16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați cu suspendare pentru infracțiuni informatice

Condamnați cu suspendare pentru infracțiuni informatice

Ofițerii BCCO au găsit în bagajele celor trei craioveni aparatură pentru copierea datelor de pe cardurile bancare
Ofițerii BCCO au găsit în bagajele celor trei craioveni aparatură pentru copierea datelor de pe cardurile bancare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât ieri să condamne la câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare trei craioveni acuzați de comiterea unor infracțiuni informatice.

Craiovenii Simona Napu, de 34 de ani, Nicuşor Stoian, de 36 de ani, şi Costel Truţă, de 28 de ani, au fost arestați preventiv în martie 2012, la cererea procurorilor DIICOT, care i-au acuzat de comiterea de infracțiuni informatice. Pe 6 martie 2012, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au oprit în trafic, în Craiova, un autoturism în care se aflau Simona Napu, Nicuşor Stoian şi Costel Truţă. Informațiile obținute de oamenii legii s-au dovedit adevărate, pentru că au găsit în bagajele suspecților echipamente de skimming, printre care două guri de bancomat, cabluri pentru descărcarea datelor, memory stick-uri, două laptop-uri, dar şi aproape 1.500 de dolari. De asemenea, asupra celor trei au fost găsite bilete de avion rezervate pentru 7 martie pe ruta Budapesta – Mexico City, unde urma să fie montată aparatura de copiere a datelor cardurilor de credit. În aceeași zi, procurorii DIICOT au dispus efectuarea unor percheziții la domiciliile celor trei suspecți, de unde au au fost ridicate și alte probe. O zi mai târziu, pe 7 martie, Tribunalul Dolj a emis pe numele inculpaților mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Cei trei craioveni au fost acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în scopul falsificării instrumentelor de plată electronică şi punere la dispoziţie de programe informatice în scopul comiterii de infracţiuni informatice.
Simona Napu a fost eliberată din arest pe 27 aprilie, Stoian – pe 15 mai, iar Truță – pe 1 iunie 2012.
Procurorii au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați în noiembrie, anul trecut, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat ieri.
Toți trei au fost găsiți vinovați și au fost condamnați la câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare. În plus, instanța a hotărât ca Napu, Stoian și Truță să presteze câte 90 de zile de muncă în folosul comunității, dar și confiscarea aparaturii ridicate de procurori (două laptopuri, două hard-diskuri, carduri de memorie, două guri de bancomat, cabluri de date modificate artizanal, acumulatori și alte dispozitive electronice). Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel atât de procurori, cât și de cei trei inculpați.
În octombrie 2012, Nicușor Stoian a fost arestat preventiv din nou, la cererea autorităților judiciare din Franța. Craioveanul era urmărit în baza unui mandat european de arestare, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de falsificare de carduri pe teritoriul Franței. Ulterior, pe 22 noiembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a dispus predarea lui Stoian către autorităţile franceze, însă doar pe o perioadă de 25 zile. Predarea a fost amânată până când instanțele vor da o hotărâre definitivă în dosarul în care Stoian este judecat alături de Simona Napu și Costel Truță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS