și 60 de tone de haine și încălțăminte second-hand
În urma incendiului izbucnit în Târgul Municipal au ars 600 de standuri și 60 de tone de haine și încălțăminte second-hand

Incendiul care a mistuit 600 de standuri din Târgul Municipal Craiova, în după-amiaza de 11 decembrie 2015, a pornit de la sobele improvizate folosite de comercianți. Aceasta este cauza probabilă a incendiului, spun pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, care subliniază că ultimul cuvânt îl va avea un expert tehnic judiciar.

Pompierii doljeni au comunicat ieri că o comisie formată din ofiţeri specialişti din cadrul Centrului Operaţional Judeţean, Inspecţia de Prevenire și Subunitatea de intervenţie a stabilit cauza probabilă a incendiului izbucnit pe 11 decembrie în Târgul Municipal Craiova. În acea zi au ars 600 de standuri, amplasate pe o suprafață de  4.921 de metri pătrați, unde se vindeau aproximativ 60 de tone de haine și încălțăminte second-hand. Incendiul a izbucnit vineri după-amiaza, după plecarea comercianților și a clienților, așa că, din fericire, nici o persoană nu a fost rănită. Mai trebuie spus că în locul în care a izbucnit incendiul erau amplasați mai mulți hidranți, însă pompierii nu i-au putut folosi pentru că apa nu avea presiune.
După stingerea incendiului, pompierii doljeni au anunțat că urmează să stabilească de unde au pornit flăcările, iar polițiștii din cadrul IPJ Dolj că au deschis un dosar penal privind comiterea infracțiunii de distrugere.
Ieri, la aproape o lună de la incident, reprezentanții ISU Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că specialiștii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Astfel, pompierii spun că incendiul a izbucnit la un stand din zona centrală a târgului, de la flacăra unui aparat de încălzire improvizat folosit de comercianți.
Mai exact, comercianții se încălzeau cu butelii cu arzător, dar foloseau și godine improvizate sau chiar găleți metalice în care ardeau materiale textile, încălțăminte ori deșeuri de lemn și carton. Asta pentru că instalația electrică nu permitea folosirea unor reșouri, ci putea fi folosită numai pentru iluminat. În încheiere, pompierii doljeni susțin că și declarațiile martorilor au ajutat la stabilirea cauzei incendiului. „Din discuţiile purtate cu persoanele aflate la locul producerii incendiului, persoana care a anunțat incendiul, personalul, respectiv administratorii SC Texind SA şi SC Pieţe şi Târguri Craiova, a reieşit faptul că vânzătorii foloseau pentru a se încălzi în sezonul rece mijloace improvizate cu flacără deschisă (butelii cu arzător, godine, recipienţi metalici în care erau utilizaţi drept combustibili diferite materiale textile, deşeuri lemn, hârtie, carton şi încălţăminte), fapte confirmate şi pe timpul desfăşurării activităţii de cercetare la faţa locului“, au precizat reprezentanții ISU Dolj.

Anchetă penală în derulare

După stingerea incendiului, polițiștii de la Secția 2 au întocmit un dosar penal privind comiterea infracțiunii de distrugere, dosar care este încă în lucru. Oamenii legii spun că, într-adevăr, a fost dispusă efectuarea unei expertize judiciare și urmează să fie numit un expert tehnic autorizat. „Dosarul de distrugere se află în lucru la Secția 2 Poliție Craiova. S-a dispus efectuarea unei expertize judiciare, urmând ca un expert tehnic autorizat să stabilească circumstanțele în care a izbucnit incendiul“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. De altfel, reprezentanții ISU Dolj au mai explicat că expertul tehnic poate infirma sau confirma cauza probabilă a incendiului stabilită de pompieri.
Timp de mai bine de doi ani, Târgul Municipal de pe strada Caracal a funcționat fără autorizația de securitate la incendiu. În cursul anului 2014, SC Texind SA (firma de la care Primăria Craiova a închiriat terenul pe care este amplasat târgul) a fost amendată și i s-a pus în vedere să obțină autorizația de securitate la incendiu. După aceea, lucrurile au rămas la fel, adică târgul a funcționat tot fără autorizația de securitate la incendiu. După incendiul de pe 11 decembrie, pompierii au amendat și SC Piețe și Târguri Craiova cu 50.000 de lei pentru că a permis funcționarea târgului într-un spațiu pentru care proprietarul nu avea autorizație de securitate la incendiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS