8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZece primari din Gorj şi Dolj, vizaţi într-un dosar de corupţie

Zece primari din Gorj şi Dolj, vizaţi într-un dosar de corupţie

Procurorii şi poliţiştii gorjeni au descins ieri la zece primării din Gorj şi Dolj, într-un dosar de corupţie instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Suspecţi în dosar sunt nouă primari şi un administrator public. La cei nouă primari gorjeni verificaţi ieri se adaugă încă un edil gorjean, audiat, în acelaşi dosar, în urmă cu două săptămâni. Poliţiştii specializaţi în investigarea infracţiunilor economice, sub delegarea procurorilor judeţeni, au efectuat ieri şi nouă percheziţii la domiciliile celor nouă primari din Gorj şi Dolj, suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de corupţie, respectiv dare şi luare de mită şi abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, au fost vizate primăriile şi primarii din următoarele localităţi: Slivileşti, Cătunele, Stejari, Aninoasa, Borăscu, Negomir, Bărbăteşti, Plopşoru, din Gorj, precum şi Melineşti, din judeţul Dolj. Anchetatorii mai vizează şi administraţia din oraşul Rovinari, unde în verificări ar fi administratorul public al primăriei. Nu în ultimul rând, suspect în dosar este şi Mihai Calotă, primarul din Urdari, Gorj, audiat acum două săptămâni în același dosar.

Au fost ridicate documente de la primării

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru probarea întregii activităţi infracţionale, poliţiştii au ridicat documente de la cele zece instituţii administrative locale.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie – decembrie 2015, cei în cauză, folosindu-se de funcţiile pe care le ocupă, suspecţii ar fi pretins şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii, precum şi pentru efectuarea de plăţi pentru lucrările efectuate de administratorii unor societăţi comerciale. Sumele de bani folosite drept mită sunt de aproximativ 400.000 de lei. Poliţiştii au pus în aplicare 12 mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru audieri“, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Primarul din Urdari, reţinut pentru 24 de ore

Primul primar adus la audieri a fost edilul comunei gorjene Urdari, Mihai Calotă, intrat în atenţia oamenilor legii acum cu două săptămâni, în acelaşi dosar care vizează activitatea firmelor conduse de omul de afaceri gorjean Ion Iordache, fost primar al oraşului Turceni. În principal, este vorba de societatea Ydail Construct, abonată la lucrări publice în ultimii ani. Primarul din Urdari, Mihai Calotă, a spus că nu a luat șpagă și că este în relații de colaborare cu Ion Iordache. Edilul comunei Urdari, Mihai Calotă, a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul în care mai mulți primari din judeţ sunt acuzați de infracțiuni de corupție. De asemenea, sora omului de afaceri din Turceni, Ion Iordache, a ajuns ieri-dimineaţă la audieri la Parchetul Județean Gorj. Elena Greci este și soția consilierului județean Cosmin Greci, fost liberal, trecut în 2014 la PSD. Elena Greci lucrează la Ydail, firmă cu lucrări în aproape tot județul Gorj. La audierile care au avut loc la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a ajuns și primarul din Stejari, Ștefan Lupu. „Cum să se ia șpagă? E comisie de licitație, cu toată procedura. Nu s-a luat nici o șpagă“, a declarat edilul șef din Stejari.

Administratorul Ydail Construct a fost reţinut

Aflat între primii aduşi la audieri, administratorul societăţii Ydail Construct, Doru Şandru, a fost reţinut ieri pentru 24 de ore, în urma percheziţiilor la nouă primării din judeţ, care au avut contracte cu această firmă. La ora 14.30 a ajuns Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj primăriţa din Melineşti – Dolj, Ana Ceană. Aceasta a fost reţinută aseară de procurorii gorjeni, fiind acuzată de luare de mită. Alt edil vizat de verificările procurorilor şi poliţiştilor gorjeni este Florinel Ţuilă, din Cătunele, care, înainte de a ajunge la Parchetul Gorj, a spus că anchetatorii au ridicat de la primăria pe care o conduce o serie de documente privind licitaţii publice.
„S-au prezentat organele de anchetă pentru ridicare de documente de la primărie şi pentru o percheziţie la domiciliu. La Primăria Cătunele a fost  o percheziţie pentru că am avut lucrări cu Ydail şi firme înrudite. Am avut cu Ydail o lucrare de modernizare de drum în 2015. Nu s-a finalizat acea lucrare. Nu este problemă din punct de vedere legal. E vorba de doi kilometri de drum şi rigole. A costat 500.000 de lei. Lucrarea a fost prin încredinţare directă, că a fost sub o sută de mii de euro. Eu nu ştiu de nici o mită. Eu nu am cerut şi nu am primit niciodată nimic“, a spus Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele, care a derulat contracte cu firma Ydail. Toţi edilii localităţilor amintite au fost programaţi ieri la audieri, procurorii urmând să decidă ce măsuri vor lua cu toţi persoanele vizate de anchetă.

Zece monede din aur, la primarul din Plopşoru

În urma percheziţiilor domiciliare oamenii legii au găsit zece monede din aur la locuința primarului comunei Plopșoru, Petre Grigorie. Valoarea unei monede este de peste 2.200 de lei. Aurul a fost confiscat de poliție. Edilul îşi investea banii în aur. La domiciliul altui primar au fost găsite zeci de bancnote de 50 şi 100 de euro.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS