Craiova – deszăpezită pe săritehttps://www.youtube.com/embed/8_U3UM6_btY

Zăpada căzută în ultimele zile în Craiova a dat de furcă SC Salubritate Craiova SRL, societatea care se ocupă de deszăpezirea orașului. Firma și-a trimis utilajele doar pe arterele principale, lăsând la urmă străzile secundare, trotuarele și aleile din cartierele de blocuri, spre nemulțumirea craiovenilor. Firma a fost amendată de Biroul Poliției Rutiere Craiova pentru neîntreținerea străzilor.

SC Salubritate Craiova SRL a început anul cu o amendă primită de la Biroul Poliției Rutiere Craiova pentru că a trimis cu întârziere utilajele pentru degajarea zăpezii de pe străzile Ștefan cel Mare, Poetului, Pietății și Șerban Vodă. Societatea a acționat cu precădere pe marile bulevarde ale orașului – Caracal, Calea București, Nicolae Titulescu, Calea Severinului, Decebal, dar a uitat de străzile adiacente. Deși Craiova se afla sub cod galben de ninsori încă din data de 3.01.2016 și zăpada a început să cadă din abundență duminică, pe la ora prânzului, utilajele de dezăpezire au ajuns pe străzile din cartierele orașului, pe aleile dintre blocuri și cartierele mărginașe abia ieri în jurul prânzului. Au fost luate cu asalt marile bulevarde, iar pe unele străzi din Bariera Vâlcii, Brestei, Catargiu și Romanești, până ieri după-amiază nu se aruncase nici un  gram de material derapant și nu ajunsese nici un utilaj. Jumătățile de măsură au fost folosite chiar și pe străzi intens circulate. De exemplu, pe Calea București, utilajele au intervenit pentru înlăturarea zăpezii, s-a împrăștiat material antiderapant, sare cu nisip pe carosabil, dar craiovenii care circulau pe trotuar au fost nevoiți să meargă prin zăpadă. Târziu au apărut și ATV-urile pe trotuarele bulevardului, pentru a îndepărta zăpada.

Pe multe dintre străzile și aleile din cartierele de blocuri nu se aruncase ieri cu materiale antiderapante, iar stratul de zăpadă era neatins de utilajele de dezăpezire. Un astfel de exemplu este strada Mihail Bârca din cartierul Rovine. „Nu am văzut nici un utilaj. De ieri nu am plecat de acasă, aș fi auzit dacă trecea pe stradă. Se vede că nu este luată zăpada. S-a tasat de la autoturismele care circulă pe aici. Pe trotuar, nici atât nu e curățată!“, a spus un craiovean.

În Brazda lui Novac, cele mai multe străzi dintre blocuri și aleile adiacente erau ieri la prânz nedeszăpezite. Nici urmă de utilaje, nici urmă de angajați sau ATV-uri. Trotuarele erau și ele acoperite cu un strat de câțiva centimetri de zăpadă, craiovenii fiind nevoiți să meargă în șir indian. „Se circulă greu pe trotuar, pentru că nu este deszăpezit. Cei de la primărie nu au făcut nimic. Eu stau în Rovine, la blocul turn, nu s-a făcut nimic, nu s-a băgat un plug. Pe stradă se înmoaie zăpada de la sine, că nu au dat cu sare, cu nisip“, a spus Nicolița Păun. De aceeași părere a fost și Mihai Stagian: „Se merge anevoios, nu este deszăpezit. Abia s-a făcut ceva pentru mașini, dar pentru pietoni nu s-a făcut nimic“.

În cartierul 1 Mai, pe străzi precum Constantin Severneanu și Victor Gomoiu, trotuarele sunt neatinse, zăpada de câțiva centimetri buni îngreunează mersul pietonilor. Nici de pe carosabil nu s-a ridicat zăpada. Nu se poate distinge dacă aici a fost aruncat material derapant sau zăpada a fost fărâmițată de autoturismele care circulă în zonă. „Nu vedeți?! Avem aici zăpadă bună de pârtie!“, a spus o craioveancă, trăgând după ea o sanie.

Cartierele mărginașe, lăsate la urmă

În cartierele de case din municipiu, utilajele de deszăpezire nu ajunseseră ieri, deși ningea de multe ore. Mașini și oameni circulau prin zăpadă, ici-colo câte un cetățean pusese mâna pe lopată și  încerca să elibereze strada în dreptul curții. „La noi nu s-a deszăpezit. Nu a trecut nici un utilaj. Pe la noi nu prea trec utilajele… Zăpada este dată de oameni cu lopata dintr-o parte în alta. Văd că dau pe Brestei, dar la noi nu intră“, a spus Aglaia Cimpoeru, care locuieşte pe strada Zăvoiului din cartierul Brestei. Un motiv ar fi străzile înguste, dar și mașinile parcate pe la porți, din cauza cărora utilajele nu au cale liberă. În schimb, strada Brestei a fost deszăpezită ca la carte, s-a aruncat material antiderapat, iar echipele de muncitori curățau la lopată trotuarele. Situație identică în cartierele Catargiu și Romanești, pe care zăpada a fost înlăturată doar de pe străzile principale, unde se circulă mai ușor. Pe străzile mici care fac legătura între cartiere și marile bulevarde, trotuarele sunt pline de zăpadă, pietonii fiind nevoiți să meargă direct pe carosabil.  Doar în preajma stațiilor RAT zăpada a fost înlăturată.

Salubritatea luptă și iar luptă cu zăpada


Reprezentanții Salubrității, firma care a câștigat licitația pentru deszăpezirea orașului Craiova, spun că au aruncat în lupta cu zăpada zeci de utilaje și sute de oameni, sperând să ajungă până la sfârșitul zilei de ieri pe toate străzile orașului. „Sunt 36 de ore de când se intervine pe străzile din Craiova pentru degajarea zăpezii și combaterea poleiului. În primele ore ale intervenției, începând din noaptea de 2 spre 3 ianuarie și în cursul zilei de 3 ianuarie s-au folosit 700 de tone de sare industrială. După ce temperaturile  au scăzut, s-a folosit material antiderapant în amestec, sare și nisip, aproximativ 360 de tone. Inițial au fost scoase 30 de utilaje. Ulterior, când Craiova s-a aflat sub cod galben de ninsori și viscol, a fost mărit numărul de utilaje la 50. În toate aceste zile au acționat și ATV-urile pentru degajarea trotuarelor și aleilor pietonale din oraș. Din această dimineață (luni – n.r), peste 400 de angajați au îndepărtat manual zăpada din stațiile de autobuz, căile de acces către instituții publice, spitale și ulterior de pe trotuarele din cartiere. Planul de dezăpezire prevede să intervenim la început pe marile artere, întrucât circulația trebuie să se desfășoare în condiții optime, și ulterior pe străzile secundare. Am început deszăpezirea de ieri (duminică – n.r.), astăzi (ieri – n.r.) am continuat și sperăm ca până la sfârșitul zilei să ajungem pe toate străzile orașului“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Pentru deszăpezirea municipiului, Salubritatea a închiriat în mare parte utilajele necesare de la firma Delta, contra sumei de 1,9 milioane lei fără TVA, dar și de la RAADPFL, cu circa 320.000 de lei fără TVA.

Cu privire la amenda încasată, reprezentanții Salubrității au precizat că nu li se comunicase procesul-verbal de contravenție până la închiderea ediției și că așteaptă să vadă despre ce este vorba. „Din punctul nostru de vedere, a fost respectat Programul comun de acțiune pentru deszăpezirea, prevenirea și combaterea poleiului aprobat pentru iarna 2015-2016, care prevede timpi diferiți de intervenție pe cele 844 de străzi incluse în acest program, în funcție de importanța lor“, a precizat Ghenea.

LDP – încă o amendă

Biroul Rutier Craiova a amendat cu 2.205 lei și Societatea de Lucrări Drumuri SA (LDP) a Consiliului Județean Dolj. Poliția i-a sancționat pe drumari pentru că nu au împrăștiat material antiderapant și nu au curățat Drumul Județean 552 Craiova – Bucovăț.  LDP mai primise o amendă la sfârșitul anului trecut, de 5.250 de lei, pentru că nu a întreținut corespunzător DJ 561, care face legătura între Podari şi Segarcea, iar poleiul format a favorizat producerea unui accident cu trei victime.

Trenuri întârziate

Condițiile meteorologice au creat ieri probleme și trenurilor care au sosit sau plecat din Gara Craiova. Au fost trenuri care au înregistrat și peste 40 de minute întârziere. Călătorii au așteptat nemulțumiți, într-o sală neîncălzită, zeci de minute.

https://www.youtube.com/embed/I_9vu2lmlGYComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 5 ianuarie 2016

Actualitate

» Naţionalul din Bănie are un nou director
» Aplicaţie cu informaţii în timp real despre poziţia unui tren aflat în circulaţie
» Criză de vaccin antitetanos în Dolj
» Cu IRIS-ul pe trenuri
» Doljenii au luat credite în neștire
» Primăria Craiova a refuzat Cupa Davis
» Tot mai frig afară, caloriferele tot mai reci
» Vremea se încălzeşte
» MAE: Atenționare de călătorie în Grecia din cauza unei greve a serviciilor aviației civile
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Un român a încercat să deschidă, în zbor, uşa unui avion de pasageri, în Spania
» Trafic aerian în condiţii de iarnă
» Secții de votare informatizate la alegerile locale și parlamentare din 2016
» Linie telefonică specială pentru pensionarii MAI
» Mehedinţi: De Bobotează, jandarmii vor asigura ordinea și siguranța publică
» SUA: O femeie şi 11 copii, printre care şi un bebeluş de trei luni, luaţi ostatici într-un motel
» Croaţia: Cod Roșu de ninsoare, ploaie înghețată și polei
» Trenurile de călători ajung la destinaţii cu întârzieri
» ÎCCJ judecă primele plângeri împotriva clasării Dosarului Revoluţiei din 1989
» Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează
» OMV PETROM, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă

Publireportaj

» Rețeaua de apă și canalizare în Carpen și Cleanov, pas către europenizare

Dolj

» Centralele termice – bombele cu ceas din școli și grădinițe
» Primăria Craiova dă cu piciorul Cupei Davis
» Cine răcește caloriferele craiovenilor
» Sentință finală în dosarul jafului de la Primăria Bucovăț
» Fermierii, terorizați de ciobani
» Târgul Municipal, incendiat de sobele comercianților?
» Mircea Cornişteanu, schimbat din funcţia de director al TNC Craiova – Adio, dar rămân cu tine!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cauza probabilă a incendiul din Târgul Municipal Craiova, focul deschis
» Ștefan Bănică, regizor și actor, pe scena Teatrul Național “Marin Sorescu”
» Craiova: Neatenția la volan a făcut o victimă

Gorj

» Gorjean mort în toaleta unui adăpost de iarnă, în Germania
» Bebeluş cu greutate record la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu
» Bătrână jefuită în spital
» Incendiu la priveghi
» Poliţiştii locali duc apă sfinţită bătrânilor bolnavi
» Târgujienii au intrat în noul an cu datorii de 18 milioane de lei

Sport

» Răzvan Raţ a fost operat la umăr
» Patru alb-albaștri vor participa cu România U16 la Aegean Cup
» Ivan ar putea deveni catalan
» Fotbal – Emil Săndoi, ca și plecat de la CS Universitatea Craiova
» Fotbal – Constantin Schumacher, noul antrenor al echipei Petrolul Ploiești
» Site-ul Sport.es scrie că Andrei Ivan este dorit de FC Barcelona
» Fotbal – Pandurii se reunesc pe 11 ianuarie și pe 14 ianuarie pleacă în Spania

Bani & Afaceri

» Un doljean a câștigat 1.160.948 de lei din chirii

Educatie

» 80.000 de lei din meditații

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top