6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirecţia Silvică a făcut profit din vânzarea fructelor de pădure

Direcţia Silvică a făcut profit din vânzarea fructelor de pădure

Trufele se găsesc şi în pădurile Gorjului
Trufele se găsesc şi în pădurile Gorjului

Vânzările de lemne, fructe de pădure şi trufe au adus un profit considerabil Direcţiei Silvice Gorj. Instituţia va încheia acest an pe profit, cele mai mari venituri fiind obţinute din vânzarea de masă lemnoasă, în proporţie de 90%. Directorul Direcţiei Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc, a declarat că profitul va depăşi un milion de lei. Veniturile au fost obţinute din comercializarea de masă lemnoasă, dar şi de fructe de pădure, ciuperci comestibile, trufe şi plante medicinale.
„Direcţia Silvică va încheia anul cu rezultate foarte bune. Mă refer la profit şi la ceilalţi indicatori economici. Avem un profit programat la un milion de lei şi îl vom depăşi şi o cifră de afaceri de 27 de milioane de lei. Cele mai mari venituri ale Direcţiei provin din vânzarea de masă lemnoasă, ca urmare a licitaţiilor organizate. Cam 90% din cifra de afaceri. Fructele de pădure au mers foarte bine. Am realizat programul de 80 de tone. De asemenea, am realizat programul la ciuperci comestibile 20 de tone. La plante medicinale 20 de tone. Cam acestea au fost principalele activităţi“, a declarat şeful Direcţiei Silvice Gorj.

Alimente de lux

Cele mai căutate sunt, ca în fiecare an, trufele, cantitatea care poate fi recoltată fiind de aproximativ două tone. Veniturile celor care vin an de an în pădurile Gorjului să recolteze trufe sunt mai mult decât consistente.
„Direcţia Silvică a organizat licitaţie şi pentru trufe. Am cesionat prin licitaţie dreptul de recoltare pentru o cantitate de două tone. Vom vedea la sfârşitul anului rezultatele. Recoltarea se face în pădurile pe proprietate publică a statului. Este o cantitate mare şi avem trufe în pădurile Gorjulu“, a mai declarat Ovidiu Cârstoc.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Gorj, trufele ajung cu preponderenţă la export în ţări unde este la mare căutare acest produs. Este vorba de Italia şi Franţa. În Franţa, există chiar o bursă a trufelor, unde pot fi obţinute sume consistente pe trufe, în funcţie de calitate, culoare şi mărime. Trufele sunt considerate alimente de lux şi sunt supranumite „diamantele pământului“. În România, au fost identificate zece soiuri de trufe, iar preţul ajunge la 100 de lei kilogramul, dar şi la 800 de lei. Ciupercile respective sunt găsite prin folosirea de câini special dresaţi să adulmece mirosul specific al trufei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS