10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCiurel vrea să plece din fruntea CEO

Ciurel vrea să plece din fruntea CEO

Laurențiu Ciurel, managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO)

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, l-a anunţat pe Victor Grigorescu, noul ministrul al energiei, că este dispus să plece prin demisie din fruntea gigantului energetic. Victor Grigorescu a decis ca primul lucru de care să se ocupe la începerea mandatului să fie situaţia economică a unuia dintre cei mai mari angajatori din ţară, cu peste 15.000 de salariaţi, respectiv de Complexul Energetic Oltenia. În urma discuţiei pe care a purtat-o cu Laurenţiu Ciurel, ministrul energiei a fost anunţat de managerul privat al Complexului Energetic Oltenia că este dispus să demisioneze din funcţie. „Am avut o discuţie cu domnul Laurenţiu Ciurel şi am apreciat deschiderea acestuia de a lua în considerare demisia din funcţia de director general al Complexului Energetic Oltenia, apreciind această decizie ca fiind benefică atât pentru Domnia sa, cât şi pentru companie“, a afirmat Victor Grigorescu, ministrul energiei. De precizat că Ministerul Energiei este acţionar principal al Complexului Energetic Oltenia cu 77,15%, urmat de Fondul Proprietatea cu 21,56% şi de alţi doi acţionari Electrocentrale Grup SA, cu 0,84% şi Închidere și Conservare Mine, cu 0,44%.

Două probleme majore

Laurenţiu Ciurel are două probleme în prezent. Una se referă la faptul că, potrivit Ministerului Finanţelor, Complexul Energetic Oltenia a fost în 2014 compania de stat cu cele mai mari pierderi, peste 700 de milioane de lei. În al doilea rând, Laurenţiu Ciurel este trimis în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari“, iar compania pe care o conduce s-a constituit parte civilă în proces. CEO trebuie să recupereze prejudiciul estimat de procurori la 19,7 milioane de lei, dintre care 2,7 milioane de lei ar fi fost produs pe vremea în care Laurenţiu Ciurel s-a aflat la conducerea CE Rovinari, intrat ulterior în componenţa CEO. În dosarul „Turceni – Rovinari“ mai este trimis în judecată fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Şova, precum şi foştii directori de termocentrale Octavian Graure şi Dumitru Cristea. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, dintre care una în formă continuată. În dosar mai este trimis în judecată Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, acuzat pentru comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, dintre care una în formă continuată. De asemenea, Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni, este acuzat de infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.
Procurorii DNA au stabilit că bugetele celor două complexuri Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni). Laurenţiu Ciurel a spus că expertizele vor lămuri dacă s-a produs sau nu un prejudiciu. Între posibilii înlocuitori interimari ai lui Laurenţiu Ciurel, în cazul în care acesta va pleca din fruntea companiei de stat, se află Laurenţiu Ciobotărică, directorul Diviziei Financiare, sau Ion Pisc, directorul Termocentralei de la Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS