16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima Gală a Cercetătorilor, la Universitatea din Craiova

Prima Gală a Cercetătorilor, la Universitatea din Craiova

Conducerea Universității a prezentat obiectivele pentru anul următor (Foto: Claudiu Tudor)
Conducerea Universității a prezentat obiectivele pentru anul următor (Foto: Claudiu Tudor)

Buget mai mare pentru cercetare, dar și premii pentru cei mai buni cercetători, acestea sunt principalele obiective ale Universității din Craiova, pentru anul viitor, a anunțat joi rectorul Dan Claudiu Dănișor. În ianuarie va fi organizată prima Gală a Cercetătorilor cu premii în valoare de aproximativ 200.000 de lei. Tot pentru anul următor se anunță și o creștere a finanțării de bază a educației, care se va reflecta în îmbunătățirea programelor de studii. Sunt speranțe și pentru demararea proiectelor noi pe fonduri europene, care vor asigura atât extinderea sistemului de irigații la una din stațiunile de cercetare, cât și dotarea laboratoarelor. 

Sunt semne că învățământul superior va ieși din criză a anunțat ieri rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, care a precizat că în anul următor se va pune accent pe stimularea cercetării, care va atrage îmbunătățirea programelor de studii. Pe 14 ianuarie va fi organizată prima Gală a Cercetătorilor.
„Vor fi premiați cei mai buni cercetători ai Universității din Craiova, care au publicat în reviste cotate foarte bine la nivel internațional, cei care au publicat cărți la edituri de prestigiu cotate la nivel internațional și cei care au brevetat invenții la nivelul anului 2014. Sunt cei mai performanți cercetători ai Universității din Craiova, care merită mai mult decât putem noi să le oferim, dar prin această gală încercăm și noi să îi stimulăm. Sper ca sumele pentru cercetare să crească în perioada următoare“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor.
Speranțele sunt legate și de noul buget. „Prin noul buget vor crește sumele alocate pentru educație și cercetare. Nu o să ajungem la un buget de 6% din PIB, dar o să ajungem la o finanțare de 3,6% pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare, ceea ce este foarte bine. O să vă dau și un exemplu. În 2011, pentru un student finanțarea alocată era de 3.150 de lei pe an, apoi s-a tăiat și s-a ajuns la 2.378 de lei, iar anul viitor va fi de 3.020 de lei. Nu ajungem la nivelul anului 2011, dar va fi o creștere a bugetului care se va reflecta în calitatea programelor educaționale oferite studenților, în posibilitatea de a face investiții mai bune în infrastructură sau de a cofinanța proiecte europene“, a mai spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor.

Cercetarea va aduce un nou sistem de irigații

Conducerea Universității din Craiova are speranțe și în legătură cu finanțarea proiectelor europene pentru cercetare. Universitatea are, în prezent, zece proiecte pentru care așteaptă finanțare, unele dintre ele fiind pe extinderea sistemului de irigații sau pe dotarea laboratoarelor.
„Sper ca lucrurile acestea să înceapă cât mai repede pentru că avem ghidurile de doi ani. Pe cercetare am depus zece proiecte și sper să începem finanțarea pe toate. Sunt proiecte mari. Unele dintre ele de cinci – șase milioane de euro, cum ar fi proiectul de extindere a sistemului de irigații la Stațiunea de cercetare și dezvoltare de la Caracal. Sunt, de asemenea, programe de cercetare pentru dotarea laboratoarelor. Dacă avem o finanțare mai bună o să putem să cofinanțăm, să facem o bază de cercetare care să asigure programe educaționale performante și o vizibilitate bună a cercetătorilor Universității din Craiova“, a subliniat rectorul. „Sperăm să fie un an mai bun. Nu suntem mulțumiți nici de finanțările pe care le avem acum. Ar trebui făcute calcule realiste“, a completat rectorul. Pentru a avea un învățământ de calitate, profesorii universitari susțin că este nevoie de noi calcule pentru finanțarea de bază, cu cifre reale, care să răspundă cerințelor din sistemul educațional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS