5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTelefon gratuit pentru copiii cu părinții în străinătate

Telefon gratuit pentru copiii cu părinții în străinătate

Reprezentanții Organizației Salvați Copiii Dolj au prezentat  vineri linia telefonică deschisă pentru consilierea părinților care pleacă în străinătate și platforma online cu articole și sfaturi pentru copiii rămași acasă (Foto: Traian Mitrache)
Reprezentanții Organizației Salvați Copiii Dolj au prezentat
vineri linia telefonică deschisă pentru consilierea părinților care pleacă în străinătate și platforma online cu articole și sfaturi pentru copiii rămași acasă (Foto: Traian Mitrache)

Organizația Salvați Copiii a lansat vineri, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, o linie telefonică gratuită pentru consilierea părinților care au plecat în străinătate sau intenționează să facă acest pas și pentru servicii de consiliere psihologică oferită micuților care rămân acasă.

La nivelul județului Dolj, din datele Inspectoratului Școlar Județean Dolj sunt 7.800 de copii cu părinții plecați în străinătate. Potrivit reprezentanților Organizației Salvați Copiii, doar 19 părinți au notificat serviciile sociale din cadrul primăriilor plecarea în străinătate.
„Dacă părinții pleacă în străinătate și nu notifică plecarea, copiii își pierd drepturile. Lipsa unui reprezentant legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale. Pentru consilierea părinților care vor să plece în străinătate, lansăm linia telefonică gratuită 0800.070.040 și promovăm platforma online wwww.copiisinguriacasă.ro. Prin intermediul liniei telefonice, apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă și disponibilă de luni până vineri, între orele 9.30-17.30, un psiholog și un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale și juridice persoanelor interesate. Platforma online include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări specialiștilor Salvați Copiii, care vor oferi în timp util răspunsuri pe e-mail“, a precizat Mihaela Stăncele, coordonator programe și proiecte în cadrul Organizației Salvați Copiii.
De altfel, la nivelul județului Dolj sunt 40 de copii care beneficiază de servicii de masă zilnic și servicii educaționale, zece pentru meditații, iar ceilalți de consiliere psihologică. „Sunt, în general, copii de vârste mici care au nevoie de sprijin la teme și de activități extrașcolare“, a precizat Andreea Giura, voluntar Salvați Copiii – filiala Dolj.

Se poate acorda sprijin financiar

Reprezentanții Orga-nizației Salvați Copiii au anunțat că pentru ca părinții să știe ce obligații au înainte de a pleca la muncă în străinătate vor derula campanii de informare la nivelul comunităților locale.
Conform Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în situația în care ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenționează să plece la muncă în străinătate, trebuie să se notifice serviciul public de asistență socială de la domiciliu cu privire la această intenție și să desemneze persoana care se va ocupa de întreținerea copilului. Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, care dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Doar prin parcurgerea de către părinți a acestei proceduri, copiii pot avea un reprezentant legal, ceea ce le va permite să se bucure de beneficiile care decurg din respectarea drepturilor lor. „De altfel, pe perioada în care se află în plasament se acordă și un sprijin financiar de 600 de lei pentru fiecare copil“, a precizat Mihaela Stăncele, coordonator programe și proiecte în cadrul Organizației Salvați Copiii. În plus, pentru acești copii este nevoie de servicii specializate de consiliere psihologică. Potrivit psihologului Mihai Cârlogea de la Școala „Decebal“ din Craiova, copiii care au părinții plecați în străinătate se simt în nesiguranță, devin violenți și au tendința de a se marginaliza și chiar de abandona școala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS