5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIndicele producției industriale, în creștere în Oltenia

Indicele producției industriale, în creștere în Oltenia

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, producţia industrială a înregistrat creşteri în majoritatea județelor Olteniei, iar într-un singur județ s-a înregistrat o scădere. Potrivit datelor de la Statistică, indicele producției industriale a crescut pe primele opt luni ale anului, astfel: în județul Olt (+31,3%), în Vâlcea (+14,1%), în Gorj (+11,5%) şi Dolj (+8,9%) şi s-a înregistrat o scădere în Mehedinţi (-1,5%) față de aceeași perioadă a anului trecut. Indicele producţiei industriale măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial de la o perioadă la alta, acesta fiind un indice de volum.
Situația este diferită la indicele valorii cifrei de afaceri din producția industrială, pe primele opt luni ale anului 2015, față de aceeași perioadă din 2014. Datele de la Statistică arată că, în perioada analizată, în Oltenia, „indicii valorici ai cifrei de afaceri au înregistrat creşteri în Vâlcea (+12,3%), Olt (+5,6%), Gorj (+1,8%) şi reduceri în Mehedinţi (-3,6%) şi Dolj (-5,0%)“. Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie caracterizează evoluţia veniturilor totale, înregistrate în perioada respectivă, provenite atât din activităţile principale, cât şi din activităţile secundare ale întreprinderilor din eşantion, fără TVA, se arată în metodologia de calcul a celor de la Statistică.
Dacă analizăm datele statistice de la o lună la alta, se constată că, în august 2015, indicele producției industriale a fost mai mare în unele județe ale Olteniei decât în luna august a anului precedent. Cele mai mari creșteri ale acestui indice s-au înregistrat în județele Dolj și Olt.
„În luna august 2015 comparativ cu luna august 2014, producţia industrială obţinută în regiunea de dezvoltare sud-vest Oltenia a înregistrat creşteri la nivelul judeţelor Dolj (+53,2%), Gorj (+28,0%) şi Vâlcea (+25,3%) şi scăderi în Olt (-16,0%) şi Mehedinţi (-34,3%)“, se arată în balanța celor de la Statistică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS