10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimele blocuri reabilitate pe bani europeni au fost recepționate

Primele blocuri reabilitate pe bani europeni au fost recepționate

Primele cinci blocuri din Craiova, reabilitate cu fonduri europene, au fost recepţionate la sfârşitul săptămânii trecute. Este vorba de blocurile M 24, M 26 şi M 30 din Asociaţia de Proprietari 15 – 1 Mai Stadion şi blocurile M 4 şi M 14 din Asociaţia de Proprietari nr. 16 tot din cartierul 1 Mai. Lucrările de anvelopare a faţadei, modernizare terase, schimbare tocărie, reabilitare subsoluri s-au încheiat în urmă cu două săptămâni, iar pe 11 decembrie reprezentanţii primăriei au făcut recepţia acestor lucrări, împreună cu constructorul şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.
„Azi (vineri – n.r.) are loc recepţia lucrărilor de anvelopare a primelor blocuri din Craiova, reabilitate pe fonduri europene. Sunt reprezentantul firmei SC Remex SRL şi pot să spun că, în proiect, au fost 19 blocuri. Acestea au fost termo și hidroizolate, planșeul din subsol, blocul, tâmplărie la apartamente și casa scării și fațadele. Am început lucrările în luna iulie și am finalizat şase dintre imobilele prinse în proiect. La restul continuăm lucrările, nu stagnăm, ele sunt în proporție de 80-90% finalizate. Ultimele lucrări se fac la blocurile cu panouri, s-au pus structurile și urmează să vină panourile. Azi (vineri – n.r.) s-a făcut recepția pentru patru blocuri. Vorbesc de cele la care a lucrat firma pe care o reprezint eu“, a declarat pentru GdS Sorin Ştefănescu, reprezentantul firmei SC Remex SRL din Işalniţa.
Proprietarii din aceste blocuri vor participa la plata cheltuielilor de reabilitare în proporţie de 20% din costul lucrărilor. Însă, costul nu se cunoaşte concret până la acest moment. „Din asociația mea au fost finalizate trei blocuri, M 24, M 26, M 30. Avem prinse 13 blocuri din 15 la reabilitare. Și noi am supervizat lucrările, pentru că este și interesul nostru. Am venit și acum la recepție. Proprietarii vor să afle cât vor plăti, care sunt costurile. Ei au o cotă de 20%. S-au făcut terasele, subsolul, fațadele și tâmplăria din PVC. S-a ridicat planșeul și partea laterală, s-a pus o balustradă. S-au schimbat conductele de încălzire și de apă din subsol. S-a izolat casa scării și exteriorul“, a spus Constantin Şeicaru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 15 – 1 Mai Stadion.
Contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor din cartierul 1 Mai (Proiectele „Eficiența energetică prin facilități de finanțare pentru creșterea economică a municipiului Craiova) – EFFECT 20.1“, respectiv „EFFECT 20.3) a fost semnat pe 25 septembrie de către reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia și ai Primăriei Craiova. Concret, este vorba despre 17 blocuri din cartierul 1 Mai, blocurile M 18, M 19, M 21, M 26, M 27, M 29, M 30, M 31, M 4, M 6, M 7, M 11, M 12, M 14, D 12, D 11 și D 7. Acestea au intrat în acelaşi lot cu nouă blocuri din Craiovița Nouă şi alte cinci blocuri din cartierul Sărari. Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 14.699.327,43 lei, dintre care costul suportat de la Fondul European de Dezvoltare Regională ajunge la 7.232.069,09 lei. Contribuția de la bugetul național ajunge la 1.587.527,35, iar contribuția beneficiarului este de 5.879.730,97.
Valoarea totală nerambursabilă reprezintă 8.819.596,46 lei, bani supor­tați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional. În ceea ce privește contribuția locatarilor, cota de finanțare a proprietarilor pentru fiecare bloc în parte este de 20%. Blocul M 24 a făcut parte din alt lot, în fapt primul lot de blocuri prinse în programul de reabilitare din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS