8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvocata lui Dinel, condamnată cu suspendare

Avocata lui Dinel, condamnată cu suspendare

Avocata Alina Răducan a fost considerată de anchetatori „creierul“ grupului infracțional
Avocata Alina Răducan a fost considerată de anchetatori „creierul“ grupului infracțional

Magistraţii Curţii Supreme au condamnat vineri 11 inculpaţi dintr-un dosar privind obţinerea mai multor credite cu acte false de la Banca Comercială Română. Cei mai mulți au primit pedepse cu suspendare, iar printre ei se află şi fosta avocată a omului de afaceri Dinel Staicu, Alina Răducan, care, iniţial, primise o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Ancheta în acest dosar de criminalitate organizată a început în urmă cu opt ani, în vara anului 2007, când Banca Comercială Română (BCR) a formulat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care luaseră credite în baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false. Este vorba de 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente care atestau nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti sau SC Aruxtrans SRL Călăraşi. În urma anchetei s-a stabilit că adeverinţele de venit erau semnate de persoane care nu mai aveau calitatea de angajaţi ai SC Guardo AM Trading SA, ştampila nu aparţinea societăţii deoarece punctul de lucru din Craiova nu deţinea ştampilă proprie şi, mai mult, contractele individuale de muncă depuse la dosarele de bancă erau false. Asta pentru că SC Guardo AM Trading Craiova nu avea competenţa de a încheia şi înregistra contracte individuale de muncă, acest lucru fiind atributul exclusiv al unităţii centrale din Bucureşti.
În plus, unul dintre inculpaţi, Florentin Florea, prezentat în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca simplu agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007. Alt inculpat, Marin Trandafir, care apărea în documente drept director economic, fusese director general al unităţii, însă numai până la 1 aprilie 2007.

Credite obținute cu documente falsificate

În cursul lunii martie 2008, ofiţerii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au făcut primele reţineri în acest dosar. Leontin Popescu, zis Ducu, a fost reţinut pe Aeroportul Băneasa din Capitală, atunci când se pregătea să fugă din ţară. Ulterior, pe 23 martie, bărbatul a fost arestat preventiv. Ancheta procurorilor a dus la alţi trei inculpaţi – avocata craioveană Alina Răducan (care l-a reprezentat pe Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, dar şi în timpul procedurii de schimbare a numelui clientului său din Staicu în Nuţu), considerată de anchetatori lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit „domnu’ director Florică“.
Anchetatorii au mai stabilit că fiecare membru al grupului care obţinea credite cu acte false avea atribuţii precise. Leontin Popescu şi Lucian Tuţă se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau venituri care să le permită obţinerea unor credite bacare. De la aceste persoane, cei doi inculpaţi obţineau cărţile de identitate şi diverse facturi. Documentele erau predate lui Florentin Florea, care se ocupa de falsificarea actelor necesare pentru împrumuturi, cum ar fi contracte de muncă, adeverinţe de salariu, cărţi de muncă – utilizând ştampile false ale firmelor SC Guardo AM Trading Bucureşti şi SC Aruxtrans Călăraşi, dar şi o ştampilă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. După ce documentele necesare obţinerii creditelor erau falsificate, acestea erau predate avocatei Ileana Alina Răducan, care le plasa unei funcţionare de la BCR Craiova. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii.
Împrumuturile erau cuprinse între 3.500 şi 17.000 de euro, iar sumele erau împărţite între membrii grupului. S-a mai stabilit că, în numai câteva luni, membrii grupului au obţinut mai multe credite cu acte false în valoare totală de aproape 300.000 de lei.

Avocata Răducan a scăpat de închisoare

Pe 9 iunie 2008, procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 inculpaţi, atât membrii grupului, cât şi persoane în numele cărora fuseseră obţinute creditele. Printre infracţiunile de care au fost acuzaţi cei 13 inculpaţi se numără înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, falsul, uzul de fals, dar şi constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat. La sfârşitul lunii aprilie 2010, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în acest dosar şi a condamnat 12 inculpaţi, avocata Alina Răducan, considerată lidera grupului infracţional de procurori, fiind achitată. În schimb, Florentin Florea a fost condamnat la zece ani de închisoare, Luminiţa Mureşanu la cinci ani de închisoare, iar Lucian Tuţă şi Leontin Popescu au fost condamnaţi la câte patru ani, respectiv patru ani şi şase luni de puşcărie. Ceilalţi opt inculpaţi –  Anişoara Ghiţă, Viorel Ion, Nicoleta Iacob, Leonard Popescu, Gheorghe Burci, Daniel Bălan, Vasile Florescu şi Liviu Tuţă – au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanţa i-a obligat pe inculpaţii condamnaţi să achite BCR despăgubiri în valoare de 44.470 de euro şi 73.178 de lei, plus dobânzile legale şi penalităţi. Procurorii DIICOT au formulat recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel, iar în februarie 2011, Curtea Supremă a hotărât ca judecătorii din Craiova să judece din nou dosarul cu numărul 1092/54/2008.
Ulterior, pe 14 aprilie 2014, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat din nou, iar de data aceasta şi Alina Răducan a fost găsită vinovată şi condamnată. Avocata a primit patru ani de închisoare, Leontin Popescu şi Florentin Florea câte cinci ani, iar Daniel Bălan şi Vasile Florescu, câte patru ani de puşcărie. Lucian Tuţă a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Liviu Tuţă şi Leonard Popescu trebuie să execute doi ani, respectiv un an de închisoare. Viorel Ion, Anişoara Ghiţă şi Nicoleta Iacob au primit câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de Gheorghe Burci, care a murit între timp, judecătorii craioveni au dispus încetarea procesului penal. De data aceasta, Luminiţa Mureşanu a fost achitată pentru toate acuzaţiile aduse de anchetatori.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost atacată cu apel de inculpați la Curtea Supremă, instanță care s-a pronunțat vineri, pe 27 noiembrie. Leontin Popescu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, Vasile Florescu patru ani și o lună, iar Florea a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru faptele comise.
Ceilalți inculpați au primit pedepse între un an și o lună și doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare, avocata Răducan fiind condamnată la doi ani și cinci luni de închisoare. Hotărârea Curții Supreme este definitivă.

Judecată alături de fratele lui Dinel Staicu

Aceeaşi avocată Răducan a fost deferită justiţiei de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar se mai numără Marian Bobocel, soţul Alinei Răducan, Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache de la Tribunalul București, dar şi alte 17 persoane, printre care şi doi grefieri. Anchetatorii au reţinut că fratele lui Dinel Staicu a oferit în mai multe rânduri, inclusiv prin intermediul avocatei Alina Răducan, diverse sume de bani judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“.
Dosarul cu numărul 4766/2/2013 se află pe rolul Curții de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 17 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS