14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa marginea Craiovei, în lumea gunoaielor

La marginea Craiovei, în lumea gunoaielor

Doi kilometri îi despart de lumea civilizată. Departe de tumultul orașului, locatarii ghetourilor din Drumul Apelor, peste 150 de familii, trăiesc într-o lume a gunoaielor, nevoile și le fac la toaletele ecologice, așezate pe câmpul din apropiere, unde șobolani cât pisicile mișună prin mizeria care se revarsă pe zeci de metri în jurul imobilelor.

Ștaiful de oraș civilizat este rămas undeva în spate, la o distanță de vreo doi kilometri. În Drumul Apelor, la periferia Craiovei, te trezești brusc în lumea ghetourilor. În clădiri înșirate ca niște grajduri, de-a lungul unei străzi de pământ pline de gropi și hârtoape, își duc traiul peste 150 de familii, amărâți care trăiesc de pe o zi pe alta din alocațiile copiilor și ajutoarele sociale.
Din două robinete, apa curge cu presiune în butoaie și se revarsă pe șanțuri, într-o vale din apropiere. Pe apă plutesc bidoane de plastic, pungi și gunoaie. Pe o parte sunt clădirile, pe cealaltă, gunoaiele. „Priveliștea“ este dezolantă și te întrebi dacă nu ai nimerit la o groapă de gunoi. Nu e groapă, este o parte din Craiova, o lume uitată și urâtă a orașului. Clădirile jupuite de vopsea se țin ca niște vagoane una după alta. Ici-colo, rufe colorate, puse la uscat, flutură pe sârmele legate de pereții clădirilor. Curțile interioare sunt infecte, pline de grămezi de peturi, haine mucegăite și gunoaie aruncate la întâmplare. În fața clădirilor se întinde un câmp. Din loc în loc, contrastând cu verdele ierbii, se ițesc toaletele ecologice de culoare albastră, aduse aici pentru populație, dar și veceurile încropite din te miri ce (blăni, cartoane, tablă, plastice și ambalaje). În jur e plin de gunoi, ca o pecingine care se întinde amenințător până în marginea străzii. Resturile se revarsă din două tomberoane pe care nimeni nu le-a mai golit, cu siguranță, de peste o săptămână. Câinii aleargă în voie, caută prin gunoi, iar când găsesc resturi se retrag în grabă, într-un loc mai ferit. O bătrână bodogăne păşind prin mizeria împrăștiată pe zeci și zeci de metri. Întoarce o pungă de folie, nemulțumită de conținutul ei. „Nu se mai interesează nimeni de noi. Nu fac nimic! Gunoiul este aici de o lună. Nu vine nimeni să-l ia. Gunoiul provine de la oamenii de aici. Nu ne face nimic aici! Numai tinichele, numai… Toți aruncăm aici, aoleu, aoleu“, se tânguiește femeia, gonind copiii care se adunaseră în jurul ei. Bătrâna dă din mâini și vorbește de una singură, nemulțumită de starea în care trăiește.

„Aici nu e Craiova?“

Tăcerea este spartă de țipătul unui porc înjunghiat. În dreptul ultimei clădiri, o ceată de copii stau adunați în jurul animalului, unii îl țin de picioare, alții privesc curioși. Totul se întâmplă în mijlocul drumului. Deodată, grupul se destramă și băieții încep să bată mingea. Nu-i deranjează că merg prin gunoaie, calcă pe mizerie, pe pungi de plastic, pe haine vechi, pe resturi menajere. Țipă strident și nu se liniștesc nici când o femeie rotofeie, cu părul vopsit roșu, încearcă să-i liniștească. Doi bărbați ies din barăci și vin în zona gunoaielor. „Vedeți ce este aici? Vedeți? Aici nu este Craiova? Vai de noi!“, spune un bărbat cu un fes tras pe ochi.
Casele sociale din Drumul Apelor sunt un focar de infecție, prin care mișună șobolanii.
„Mizeria este de la noi. Noi o aruncăm, dar acum nu mai vin, nu ne mai ia gunoaiele, că zic că noi nu plătim. Ne mănâncă șobolanii, sunt cât pisicile. Nu au mai venit de două săptămâni, nu au mai trecut pe aici. Înainte veneau de două ori pe săptămână. Aici este gunoiul de peste o săptămână. Trăim ca la groapa de gunoi. Stricăm și noi“, spune Gheorghe Puțulache, un bărbat care locuieşte în ghetourile din Drumul Apelor.
Celălalt bărbat îl completează: „Vin o dată la două săptămâni, la trei săptămâni, când consideră ei. Suntem peste o sută de persoane aici și stăm așa, pe gunoaie! Nu știu eu ce gândesc ăștia de la Salubritate. Uite ce este aici!“, spune Sorin Căldăraru, un alt craiovean care trăiește în ghetourile infecte din Drumul Apelor.
„Teritoriul“ este o enclavă uitată de lume, departe de tumultul orașului cu iz european.

Fără abonament la Salubritate

„În cursul anului 2015 am avut acolo numeroase acțiuni de salubrizare cu beneficiarii Legii 416. Colegii noștrii de la transport au ridicat săptămânal câte trei-patru tone de deșeuri. În zona respectivă nu avem abonați, iar cetățenii stabiliți acolo aruncă gunoiul la întâmplare. Noi sperăm că odată cu introducerea taxei speciale de salubrizare această problemă se va rezolva. Toți cetățenii trebuie să plătească la Direcția de Impozite și Taxe serviciile de salubrizare. Persoanele respective vor primi recipiente pentru colectarea deșeurilor. Astfel vom elimina depozitele necontrolate de gunoaie din municipiul Craiova“.
Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritatea Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS