8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBalamuc administrativ la Malu Mare

Balamuc administrativ la Malu Mare

Aproape toți membrii Consiliului Local Malu Mare au venit ieri la sediul Gazetei de Sud pentru a se plânge  de abuzurile primarului Dicu (Foto: GdS)
Aproape toți membrii Consiliului Local Malu Mare au venit ieri la sediul Gazetei de Sud pentru a se plânge
de abuzurile primarului Dicu (Foto: GdS)

Conflictul dintre majoritatea consilierilor locali din Malu Mare și primarul Alexandru Dicu a blocat activitatea administrativă a comunei de mai bine de un an. Cele două părți „se articulează“ ori de câte ori au ocazia. Se pârăsc la diferite instituții ale statului, se blochează reciproc atunci când vine vorba să ia decizii care afectează viața oamenilor din comună. Cel mai recent blocaj are drept efect neplata salariilor angajaților din primărie, celor de la căminul social, a consilierilor locali și a primarului. Consilierii dau vina pe primar, pe care îl acuză că lasă oamenii să moară de foame, primarul îi atacă spunând că au blocat activitatea în Consiliu. Prefectura Dolj îi îndeamnă să cadă la pace, dar fără succes. 

Nu mai puțin de zece consilieri din cei 13 ai comunei Malu Mare din Dolj au venit ieri la sediul GdS pentru a se plânge de atitudinea primarului Alexandru Dicu, cel care, spun ei, refuză de ceva vreme să pună în aplicare hotărârile consiliului local. Ultima „ispravă“ pentru care consilierii l-au pârât pe primar are legătură cu plata salariilor a peste 50 de persoane angajate la primărie și la căminul social, dar în joc sunt și indemnizațiile consilierilor locali. Concret, aleșii locali din Malu Mare se plâng că nu mai are cine să calculeze salariile, după ce contabila primăriei și-a dat demisia acum o lună, iar primarul refuză să angajeze altă persoană sau o firmă de specialitate pe perioadă determinată pentru a rezolva problema.
Aceștia declară că edilul-șef motivează că nu poate face angajări, spunând că nu este aprobată organigrama. Numai că nu este nevoie de ea, replică ei. „El (primarul – n.r.) îmi spune că organigrama nu a fost aprobată pentru că nu a venit hotărârea de la prefectură. Sunt trei posturi libere, de contabil, contabil-șef și casier.
Am fost azi (ieri – n.r.) la prefectură și au spus că posturile sunt deblocate și pot să angajeze până se aprobă o nouă organigramă. Personalul din primărie și de la căminul social, în jur de 45 de persoane, nu și-a luat salariile pe luna octombrie. Contabila și-a depus demisia“, a declarat viceprimarul Marin Bănică. Consilierul Iancu Bănică încearcă să explice mai bine situația: „De o lună nu avem contabil, de cinci luni nu avem ajutor de contabil, de un an nu avem casier. Posturile nu au fost scoase la concurs și nu are cine să calculeze salariile. Angajații de la căminul social și cei de la primărie sunt nemulțumiți. Aceste angajări puteau să fie făcute când a plecat fiecare persoană, deci nu depindem de nimeni să angajăm oameni chiar dacă aruncă (primarul – n.r.) că nu are organigramă. Ea are legătură doar cu posturi nou înființate.
La nivel de comună s-a făcut un proiect prin care putem să externalizăm serviciul de contabilitate pe o perioadă de două luni ca să facă actele necesare. De o lună am luat hotărârea, iar primăria trebuia să găsească firma. Când este întrebat de ce nu se dau salariile, primarul spune că din cauza consilierilor locali, deoarece noi am făcut-o pe contabilă să plece, că am dat-o noi afară, ceea ce nu este adevărat. Cred că văzând majoritatea care s-a format la nivelul consiliului local atât doamna contabilă, cât și primarul se sperie de ceea ce au făcut până acum. La cum merg lucrurile, s-ar putea să nu se ia salariile de Crăciun (…) Nu dă salariile ca să arunce vina pe consilieri. Noi avem unanimitate la toate problemele importante, dar nu avem acces la nici o informație despre hotărârile care vin de la prefectură“.

Dicu: Consilierii spun numai minciuni

Primarul Alexandru Dicu s-a apărat, spunând că nu el blochează activitatea consiliului, ci consilierii locali.
„Acești consilieri spun numai minciuni prin comună și blochează toate proiectele importante pentru comună. Salariile s-au întârziat din cauză că am rămas fără contabil, dar este vorba doar despre luna octombrie, iar situația se va rezolva, sper, în câteva zile. Doamna care și-a dat demisia a venit să ne ajute și lucrează la hârtii. Contabilul adjunct a plecat după ce a câștigat un concurs în altă parte, casiera a plecat și ea, iar acum a demisionat și contabila.
Acești consilieri ne-au lăsat și fără șoferi la microbuzul școlar, pentru că s-au opus propunerilor pe care le-am făcut. Nu vor nici consilier pentru problema minorităților pentru că, zic ei, nu avem nici un cetățean de etnie romă în comună. Au impresia că nu știu pe cine angajez eu, dar toate se fac pe bază de concurs. Organigrama primăriei a fost aprobată la începutul anului, dar ea poate suferi modificări dacă renunți sau înființezi posturi noi. În luna august s-a aprobat astfel o nouă organigramă prin hotărâre de consiliu care încă nu a primit viză de legalitate din partea prefecturii așa cum cere legea. Din câte am înțeles, ea va veni în următoarele zile“, a replicat primarul Dicu.

Marinescu, Prefectura Dolj: „Acolo este o luptă surdă“

Directorul Direcției Juridice din cadrul Prefecturii Dolj, Eugen Marinescu, a precizat pentru GdS că situația de la Malu Mare nu face cinste comunei.
„Înțelegeam să se întâmple acest lucru într-o comună mai îndepărtată, nu aici, în Craiova, practic. Acolo este, de fapt, o luptă surdă între consiliul local și primar, dar greșesc și unii, și alții. Când consiliul vrea, de exemplu, un șofer, primarul vrea doi, când consiliul nu vrea administrator, primarul vrea și așa mai departe.
Hotărârea privind aprobarea noii organigrame nu a primit încă viză de legalitate, deoarece am dorit să venim în control la Malu Mare, dar viza se va acorda în următoarele zile. Legat de postul de contabil, atât primarul, cât și consilierii au venit fiecare cu câte o propunere pentru găsirea unei soluții. Primarul nu a dorit să convoace ședința pentru a angaja o firmă care să țină contabilitatea, iar consilierii au aprobat ce au dorit ei“, a spus Marinescu.

Probleme nerezolvate

Potrivit consilierilor locali, problemele din Malu Mare datează de multă vreme sau sunt de extremă urgență. Conflictul cu primarul a făcut ca școlarii din Preajba să nu poată folosi microbuzul pus la dispoziție acum câteva luni. Nu a fost angajat nici un șofer, iar microbuzul stă parcat în fața primăriei. „Nici măcar înmatriculat nu este“, spun consilierii. Vicele Bănică avertizează că părinții copiilor au amenințat că îi vor retrage de la școală dacă nu se rezolvă situația. Alte probleme a căror rezolvare trenează sunt cele legate de canalizarea începută în 2007 și neterminată, astfel încât gurile de vizitare s-au umplut cu pământ, asfaltarea unor străzi, unele reparații sau montarea unei centrale termice electrice la grădiniță în condițiile în care căminul cultural are deja una. 

Din șef a ajuns minoritar

Situația în care a ajuns primarul Alexandru Dicu este atipică pentru administrația locală în care, de regulă, primarul este stăpân peste comună, deși, legal, rolul primarului este acela de a pune în practică deciziile consiliului local. Ales edil-șef pe listele PSD, cu un consiliu local dominat de PSD, Dicu s-a trezit acum că pesediștii care îl susțineau s-au întors împotriva lui, împreună cu independenții și cei de la ALDE. Paradoxal, cei trei care au rămas de partea sa ar fi din partea PNL. „Consilierii aceia nu mai sunt la PSD, dar încă nu s-a organizat ședința la partid pentru a se lua act de acest lucru. Acolo sunt unii care și-au schimbat de două ori orientarea politică pe baza ordonanței privind migrația, ceea ce este ilegal. Practic, ei nu mai sunt consilieri și, în prezent, sunt plătiți degeaba“, a spus primarul Dicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS