16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe firme au scăzut dramatic numărul de angajați în 2015

Ce firme au scăzut dramatic numărul de angajați în 2015

muncitori constructii mecur1 copy

Zeci de firme au redus semnificativ numărul de angajați anul acesta. Majoritatea acestor societăți activează în Craiova. 50 de entități economice au disponibilizat între 30 şi 517 angajați fiecare.

Doljul nu a fost ferit de disponibilizări nici anul acesta. Pe ansamblul județului, a existat la începutul lui decembrie o creștere cu 5.884 de angajați noi în economie față de aceeași perioadă a anului 2014. Dar chiar dacă statisticile sunt pe plus și arată mai mult cu 5.884 de salariați față de decembrie 2014, în Dolj există foarte multe firme care au scăzut drastic numărul angajaților.
Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, anul acesta, până la începutul lunii decembrie, au existat 50 de firme care au disponibilizat de la 30 de angajați fiecare până la o cifră record de 517 angajați dați afară de o singură companie. Este vorba despre Ford România, care a concediat, la începutul anului, 517 persoane printr-un program de plecări voluntare, în care angajații s-au trecut singuri pe listele de disponibilizări și au primit salarii compensatorii de la companie. După această disponibilizare majoră, Ford a mai rămas cu 2.641 de angajați pe platforma de la Craiova, potrivit datelor de la ITM Dolj.
Pe primele zece locuri în rândul firmelor care au operat cele mai mari concedieri de personal anul acesta se numără multe firme din domeniul activităților de pază și protecție, transporturi rutiere de mărfuri, fabricarea de tricotaje, de încălțăminte, construcții.
Pe lista furnizată de ITM Dolj se regăsesc și Termo Craiova SRL, care a dat afară 152 de oameni, după ce a intrat în procedură de insolvență, dar și o secție a CFR, care a disponibilizat 126 de persoane.
Primii zece angajatori din acest top au efectuat concedieri totale de 1.612 persoane anul acesta. Pe lista cu cele 50 de firme care au disponibilizat mai mult de 30 de persoane de fiecare figurează foarte multe firme care au sediul în Craiova, dar sunt și câteva cu sediul în diverse orașe și comune din Dolj. Pe lista respectivă figurează și nume sonore de companii, care au efectuat concedieri anul acesta, cum ar fi Cummins Generator Technologie, cu 77 de persoane disponibilizate, Popeci Utilaj greu, cu 59 de persoane, Mercur și Domarcons, cu câte 49 de persoane disponibilizate de fiecare, precum și Pan Group, cu 31 de persoane.
Chiar dacă, la un moment dat, aceste firme reiau procesul de angajare, în statisticile ITM sunt înregistrate aceste scăderi. Datele de la AJOFM Dolj arată că de la începutul anului și până la sfârșitul lui septembrie se desființaseră în Dolj aproximativ 2.680 de locuri de muncă.

Firmele care au făcut cele mai multe disponibilizări în 2015*
Firmele care au făcut cele mai multe disponibilizări în 2015*

Mii de contracte de muncă încetate și alte mii încheiate

Pe 5 decembrie 2015, față de aceeași dată a anului 2014, în Dolj se desființaseră 15.482 de contracte individuale de muncă, ceea ce nu este același lucru cu numărul de salariați, pentru că o persoană poate avea două sau mai multe contracte de muncă.
Datele de la ITM Dolj arată că din cele 15.482 de contracte de muncă încetate, 4.067 au fost desființate de către firme care și-au încetat activitatea, iar 11.415 contracte au fost încetate de firme care au dat afară din personal, restrângându-și activitatea.
Totodată, în același interval din 2015, comparativ cu 2014, au apărut mult mai multe contracte noi de muncă, respectiv un total de 24.626 de contracte individuale de muncă nou-înființate, conform cifrelor de la ITM. Dintre acestea, 10.026 de contracte de muncă au apărut la angajatori nou-înființați pe parcursul anului 2015, respectiv 14.600 de contracte de muncă noi au apărut la firme care și-au extins activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS