6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a dus „moda“ PFA-urilor

S-a dus „moda“ PFA-urilor

Directorul Professional Consulting, Radu Buziernescu, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege Tv, care sunt cele mai importante modificări ale Codului Fiscal care intervin de anul viitor (FOTO: Ramona Olaru)
Directorul Professional Consulting, Radu Buziernescu, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege Tv, care sunt cele mai importante modificări ale Codului Fiscal care intervin de anul viitor (FOTO: Ramona Olaru)

Modificările fiscale care intră în vigoare de anul viitor ar putea determina mai multe persoane organizate ca PFA să renunțe la această formă economică de organizare și să treacă la microîntreprinderi. Un specialist în fiscalitate ne-a explicat ce avantaje și dezavantaje au ambele forme de desfășurare a unei activități economice.

Codul Fiscal a fost modificat, iar cele mai multe noutăți fiscale intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016, iar altele din 2017. Probabil cele mai multe modificări ale legislației fiscale se adresează persoanelor fizice autorizate (PFA), care vor avea și avantaje în fața Fiscului, dar și mai multe dezavantaje. La nivelul Doljului există peste 12.800 de PFA active, potrivit datelor de la Fisc și de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.
În urmă cu câțiva ani, foarte multe firme își îndemnau angajații să renunțe la contractul individual de muncă și să își deschidă PFA, ca urmare a avantajelor fiscale oferite de această formă de organizare economică.
Alte persoane care aveau deja un salariu sau o pensie au preferat să desfășoare legal și o activitate independentă, ca persoană fizică autorizată, pentru care plăteau impozite și taxe la stat, dar mai puține ca în cazul unei societăți cu răspundere limitată (SRL).

Care sunt modificările bune pentru PFA

Despre noile modificări ale Codului Fiscal și despre cum va fi afectată activitatea celor cu PFA de anul viitor ne-a vorbit directorul general al firmei de audit și consultanță Professional Consulting, Radu Buziernescu, dezbateri care au avut loc în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV.
„O să ne referim la veniturile obținute de PFA care desfășoară activități independente, respectiv la acele venituri care presupun comerț, servicii, meserii, profesii libere și drepturi de proprietate intelectuală. Aici, Codul Fiscal aduce și bune, și rele. Din păcate, pentru aceste categorii de PFA, probabil că aduce mai multe rele decât bune. Atuurile noului Cod Fiscal pentru aceste persoane cu venituri din activități independente sunt acelea că vor crește cheltuielile deductibile. Se vor accepta ca și cheltuieli pentru aceste categorii de contribuabili contribuțiile la fondurile de pensii facultative de 400 de euro pe an; apoi se vor accepta cheltuielile cu primele de asigurare de voluntari de sănătate, tot de 400 de euro; va crește plafonul pentru cheltuieli sociale de la 2% la 5%, ca și pentru societăți, de altfel. De asemenea, cotizațiile profesionale vor fi deductibile pentru aceste categorii de persoane în limita a 4.000 de euro pe an“, a spus Radu Buziernescu în cadrul emisiunii „Economia Sudului“.

Partea proastă a legislației, în defavoarea PFA

Persoanele organizate ca PFA vor fi obligate să plătească, de la anul, contribuție la asigurările sociale (CAS), adică la pensii, indiferent dacă mai au alte venituri din salarii sau pensii, pentru care contribuiau la acest sistem. Până acum, cei cu PFA care obțineau venituri din activități independente și care erau și angajați în altă parte sau erau pensionari nu datorau bugetului de stat contribuție la CAS. „Părțile rele pentru PFA-uri sunt acelea că, în cazul contribuțiilor la asigurările sociale, deci a pensiilor, se elimină acea excepție prin care contribuabililor cu activități independente, organizați ca PFA, nu li se percepea contribuția la CAS. De la anul li se va reține acestor categorii de contribuabili care au venituri dintr-o activitate independentă, cu excepția avocaților, care au un sistem de pensii proprii. Acum datorează CAS și pentru aceste venituri, indiferent că este croitor, cizmar, notar, medic, scriitor, expert contabil, auditor etc. A doua veste proastă pentru PFA este că s-a mărit baza de calcul pentru acest CAS. Practic, baza de calcul este diferența dintre venitul brut şi cheltuielile care concură la obținerea de venituri, la care se adaugă și CAS. Deci, practic, baza de calcul este mult mai largă. Până acum, era o bază de calcul mult mai redusă, stabilită mai mult de persoana în cauză“, a precizat Radu Buziernescu. GdS a mai precizat, într-un articol publicat recent, că, până acum, PFA din categoriile de mai sus puteau să meargă și să declare un venit estimat pe anul respectiv, și la acel venit se aplica CAS și se făceau plăți anticipate, în cazul celor care nu aveau alte venituri asimilate salariilor sau din pensii (cei cu venituri din salarii și pensii nu plăteau oricum CAS). Din 2016 însă, impozitarea și taxarea PFA se va face la nivelul efectiv al venitului realizat într-un an. La fel se va face și plata contribuțiilor, în special a CAS. Deci baza de calcul a impozitelor va fi venitul brut, minus cheltuielile efectuate, plus valoarea CAS. Contribuția la CAS a acestor persoane cu PFA nu poate fi mai mare decât cea calculată la nivelul a cinci salarii medii pe economie. Totodată, contribuția la CAS se aplică la o bază de calcul ce nu poate fi mai mică de 35% din nivelul salariului mediu brut pe țară.

Unii vor să renunțe la PFA

Creșterea bazei de impozitare la nivelul venitului efectiv realizat și introducerea contribuției la asigurările sociale pentru toată lumea care funcționează ca PFA ar putea conduce la renunțarea unor persoane de a mai adopta această formă de organizare economică.
„În condițiile astea, eu o să închid PFA, pentru că am prea multe taxe de plătit“, a spus o persoană care desfășoară activități independente pe PFA, dar are și salariu și nu datora până acum contribuție la CAS pentru activitatea desfășurată ca PFA.
Directorul Professional Consulting a precizat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, că „mulți dintre cei care au PFA vor migra către zona microîntreprinderilor, de anul viitor. Aceasta pentru că, din 2016, zona microîntreprinderilor va avea un mai mare avantaj fiscal, datorită faptului că impozitul pe dividende va fi doar de 5%, în loc de 16%, cât este acum. Sigur că vor fi interesați să își deschidă o microîntreprindere, în condițiile în care impozitul va fi doar 1% din cifra de afaceri sau 2-3%. Dacă au o rată a profitabilității mai mică, aceștia sunt îndreptați spre această formă fără personalitate juridică, numită PFA“. Dar aceia care vor lua decizia să treacă de la PFA la SRL de natura microîntreprinderii, trebuie să știe că există anumite dezavantaje, în cazul în care trec la această formă de organizare ca SRL, precum există și dezavantaje ca să mai mențină PFA activă. Cine are firmă, nu mai poate ridica bani din casierie după bunul plac, așa cum o poate face ca PFA. „O persoană care are microîntreprindere nu poate să ridice fonduri din firmă în timpul anului, ci trebuie să aștepte anul următor pentru a-și putea ridica dividendele. Un PFA poate oricând să își ridice sume de bani din casierie. De asemenea, o parte rea pentru PFA-uri este aceea că ei răspund cu patrimoniul personal, în timp ce microîntreprinderile răspund, cel puțin la prima vedere, în limita capitalului social“, a arătat managerul Professional Consulting.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită integral pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii Alege TV, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS