17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMarin Stârcu, o viață dedicată tradițiilor oltenești

Marin Stârcu, o viață dedicată tradițiilor oltenești

Marin Stârcu este cel care a pus pe picioare Ansamblul  artistic „Marin Chisăr“ din Goicea (Foto: Traian Mitrache)
Marin Stârcu este cel care a pus pe picioare Ansamblul
artistic „Marin Chisăr“ din Goicea (Foto: Traian Mitrache)

Marin Stârcu este din Goicea și toată viața și-a dedicat-o tradițiilor oltenești. Printre ansamblurile din care a făcut parte se numără „Maria Tănase“, „Doina Gorjului“, „Jianca“. După ce a ieșit la pensie, s-a retras în comuna natală, unde a pus pe picioare Ansamblul artistic „Marin Chisăr“. 32 de oameni fac parte din formația care a câștigat mai multe premii și diplome.
Goicea este comuna din Valea Dunării cu cel mai valoros folclor. Marin Stârcu este unul dintre oamenii care luptă să ducă tradițiile oltenești mai departe. Ajuns la pensie, bărbatul a pus pe roate Ansamblul artistic „Marin Chisăr“, formație care a câștigat mai multe premii și diplome la festivalurile din țară unde a participat. Numele ansamblului vine de la Marin Chisăr, un mare rapsod originar din Goicea. „Când eram copil, am făcut parte din Ansamblul artistic «Marin Chisăr», care pe atunci se numea «Alunelu». În anul 2000, când am ajuns la vârsta pensionării, m-am întors în Goicea. Aici mi s-a propus să formez din nou un ansamblu precum cel din care am făcut parte când eram copil. Nu m-am gândit de două ori și am spus că o să reușesc să îi determin pe tineri să se implice“, a povestit Marin Stârcu.

„Sunt peste 200 de jocuri specifice comunei Goicea“

Din acel moment i-a adunat pe toți copiii și tinerii din sat și a început să le vorbească despre folclor. „Ne-am apucat de treabă. I-am adunat pe copii la Căminul Cultural și am început să le vorbesc despre folclor și să le arăt dansurile din zonă. În comună nu se mai știa nimic legat de tradițiile locului. Am început să mă ocup de ei și încet, încet au prins drag de jocuri, de cântece și de tot ce făceam“, a spus coregraful ansamblului.
Acum, 32 de localnici fac parte din Ansamblul artistic „Marin Chisăr“, adică 16 perechi de dansatori. De 15 ani, de când Marin Stârcu se ocupă de ansamblu, s-au schimbat trei generații. Odată ce au crescut, copiii au plecat din comună în orașe, la facultate sau la serviciu. Doi dintre ei au ajuns profesori universitari. „Acum am început să lucrez cu elevi de la clasa a IV-a, astfel încât să avem timp să ne pregătim și să stea mai mult în ansamblu. Îi învăț dansurile populare din Goicea, adică alunelul, garaolul, poloxia, treipăzește, bistriceanca. Sunt peste 200 de jocuri specifice comunei Goicea. Aici, la noi, se găsește cel mai valoros folclor de pe Valea Dunării“, a adăugat Marin Stârcu.
Tinerii de aici învață dansuri moștenite de la bunci și străbunici. Mentorul lor le-a învățat, la rândul său, de la bătrânii satului. „Unul dintre bătrânii de la care am învățat este nea Fâcă, de 94 de ani. El era singurul care știa dansul numit brâuleț. Eu l-am învățat de la el și acum îi învăț și pe tineri. Am fost la multe festivaluri, unde am luat numai locul I și premiul special al juriului. Acum mergem în toate județele țării. Am fost la Sibiu, Baia Mare, Reșiţa, Herculane, Vâlcea“, a adăugat Marian Stârcu.

„Când facem repetiție în cămin, se strâng toți cei din sat“

Când sunt repetiții în Căminul Cultural, se strânge aproape tot satul, ca la spectacol. „Le-am insuflat dragostea prin frumusețea repetițiilor, a spectacolelor. Cei din comună au văzut cât de frumos este și când au aflat că cei din ansamblu pleacă prin țară, că merg la televiziuni, au vrut și ei să se implice. Când facem repetiție în cămin, se strâng toți cei din sat. Parcă este spectacol, pentru că vine toată lumea să se uite, să învețe. În final, rămân cei talentați“, a povestit coregraful.
De obicei, vinerea este zi de repetiție, pentru că atunci vin și cei care sunt plecați la liceu în Craiova. Bucuria este că acum toți au și costume tradiționale. „Până acum, împrumutam de unde puteam costumele. Acum am primit pentru toţi și vreau să mai luăm câteva pentru că, atunci când mergi la festival, primul lucru la care se uită juriul este costumul. Dacă nu e tradițional și nu reprezintă zona din care vii, te depunctează“, a precizat Marin Stârcu, cel care își dorește să transmită generațiilor viitoare dragostea  pentru tradiția oltenească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS