9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAntonie Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată

Antonie Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată

Judecătorii au hotărât că poate începe judecarea dosarului în care fostul primar Antonie Solomon și secretara Nicoleta Miulescu sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (Foto: Arhiva GdS)
Judecătorii au hotărât că poate începe judecarea dosarului în care fostul primar Antonie Solomon și secretara Nicoleta Miulescu sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii Curții Supreme au hotărât, luni, că poate începe judecarea dosarului în care Antonie Solomon, fost primar al municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu, secretara primăriei, și Liana Grigorie, fost consilier juridic, sunt acuzați de fapte de corupție. Procurorii susțin că cei trei inculpați au retrocedat ilegal, în anul 2007, o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați.

Procurorii Direcției Națio­nale Anticorup­ție anunțau în decembrie, anul trecut, trimiterea în judecată într-un dosar de corupție a trei inculpați – Antonie Solomon, fostul primar al municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu, secretara primăriei, și Liana Grigorie, fost consilier juridic al Primăriei Craiova. Toți trei au fost acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2007, „inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova și preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001, împreună cu cele două inculpate, și-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1.310 mp şi clădire în suprafaţă de 330 mp, situat în municipiul Craiova“. Este vorba de o clădire de pe bulevardul Nicolae Titulescu, în care a funcționat în anii ‘50 Casa Copilului.
Dispoziția a fost întocmită de Liana Grigorie, „fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia“, au mai reținut anchetatorii. Mai mult, aceeași Liana Grigorie ar fi atestat în mod neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi fusese donat statului printr-un act autentic. Paguba produsă Primăriei Craiova a fost calculată la aproximativ 660.000 de euro, sumă cu care imobilul a fost vândut de așa-zisa moștenitoare.

Drumul dosarului

Pe 22 decembrie 2014, dosarul cu numărul 2087/54/2014 a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care, două luni mai târziu, și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Dolj. Dosarul a fost înregistrat la tribunal pe 25 februarie, iar pe 19 martie, instanța a hotărât să-și decline competența în favoarea… Curții de Apel Craiova. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au cerut colegilor de la Curtea Supremă să stabilească exact care instanță are competența să-i judece pe cei trei inculpați, iar la începutul lunii mai, judecătorii bucureșteni au luat o hotărâre definitivă, stabilind ca dosarul să se întoarcă la Curtea de Apel Craiova. A urmat procedura de cameră preliminară, iar pe 14 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus „începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Grigorie Carmen Liana, Miulescu Nicoleta şi Solomon Antonie”. Hotărârea a fost contestată de inculpați, iar luni, pe 14 decembrie, Curtea Supremă le-a respins acțiunea. Astfel, Curtea de Apel Craiova poate începe judecarea dosarului în care cei trei inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Sechestru pe averi

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe două imobile cumpărate în Târgu Jiu și București de Gabriela Cîmpeanu, femeia care a obținut imobilul, pe cota-parte deținută de Nicoleta Miulescu din două imobile, dar și pe cota-parte deținută de Antonie Solomon din mai multe imobile și spații comerciale. Procurorii nu au identificat bunuri mobile sau imobile în proprietatea inculpatei Carmen Grigorie. Gabriela Cîmpeanu a decedat pe 18 august 2012, așa că nici măcar nu a fost audiată în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS