13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 50.000 de porci vor fi sacrificați de Crăciun în Gorj

Peste 50.000 de porci vor fi sacrificați de Crăciun în Gorj

Laboratoarele DSV au efectuat peste 25.000 de analize de trichinela
Laboratoarele DSV au efectuat peste 25.000 de analize de trichinela

Gorjenii vor sacrifica mai mulţi porci de Crăciun, ca urmare a ieftinirii cărnii. Peste 50.000 de porci vor fi sacrificați anul acesta de Crăciun, în județul Gorj. Numărul acestora este cu mult față de anul trecut, având în vedere faptul că prețul  cărnii de porc a scăzut foarte mult. Dacă anul trecut un kilogram de carne de porc se vindea cu zece lei, anul acesta costă în jur de opt lei. Nicolae Călescu, șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, a declarat că, până în prezent, nu a fost depistat nici un caz de trichineloză la porcii sacrificați în gospodării, ci doar la mistreți. „Până acum nu am avut nici un caz de trichineloză. Doar la mistreţi am avut două cazuri pozitive. Până în această săptămână, din calculele noastre erau făcute 25.000 de teste pentru depistarea trichinelei. Vor fi sacrificaţi în Gorj este 50.000 de porci, mult mai mult decât anul trecut. Preţurile au mai scăzut“, a declarat Nicolae Călescu.

Controale la pensiuni, magazine şi pieţe

De asemenea, pentru a preveni apariţia în magazine şi pensiuni a alimentelor improprii consumului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a intensificat în această perioadă controalele la unităţile de alimentație publică din județul Gorj.
Potrivit lui Nicolae Călescu au fost verificate toate pensiunile și restaurantele din zona montană Rânca, dar și din mai multe localități ale județului. În urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au sancționat patronii a patru restaurante, unul la Rânca și trei în Târgu Jiu pentru diferite nereguli, care vizau în special asigurarea normelor de igienă. Nereguli au fost descoperite din nou și în hala de carne din Piața Centrală din Târgu Jiu, dar și în mai multe magazine alimentare, amenzile aplicate fiind de 22.000 de lei.
„Am verificat pensiunile din zona Rânca, pensiunile din Runcu, Tismana, Padeş. Am verificat şi restaurantele din Târgu Jiu şi din oraşe. Am avut un control recent hala de carne din Piaţa Centrală şi la magazinele din jurul pieţei. Am aplicat sancţiuni de 22.000 de lei pentru condiţii de igienă necorespunzătoare. Am stabilit ca la următorul control activitatea halei de carne să fie suspendată acolo unde vom depista din nou probleme cu asigurarea igienei. Cei de la hală şi-au făcut planul să îşi facă o carmangerie separată. Au fost de acord că nu se mai poate lucra ca până acum“, a menţionat Nicolae Călescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS