6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIncinerator de deșeuri medicale, construit în judeţul Dolj

Incinerator de deșeuri medicale, construit în judeţul Dolj

Pentru neutralizarea deșeurilor la o temperatură de 1.200 de grade se consumă 2.500 de litri de GPL. În spațiile moderne ale incineratorului activează opt angajați.

Investițiile în Sopot sunt rare, iar localnicii nu au prea multe oportunități în ceea ce privește locurile de muncă. Mulți se ocupă cu agricultura, iar câțiva tineri cu poftă de muncă și cu inițiativă și-au înființat ferme în comună.
Totuși, mai există răzleț și alte investiții, în afara celor din agricultură. După multe controverse, în zonă a apărut un incinerator modern, realizat chiar cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu. „Pe raza comunei s-a construit un incinerator de deșeuri medicale, unde au fost create opt locuri de muncă“, a spus primarul din Sopot, Ion Cătălin Trăistaru. Investiția a fost realizată în noiembrie 2013, după cum spun muncitorii, iar deșeurile care se neutralizează în comuna doljeană sunt aduse în special din alte județe. Pentru muncitorii de la incinerator, locul de muncă este foarte important. „Eu sunt angajat pe postul de fochist. Sunt de aici, din comuna Sopot, sat Pereni. Este foarte bine să avem un serviciu, mai ales că, știți și dumneavoastră, e foarte greu acum cu locurile de muncă. Deșeurile sunt aduse de pe la București și Caracal, din câte știu eu. Dar nu există poluare aici. Se iau probe tot timpul, inclusiv probe de sol“, a spus Cezar Pereanu, fochistul de la incinerator.

Căldura de la cuptoare va fi folosită la sere

Pentru incinerarea câtorva zeci de kilograme de deșeuri medicale, la o temperatură de circa 1.200 de grade, se consumă 2.500 de litri de GPL, spun angajații.
În viitorul apropiat, căldura degajată de cuptoarele de ardere va fi folosită, prin anumite instalații speciale de captare, pentru a încălzi serele care vor fi construite anul viitor în imediata apropiere. Primarul localității a confirmat faptul că se va construi o seră în vecinătatea incineratorului și că ea ar aparține acelorași investitori care au depus deja documentația la primăria localității, spre autorizarea viitorului obiectiv.
Muncitorii de la incinerator susțin că dovadă a faptului că instalațiile de la incineratorul de deșeuri medicale sunt nepoluante stau stupii de albine amplasați chiar lângă gardul incineratorului. „Dacă ar polua instalațiile, credeți că ar mai rezista albinele astea aici?“, au spus oamenii.
Investiția de la Sopot aparține firmei Mediline Exim SRL, cu asociați din București, și, deși este o investiție privată, a fost parțial finanțată cu fonduri publice, de la Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 4,8 milioane de lei (aproximativ 1,1 milioane de euro), potrivit unui document postat pe portalul Camerei Deputaților.
În Dolj mai există un incinerator de acest gen, amplasat lângă Craiova, la Ișalnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS