10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO femeie trăiește în scara unui bloc

O femeie trăiește în scara unui bloc

Femeia din scara blocului G3 spune că se numește Ileana Stanciu (Foto: Traian Mitrache)
Femeia din scara blocului G3 spune că se numește Ileana Stanciu (Foto: Traian Mitrache)

O femeie locuiește, de mai mult de o lună, în scara unui bloc din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Locatarii spun că femeia susține că nu are pe nimeni, nu are casă și spune că ar fi din localitatea Drăghiceni, județul Olt. Ea trăiește de pe o zi pe alta, din mila proprietarilor și din cerșit.
În blocul G3 din cartierul craiovean Brazda lui Novac s-a aciuat, de mai bine de o lună, o femeie. Aceasta doarme în scara blocului, primește mâncare de la unii dintre proprietarii din bloc sau cerșește în piața din apropiere. Locatarii spun că a apărut din senin și și-a făcut culcuș undeva între etaje. A primit de milă pături și o plapumă din care și-a amenajat un loc unde să doarmă. Ziua mai iese în Piața Baba Novac și cerșește, dar mai tot timpul stă în scara blocului. „Eu locuiesc aici, în bloc. De peste o lună a apărut femeia asta, care doarme între etaje. Am vorbit cu ea și spune că este din Drăghiceni de Olt. Eu am acolo o rudă și am rugat-o să spună cum o cheamă, ca să aflu despre familia ei, dar apoi mi-a zis că este din Caracal. Îmi pare rău de ea, că doarme pe placa de beton. Trăiește din cerșit, îi dau oamenii din bloc, iese prin piață și stă cu mâna întinsă. S-a mai luat și șeful de scară de ea. Spunea că vine cineva să o ia cu mașina, dar văd că nu au luat-o“, a spus Constantin Giurea, locatar în blocul G3.
Am mers și noi la blocul G3 și am găsit-o pe femeie dormind pe păturile puse pe beton, între parter și etajul I. Era acoperită până spre bărbie cu o pătură pe care o ținea cu amândouă mâinile. La picioare avea răsucită o plapumă galbenă, iar pe pervazul ferestrei blocului erau așezate două sticle cu apă și un castron cu mâncare. „Nu am pe nimeni“, a spus femeia, și a început să ne povestească cum a ajuns în blocul din Craiova, repetând mereu că a fost adusă aici de doi tineri, o fată și un băiat. „Stau aici, unde să stau? Nu sunt bolnavă. M-au adus niște tineri, o fată și un băiat. Mi-au spus să-i aștept că vin să mă ia. Am 56 de ani. Mi-e frig, dar ce să fac? Nu am nici un ban. Au zis de ieri că vin să mă ia, dar nu veniră. Nu știu unde stau, nu i-am întrebat. Eu nu cerșesc, îmi aduc tinerii ăștia. Au zis că-mi găsesc un adăpost. Până acum tot așa am stat. Aici stau de o lună, dar am mai stat pe la o fată care a plecat în Italia. Stau pe niște pături aici. Mi le-au adus tinerii ăștia. Sunt din Drăghiceni, din Olt“, a spus Ileana Stanciu.
Femeia stătea nemișcată sub pături. Pe față poartă urmele unei crestături vechi, de la frunte până în vârful nasului. Nimeni nu știe dacă povestea ei este adevărată sau o invenție.

Poate ajunge la adăpost

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Craiova au aflat despre existența femeii din scara blocului G3 de la jurnaliștii GdS și au spus că vor încerca să o ajute.
„Nu știam de această situație. Vom trimite acolo o echipă care să identifice persoana respectivă. Aceasta poate fi dusă la Căminul de bătrâni sau la Adăpostul «Sfântul Vasile» de pe strada Râului. Ulterior, vom încerca să aflăm dacă are o familie, o locuință, și să o integrăm în familie“, a declarat Ioana Stoian, director la Direcția Administrație Publică și Asistență Socială din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS