11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljToate drumurile din Craiova duc la... Filiași

Toate drumurile din Craiova duc la… Filiași

Pe străzile din municipiul Craiova au apărut, în ultimul timp, mai multe indicatoare de orientare, cumpărate de Primăria Craiova cu peste 1,5 milioane de lei în urma unei licitații publice. Dacă polițiștii doljeni cred că sunt binevenite aceste indicatoare, care au rolul de a fluidiza circulația, un cititor GdS a sesizat faptul că informațiile de orientare oferite sunt destul de ciudate.

Este vorba de indicatoarele montate pe strada Caracal, dar și pe bulevardul Gheorghe Chițu, care trimit șoferii spre Filiași atât prin centrul municipiului Craiova, cât și pe o rută ocolitoare, pe strada Râului. Astfel, șoferii care circulă pe DN 6 dinspre Caracal, la intrare în municipiul Craiova sunt informați că autovehiculele pentru transport de mărfuri pot vira dreapta, pe bulevardul Decebal, pentru a merge către Filiași sau Pitești. Această rută este cea mai simplă atât pentru șoferii care vor să ajungă la Filiași ori Timișoara, cât și pentru cei care merg către Slatina sau Pitești. Primii merg pe bulevardul Decebal, care se continuă cu bulevardul Dacia, și ajung pe Calea Severinului, la ieșirea din municipiul Craiova către Filiași. Ceilalți fac dreapta, către Slatina, la intersecția cu Calea București.
Același indicator arată că, mergând înainte, pe strada Caracal, șoferii pot ajunge în centru, la Filiași, Calafat sau Bechet. Pe Caracal, înainte de intersecția cu strada Henri Coandă, șoferii sunt informați că pot vira stânga pentru a merge către Bechet sau Calafat, iar înainte sunt indicate orașul Filiași și municipiul Timișoara.
Mai departe, tot pe strada Caracal, în zona Pieței Chiriac, șoferii sunt informați prin două indicatoare tip săgeată că pot vira dreapta, pentru a merge către Filiași, însă prin centrul municipiului. Trebuie spus că indicatorul vechi, care nu a fost ridicat încă de administratorul străzilor și le acoperă pe cele noi, indică la dreapta doar direcția centru.
Cei care își continuă drumul pe bulevardul Gheorghe Chițu află la intersecția cu Calea Unirii că pot vira dreapta pentru a ajunge atât la Gară, cât și la… Filiași. La următoarea intersecție, conducătorii auto întâlnesc un indicator care arată în dreapta, pe bulevardul 1 Mai, municipiile Timișoara și Drobeta Turnu Severin, dar și comuna Bucovăț. Filiașiul nu mai apare pe acest panou. De aici, de pe bulevardul 1 Mai, traseul către ieșirea din municipiul Craiova spre Timișoara este următorul: bulevardul 1 Mai, bulevardul Știrbei Vodă, strada Râului (aflată în reabilitare), strada Brestei și strada Pelendava, care se intersectează cu Calea Severinului. Mergând în sens invers, pe bulevardul 1 Mai, bulevardul Gheorghe Chițu, strada Caracal, șoferii întâlnesc indicatoare care îi îndrumă tot spre centrul municipiului pentru a merge către Pitești și… Filiași.

Polițiștii spun că nu se aglomerează centrul municipiului

Polițiștii spun că rutele către Filiași au rolul de a fluidiza circulația rutieră
Polițiștii spun că rutele către Filiași au rolul de a fluidiza circulația rutieră

Întrebați dacă noile indicatoare și panouri rutiere nu aglomerează centrul municipiului, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat pentru GdS că, din contră, circulația va fi mai fluidă pentru că șoferii au la dispoziție mai multe rute.
„Amplasarea indicatoarelor de orientare a fost stabilită în cadrul Comisiei de Sistematizare a Circulației de la nivelul primăriei municipiului, iar polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova au avizat amplasarea acestor indicatoare. Au fost stabilite mai multe rute pentru conducătorii auto, pentru a nu se aglomera o arteră de circulație rutieră, cum se întâmpla în trecut cu Calea București“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Cu alte cuvinte, șoferii care vin dinspre Caracal și vor să meargă către Filiași sau Drobeta Turnu Severin au la dispoziție trei rute, una prin centrul municipiului și două ocolitoare.
Cât despre apariția orașului Filiași pe mai multe indicatoare și nu a municipiului Timișoara, de exemplu, polițiștii doljeni au mai precizat că Filiașiul este în apropierea municipiului Craiova și reprezintă un nod rutier între drumurile care duc către Timișoara și Târgu Jiu.

Indicatoare de 1,5 milioane de lei

Firma care se ocupă de montarea acestor indicatoare este VESTA INVESTMENT SRL Otopeni, care a câștigat pe 9 septembrie 2015, în urma unei licitații, contractul nr. 134408 „Achiziție indicatoare rutiere“. Conform caietului de sarcini, firma se obligă să monteze „indicatoare rutiere de orientare tip săgeată inclusiv montaj, panouri rutiere de orientare inclusiv montaj pe dispozitive de fixare sol, panouri rutiere de orientare inclusiv montaj pe dispozitive tip consolă, respectiv pe un panou pe consolă sau pe două panouri pe consolă“. Valoarea contractului este de 1.555.638 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS