21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLaboratoare ultramoderne pentru studiul proceselor din industria energetică, la Universitatea „Constantin Brâncuşi“

Laboratoare ultramoderne pentru studiul proceselor din industria energetică, la Universitatea „Constantin Brâncuşi“

Universitatea „Constantin Brâncuși“ (UCB) din Târgu Jiu beneficiază de un centru ultramodern de laboratoare. Atât cadrele didactice, cât şi studenţii au posibilitatea să desfăşoare activităţi de cercetare ştiinţifică în vederea eficientizării proceselor din industria energetică bazată pe arderea combustibililor fosili. Laboratoarele sunt dotate cu echipament de ultimă generație. Valoarea investiției depășește nouă milioane de lei, iar fondurile au fost asigurate printr-un program al Uniunii Europene. Conferința de încheiere a proiectului, intitulată „Tehnologii energetice durabile“, a fost organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu. Potrivit conducerii UCB, investiţia a vizat crearea unui Centru Regional de Cercetare pentru Tehnologia Energetică Durabilă. Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, a declarat că principalele obiective ale proiectului au fost dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Universității, dezvoltarea capacității de cercetare științifică în vederea eficientizării proceselor actuale din industria energetică bazată pe arderea combustibililor fosili, dar și promovarea producerii energiei regenerabile.

Centru cu patru laboratoare pentru mineritul şi energia din Oltenia

Prin implementarea proiectului, patru laboratoare de ultimă generație vor sta la dispoziția studenților. Cercetările se vor desfășura în laboratorul de expertiză tehnică a instalațiilor pe cărbune, laboratorul de modelare, simulare și management a proceselor industriale, în laboratorul de cercetare aplicată pentru energii regenerabile, dar și în laboratorul de cercetare a impactului sectorial energetic asupra factorilor de mediu. „Alte preocupări ale noastre vor fi direcţionate către partea de expertizare tehnică şi detectoscopie a echipamentelor energetice, dar şi pe metode de optimizare a producerii de energie electrică din surse regenerabile, şi am în vedere aici energia vântului, dar şi radiaţia solară. Toate echipamentele pe care le avem la dispoziţie de acum înainte permit studiul şi testarea centralelor eoliene şi solare în regim de laborator. Putem face aici diverse modelări, simulări, studii, şi să comparăm cu valorile pe care le obţinem din sistemul real pe care îl avem montat pe terasa centrului“, a spus Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Astfel, cadrele universitare şi mai ales studenţii vor avea posibilitatea să lucreze cu tehnologii de vârf din domeniul energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS